DNA afnemen na seksueel geweld, zelfs zonder officiële klacht: voorstel ligt neer in parlement

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit DNA afnemen na seksueel geweld, zelfs zonder officiële klacht: voorstel ligt neer in parlement

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 04/07/2020 om 16:52 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #251822
  Luka
  Moderator

  SP.A heeft een wetsvoorstel klaar om standaard een DNA-staal af te nemen bij slachtoffers van seksueel geweld. Ook zonder dat die slachtoffers een klacht indienen, zou een staal worden afgenomen. “Dat is belangrijk, want veel slachtoffers hebben schroom, waardoor het pas jaren later naar boven komt, en dan zijn er geen bewijzen meer”, zegt indiener John Crombez (SP.A). Het voorstel wordt pas na de zomer gestemd in het federaal parlement.

  Al verschillende keren ontstaat er in het federaal parlement een speciale politieke alliantie als het over de aanpak van seksuele misdrijven gaat. In november werd er nog een wetsvoorstel goedgekeurd om seksueel misbruik van minderjarigen niet meer te laten verjaren, ingediend door SP.A en N-VA. Later kwam er een voorstel rond zogenoemde “wraakporno”.

  In het parlement ligt nu een nieuw voorstel neer, dat het afnemen van een DNA-staal standaard moet maken na een melding van seksueel geweld. John Crombez, de oud-voorzitter van SP.A, diende het voorstel in, maar het wordt opnieuw gesteund vanuit de regering, door Open VLD en CD&V, en ook al door N-VA.

  Standaard
  Nu is het nog aan een magistraat van justitie om een DNA-staal te vorderen als er een onderzoek loopt naar een aanranding of een verkrachting. Maar SP.A wil dat zo’n staal standaard wordt afgenomen, tenminste als het slachtoffer schriftelijk toestemt. Ook kan een magistraat wel nog een staal weigeren, maar dan moet er een goede reden worden gegeven.

  “Momenteel wordt er ongeveer 2,5 procent van de daders veroordeeld van het aantal verkrachtingen dat we mogen veronderstellen”, zegt Crombez. “Het doel van de wet is dat er veel meer daders van verkrachting worden gevat en veroordeeld.”

  Zonder klacht
  Opvallend is dat slachtoffers niet eerst een klacht zouden moeten indienen vooraleer een staal wordt afgenomen. “Dat is belangrijk, want veel slachtoffers hebben schroom, en dat is begrijpelijk, waardoor het pas jaren later naar boven komt, en dan zijn er geen bewijzen meer”, klinkt het. Om een betrouwbaar staal te hebben, wordt het best maximaal 36 uur na de feiten afgenomen. De oplopende kosten zouden volgens de partij “geen remmende factor mogen zijn”.

  Het idee is om via de zorgcentra na seksueel geweld te werken. Die zitten op het Vlaamse niveau. De DNA-gegevens zouden in een databank worden bijgehouden die dan wel weer federaal wordt georganiseerd. Het voorstel kan mogelijk nog voor het zomerreces in commissie worden besproken, maar zal pas na de zomervakantie definitief worden gestemd.

  Beluister hier het interview met John Crombez, waarin hij ook inging op de formatie, en toerisme tijdens de coronacrisis & bekijk de meest recente reportage van “Het Journaal”.

  Bron: VRT.be

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 14 ▪︎ leden online: 7
Leentje, Irjan3, Ollybolly, Moontje, Maureen89, Moderator, Kabouter23
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224