Is het genoeg om bij wet vast te leggen dat je vooraf toestemming voor seks moet geven?

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Is het genoeg om bij wet vast te leggen dat je vooraf toestemming voor seks moet geven?

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 19/07/2018 om 23:02 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #224906
    Mark
    Moderator

      DESKUNDIGEN PLEITEN VOOR STRENGERE SEKSWET

      Deskundigen willen dat het in Nederland – naar Zweeds en Spaans voorbeeld – verplicht wordt om vóóraf toestemming te geven voor seks. Geen toestemming? Dan is sprake van een strafbaar feit en kan iemand worden veroordeeld voor verkrachting.

      Nu staat in de wet dat iemand schuldig is aan verkrachting als een persoon is gedwongen tot seks door geweld of intimidatie. ,,Dat is niet genoeg”, zegt Willy van Berlo van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. ,,Bij veel verkrachtingen zien we dat een slachtoffer verlamd is van schrik. Dan verzet het slachtoffer zich niet en is dwang dus niet nodig. Maar iemand wordt wél verkracht.”

      Lees verder op ad.nl >>

      Ik sluit me helemaal aan bij de deskundigen die zeggen dat de Nederlandse zedenwet moet worden aangepast. Alleen denk ik dat het niet voldoende is om, net als in Zweden of Spanje, in de wet vast te leggen dat je vooraf toestemming voor seks moet geven. Want als je als slachtoffer, door omstandigheden, niet in staat bent ‘nee’ te zeggen, zul je dat ook dan niet kunnen. In feite sta je dan nog zwakker, want dan heeft je dader ‘bewijs’ van je toestemming.

      Daarom lijkt het mij beter om in de wet situaties te benoemen waaronder slachtoffers per definitie niet in staat kunnen worden geacht ‘nee’ te zeggen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het passief ondergaan van seksuele handelingen, mentaal of fysiek overwicht van de pleger, middelengebruik van het slachtoffer of een afhankelijkheidsrelatie tussen pleger en slachtoffer. Ongeacht of iemand wel of geen toestemming heeft gegeven, de situatie waaronder seks plaatsvond, bepaalt dan, samen met de verklaring van het slachtoffer dat het tegen zijn/haar wil was, of er sprake van verkrachting is of niet.

      Dit soort situaties zijn ook aantoonbaar, bijvoorbeeld door medisch onderzoek en/of getuigenverklaringen omtrent de relatie tussen slachtoffer en dader. Door ze in de wet expliciet te benoemen, is het voor iedereen glashelder wanneer het ‘not done’ is seks met iemand te hebben. Ligt iemand passief onder je, is iemand onder invloed van middelen, heb je fysiek of mentaal overwicht of is iemand afhankelijk van je, dan moet je je heel goed afvragen of iemand wel echt seks met je wil en stoppen als je daaraan twijfelt. Want als je niet zeker weet of iemand het echt wil, weet je dat je per definitie schuldig bent als de ander verklaart dat het tegen zijn/haar wil was.

      Op deze manier staan slachtoffers die door omstandigheden niet in staat zijn ‘nee’ te zeggen, volgens mij een stuk sterker als ze aangifte van verkrachting willen doen en aan moet tonen dat het tegen hun wil was, dan als alleen maar vastgelegd wordt dat vooraf toestemming nodig is.

      #224913
      Luka
      Moderator


        Artikel RTL4 Nieuws >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 34 ▪︎ leden online: 2
      Ivo, Trees50
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.754, reacties: 21.086, leden: 2.775