Echo’s van trauma – Marijke Baljon & Renate Geuzinge

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Echo’s van trauma – Marijke Baljon & Renate Geuzinge

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 24/08/2018 om 09:18 door mara.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #226936
  mara
  Lid LSG

   Echo’s van trauma
   slachtoffers als daders, daders als slachtoffers

   Auteur: Marijke Baljon Renate Geuzinge

   Het eerste boek in Nederland dat gehechtheid en trauma vanuit interpersoonlijk neurobiologisch perspectief begrijpelijk maakt.

   Het reguleren van destructieve impulsen is een centraal thema in de behandeling van zowel daders als slachtoffers van geweld. Er is wat dat betreft dan ook geen gemakkelijk onderscheid te maken tussen deze groepen. Tachtig procent van de vroeg getraumatiseerde patiënten (zowel daders als slachtoffers) heeft een gedesorganiseerde gehechtheid. De rode draad in Echo’s van trauma is dan ook gehechtheid. De auteurs, therapeuten uit het forensische veld en de traumahulpverlening, bespreken neurowetenschappelijke inzichten en de recentste theorieeën over gehechtheid, trauma en psychotherapie, en vertalen die op samenhangende wijze naar de praktijk van de behandeling van vroegkinderlijk trauma.

   Marijke Baljon is klinisch psycholoog, opleider, supervisor en leertherapeut in Groningen en was voorheen werkzaam bij het Top Referent Trauma Centrum van GGZ Drenthe. Renate Geuzinge is gz-psycholoog/psychotherapeut, opleider VPeP, supervisor en leertherapeut en werkzaam bij het Top Referent Trauma Centrum van GGZ Drenthe.

   Een voorproefje >>

    

   #226937
   mara
   Lid LSG
   Topic starter

    Recensie in het Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie

    Nog een boek over de psychotherapeutische behandeling van trauma! Er bestaan er al zoveel, hoe kan dit dan nog een meerwaarde zijn? Dit was een beetje mijn verzuchting toen ik de vraag kreeg dit boek van Marijke Baljon en Renate Geuzinge te bespreken.

    Mijn vrees was: wordt dit een traumaboek als dertien in een dozijn?

    Niets is minder waar gebleken. De integratie van de ‘state of the art’ traumatherapie met de vernieuwende toets van de interpersoonlijke neurobiologie, de concrete aanwijzingen voor therapeutische interventies, het oog voor destructieve aspecten binnen het slachtoffer en slachtofferaspecten bij daders, maar vooral de eenvoudige en heldere leesbaarheid, maken dit boek tot een bijzonder, nieuw traumatherapeutisch naslagwerk. Een aanrader voor alle oude rotten in het vak, alle neofieten en alles wat daar zo een beetje tussen in ligt!

    Kurt Renders (klinisch psycholoog)

    Lees de hele recensie op tpep.nl>>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 20 ▪︎ leden online: 1
   Yvette
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.776, reacties: 21.207, leden: 2.839