De tijger ontwaakt – Peter Levine

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 26/04/2020 om 23:21 door Skye.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #250235
  Skye
  Moderator

  De tijger ontwaakt
  Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie

  Auteur: Peter Levine

  Samenvatting
  Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar.

  Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen. Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS).

  Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven (‘de tijger ontwaakt‘) en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

  Peter Levine heeft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA. Hij is expert op het gebied van traumabehandeling en is de grondlegger van Somatic Experiencing.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 13 ▪︎ leden online: 2
Vlindertje86, Peerke
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.992, berichten: 15.932, leden: 1.837