‘Een man kan ook slachtoffer zijn’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Een man kan ook slachtoffer zijn’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 28/06/2019 om 14:56 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #241576
  Mark
  Moderator

   Dagelijks ziet Adrie Vermeulen mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Hij werkt bij Moviera, een organisatie die mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld opvangt en begeleidt. Een probleem waar veel artsen zich nog niet voldoende van bewust zijn, zegt hij.

   Adrie Vermeulen begeleidt niet alleen slachtoffers, maar geeft ook trainingen aan professionals. Die trainingen zijn ook geschikt voor artsen. “Die hebben er tot nu toe alleen nog geen gebruik van gemaakt,” vertelt hij. “Andere thema’s hebben meer prioriteit, waarschijnlijk omdat veel artsen zich nog onvoldoende bewust zijn van de omvang van dit probleem.” En dat terwijl uit een schattingsonderzoek uit 2010 blijkt dat 80.000 mannen te maken hebben met een vorm van huiselijk geweld, zo’n 40% van het totale aantal slachtoffers. Geweld tegen mannen is een verborgen probleem, concludeert Vermeulen.

   Risicofactoren
   De signalen waar artsen alert op kunnen zijn, verschillen niet veel van die bij geweld tegen vrouwen. Komt een man met een lichamelijke of psychische klacht bij je, durf dan door te vragen, adviseert hij. “Vraag hoe het thuis gaat, hoe het met de kinderen loopt.” De situaties waarin mannen met huiselijk geweld te maken krijgen, zijn heel divers volgens Vermeulen. Hij noemt een aantal risicofactoren. “Scheidingen roepen vaak problemen op; zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Of psychiatrische problematiek van de partner of van de man zelf.”

   Op het hoofd mikken
   In de praktijk ziet Vermeulen dat mannen eerder te maken krijgen met bedreiging en intimidatie dan met fysiek geweld. Dat laatste gebeurt ook, zegt hij. En dan is het vaak buitenproportioneel. “Vrouwen die mannen te lijf gaan met messen bijvoorbeeld. Of laptops kapot slaan op het hoofd. Vrouwen kunnen ook heel goed gooien met spullen, waarbij ze vooral op het hoofd mikken.” Vermeulen adviseert artsen extra alert te zijn als een man komt met krassen van een mes – “dat kan komen door het afweren” – of hoofdletsel, zoals een hersenschudding.

   Gezien worden als dader
   Vermeulen herinnert zich een incident waarbij een man door zijn vrouw met een mes was belaagd. “Hij kwam op de spoedeisende hulp terecht. Daar keken ze vreemd op dat hij zo veel snijwonden op zijn onderarmen had. Maar niemand had doorgevraagd.” De man besloot uiteindelijk zelf om hulp te zoeken en kwam zo bij Moviera terecht. “Dat is een grote stap voor veel mannen,” zegt Vermeulen. “Ze zijn bang dat ze als dader worden neergezet.” Die angst is niet onterecht, merkt hij in de praktijk.

   Stel de vraag
   ”Ik had ooit een cliënt bij wie de politie vijf keer in negen maanden was geweest. Pas bij die laatste keer nam een agent hem apart om te vragen of hij niet een keer aangifte wilde doen. Toen hadden ze pas in de gaten dat zijn vrouw het probleem was. In eerste instantie dachten ze dat hij dat was.” Ga er dus niet bij voorbaat vanuit dat een man alleen dader en geen slachtoffer kan zijn, benadrukt Vermeulen. “Kijk kritisch naar jezelf: hoe kijk jij daar tegenaan?” Hij noemt het filmpje van de Britse organisatie ‘ManKind Initiative’ dat dit mooi illustreert. “Daarin zie je dat omstanders heel anders reageren als het slachtoffer van huiselijk geweld de man is, dan wanneer de vrouw dat is.”

   Laat hem niet alleen staan
   Vaak schaamt een man zich voor wat hem overkomt, weet Vermeulen. “Of hij is bang dat hij niet wordt geloofd of door anderen raar wordt aangekeken.” Mannen die wel proberen om er met mensen uit hun omgeving over te praten, worden niet altijd serieus genomen, zegt hij. “Als je vrouw je slaat, dan sla je toch gewoon terug? krijgen ze dan te horen. Gelukkig zijn er ook mensen die zeggen dat ze contact moeten zoeken met Veilig Thuis, Moviera, of een andere organisatie uit het landelijke samenwerkingsverband. Een enkeling zegt: ‘Ga eens naar je huisarts’.” Mocht een man er uit zichzelf over beginnen in de spreekkamer, laat hem dan niet alleen staan, adviseert Vermeulen. “Help hem de weg te vinden. Dat kan ook via een buurtteam of sociaal wijkteam zijn. En als er opvang nodig is of begeleiding op het gebied van leren omgaan met de ervaring, dan kan Moviera helpen.” Zijn ervaring is dat mannen daar heel erg mee zijn geholpen.

   Bron: knmg.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 31 ▪︎ leden online: 1
  Chris
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.730, reacties: 20.934, leden: 2.731