Diagnostiek in de praktijk – Frans Schalkwijk

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Diagnostiek in de praktijk – Frans Schalkwijk

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 23/08/2018 om 12:53 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #226807
  Luka
  Moderator

  Diagnostiek in de praktijk
  een psychodynamische handleiding voor beginnende hulpverleners

  Auteur: Frans Schalkwijk
  Uitgever: Uitgeverij Boom

  Samenvatting
  Voor beginnende hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg zijn het voeren van een intakegesprek en het stellen van een diagnose niet makkelijk. Dit boek biedt hun aan de hand van veel praktijkvoorbeelden ervaringskennis, en brengt deze in verband met theoretische concepten. Deze herziening is grondig geactualiseerd.

  Dr. Frans Schalkwijk is psychotherapeut, opleider bij de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en forensisch deskundige op het gebied van jeugdige verdachten. Hij publiceerde onder meer artikelen over narcisme, schaamte en schuld en het boek Emoties bij jongeren (Boom, 2011).

  Recensie
  Dit handboek voor psychodynamische psychodiagnostiek bij psychische problemen wil voor de beginnende hulpverlener een praktische gids zijn in de diagnostische praktijk. De nadruk ligt daarbij op ambulante individuele psychoanalytische therapie.
  Na een beschrijving van het concrete verloop van een intakegesprek gaat de meeste aandacht naar het verzamelen van informatie over de cliënt en zijn klachten.
  De verschillende theoretische modellen van waaruit dit kan gebeuren, komen aan bod (drift-, objectrelationeel en gehechtheidsmodel), evenals de diagnostiek van afweermechanismen en het gebruik van meetinstrumenten.
  Vervolgens bespreekt de auteur hoe de ordening van al deze informatie leidt tot het formuleren van de diagnose, op basis waarvan de meest geschikte therapievorm wordt gekozen.
  Een helder gestructureerd handboek waarin uitvoerige gevalsbeschrijvingen en korte vignetten de materie concretiseren en verlevendigen. Met begrippenlijst, literatuur en registers. Dit is een geactualiseerde en uitgebreide heruitgave van de oorspronkelijke uit 2003.

  Dr. Michel Thys

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 7 ▪︎ leden online: 1
Peerke
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.284, reacties: 17.827, leden: 2.125