Edenaren ontvangen brief over ‘veroordeeld pedoseksueel’ in straat: ‘Lijkt sprake van smaad’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Edenaren ontvangen brief over ‘veroordeeld pedoseksueel’ in straat: ‘Lijkt sprake van smaad’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 02/11/2022 om 22:00 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #275264
  Mark
  Moderator


   Enkele bewoners van de Vogelenbuurt in Ede kregen deze week deze brief in de bus. De inhoud van de brief is door de politie inmiddels als valse informatie beoordeeld, en de stichting waarvan het logo is gebruikt zegt niets met de brief te maken te hebben. De naam en het adres van de persoon die wordt beschuldigd, is om privacyredenen onzichtbaar gemaakt. © DG

   Bewoners van de Vogelbuurt in Ede ontvingen woensdag een verontrustende brief, waarin wordt gewaarschuwd voor een ‘veroordeeld pedosexueel’ die zich in hun buurt zou hebben gevestigd. De politie heeft die informatie inmiddels als vals bestempeld.

   Met de aanhef ‘Beste bewoner, met zorg waarschuwen we u voor het volgende’ worden de geadresseerden in enkele regels geattendeerd op de aanwezigheid van een vermeende pedofiel in de straat.

   Ook de naam en het adres van de persoon die wordt beschuldigd zijn vermeld in het bericht. De schrijver adviseert bewoners kinderen bij ‘hem’ uit de buurt te houden.

   Stichting neemt afstand
   In de tekst van de brief zijn meerdere spelfouten te bespeuren. Het bericht is niet ondertekend. Wel te zien is het logo van Stichting Strijd Tegen Misbruik, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van seksueel misbruik.

   Het is niet ons beleid om zulke berichten te versprei­den. Wij zijn geen pedojagers
   Marcel Jeninga, Oprichter Stichting Strijd Tegen Misbruik

   Maar volgens oprichter Marcel Jeninga heeft zijn stichting niets te maken met de brief. ,,Wij weten hier niks van en nemen afstand van de brief. Het is niet ons beleid om zulke berichten te verspreiden. Wij zijn geen pedojagers.”

   Jeninga kreeg al meerdere klachten van ontvangers van de brief. Hij is van plan aangifte te doen bij de politie. ,,Wat hier gebeurt, is strafbaar. Onze gegevens zijn zonder toestemming gebruikt. Dat accepteren wij niet.”

   ‘Feitelijk onjuist’
   De verspreiding van de brief zorgt voor de nodige onrust bij bewoners van de Vogelenbuurt in Ede. De politie laat in een reactie weten bekend te zijn met de kwestie. ‘De wijkagent is hier nadrukkelijk mee bezig’, meldt een woordvoerder.

   Inmiddels heeft de politie vast kunnen stellen dat het gaat om valse informatie. Dat de buurman die in de brief wordt genoemd een veroordeeld pedoseksueel is, klopt dus niet. ‘De inhoud van de brief is feitelijk onjuist. Mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken. Als er wel zorgen zijn, neem dan contact met ons op.’

   Wie de brief heeft verspreid, is nog niet bekend. De politie zegt daar onderzoek naar te doen.

   Smaad
   Ook de gemeente is op de hoogte van de brief. ‘Wij hebben inderdaad een signaal van de politie ontvangen’, aldus een woordvoerder van burgemeester René Verhulst. ‘Zoals de politie meldt, lijkt er sprake van smaad. Maar het is aan de politie om dit te onderzoeken. De onrust lijkt na het ontkrachten van de politie op dit moment mee te vallen. Natuurlijk zullen wij dit als gemeente samen met de politie blijven monitoren.’

   Het is niet voor het eerst dat in Ede valse informatie over vermeende pedoseksuelen wordt verspreid. In 2015 werd via Facebook een zogenaamd bericht van de politie gedeeld over de aanwezigheid van een pedofiel in de plaats. Dat bericht werd vervolgens opgehangen in enkele portiekflats in de wijk Veldhuizen. De politie ontkrachtte de inhoud van het bericht later op sociale media.

   Bron: gelderlander.nl

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 22 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.775, reacties: 21.206, leden: 2.838