De Stilte Verbroken

 • Dit onderwerp bevat 11 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 29/11/2019 om 21:51 door Luka.
12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #216338
  Luka
  Moderator

  destilteverbroken.nl

  Stichting De Stilte Verbroken stelt zichzelf ten doel om primair (seksueel) misbruik binnen de sport, en secundair ook intimidatie en pesten uit te bannen. De Stichting moet gaan gelden als landelijk meldpunt voor de (voetbal)sport, in samenwerking met de KNVB. Daarnaast wil de stichting de rol van de vertrouwenspersoon binnen de sport relevanter en makkelijker maken, wederom met als uiteindelijk doel om de genoemde misstanden bespreekbaar en uiteindelijk onmogelijk te maken.

  Doel: Misbruik, intimidatie en pesten mag nooit meer voorkomen; niet binnen en niet buiten de sport.

  Wil jij je verhaal kwijt? Wil je je eigen stilte doorbreken of die van een vriend of familielid?
  Dan kan je contact met de stichting opnemen via het contactformulier op de site.

  De stichting is een initiatief van Renald Majoor, die vroeger zelf is misbruikt door zijn toenmalige jeugdcoach van Vitesse.

  #216594
  Mark
  Moderator

  Vandaag is het meldpunt officieel van start gegaan. Lees het artikel in de Volkskrant.

  #216595
  Mark
  Moderator

  In de rubriek ‘Films, documentaires & TV programma’s’ kun je het gesprek met Renald Majoor, oprichter van ‘De Stilte Verbroken’ in RTL Late Night van 8 mei 2017 bekijken. Hij vertelt daarin openlijk over het misbruik wat hij in 1996 als jeugdspeler bij Vitesse heeft meegemaakt.

  Bekijk de aflevering van RTL Late Night >>

  #216596
  Mark
  Moderator

  Marijn de Vries en Renald Majoor vertellen bij Eva Jinek over misbruik in de sportwereld

  Twaalf procent van sporters heeft als kind ten minste één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek naar de aard en omvang van seksueel misbruik in de sport. De NOC*NSF neemt de aanbevelingen van dat rapport aan.
  Vanavond praten we hierover met wielrenster Marijn de Vries die met haar column over misbruik dit onderzoek in gang heeft gezet. Ook Renald Majoor schuift aan, hij was de eerste profvoetballer die deelde dat hij seksueel misbruikt is als jeugdspeler bij Vitesse.
  Met zijn stichting De Stilte Verbroken probeert hij misbruik, intimidatie en pesten uit te sportwereld te verbannen.

  https://youtu.be/5Y8W3Xh5vGo

  #216842
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Misbruikte oud-Vitessenaar: ‘Stel een vertrouwenspersoon bij topclubs verplicht’

  Alle professionele sportclubs moeten verplicht een onafhankelijke vertrouwenspersoon aanstellen om grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te voorkomen en sporters bij te staan. Daarvoor pleit de nieuwe stichting De Stilte Verbroken, die een onafhankelijk meldpunt voor (seksueel) misbruik binnen de sportwereld opzet.

  Lees hier verder op de site van het AD.

  #224678
  Mark
  Moderator

  Een luisterend oor voor andere misbruikslachtoffers

  Het leven van Renald Majoor staat nog volop in het teken van seksueel misbruik, een jaar nadat hij openlijk zei te zijn aangerand als jeugdspeler bij Vitesse. Met zijn stichting De Stilte Verbroken timmert hij flink aan de weg.

  Lees verder op de stilteverbroken.nl >>

  #224720
  Mark
  Moderator

  Renald strijdt tegen seksueel misbruik in de sport

  Misbruik in de sport de wereld uit helpen en slachtoffers zo goed mogelijk bijstaan: dat is de droom van Renald Majoor. Hij begon daarom een stichting en zat donderdag bij voetbalclub Vitesse om een samenwerkingscontract te tekenen

  Als 12-jarige jongen werd Renald zelf seksueel misbruikt. Hij trainde bij Vitesse toen het misging. Na een zware periode knokte hij zich terug en zet zich nu in om andere kinderen te besparen wat hem is overkomen.

  Met een handtekening van Renald, directeur van Vitsesse Joost de Wit en een stevige handdruk is de samenwerking tussen Vitesse en Stichting ‘De Stilte Verbroken’ een feit.

  Bron: hartvannederland.nl

  #224829
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Stichting De Stilte Verbroken gaat samenwerking aan met Vitesse voor 5 jaar

  Renald Majoor, oud jeugdspeler en -trainer van de Arnhemse voetbalclub Vitesse, maakt zich sterk om misbruik en intimidatie binnen de sport te voorkomen. Een jaar geleden heeft hij stichting De Stilte Verbroken opgericht om hiervoor aandacht te vragen. Vitesse heeft voor de periode van 5 jaar steun aan stichting De Stilte Verbroken toegezegd en zet donderdag 12 juli a.s. de handtekening onder de overeenkomst die dit bezegelt.

  Renald Majoor, zelf op twaalfjarige leeftijd slachtoffer van seksueel misbruik binnen de voetbalsport (Vitesse), lanceerde begin dit jaar officieel zijn stichting ‘De Stilte Verbroken’. De oud jeugdspeler en -trainer van Vitesse, vertelde ongeveer een jaar geleden uitgebreid in de media over hoe hij slachtoffer werd van seksueel misbruik. Sindsdien zijn Vitesse en Majoor met elkaar in gesprek om mogelijkheden in kaart te brengen om seksueel misbruik terug te dringen en uiteindelijk de wereld uit te helpen.

  Majoor over zijn stichting en de samenwerking met Vitesse: “Toen ik mijn verhaal in de media heb gedaan, is er enorm veel op mij afgekomen. Een moeilijk onderwerp als misbruik is nu bespreekbaar gemaakt, ik denk dat dat een hele goede zaak is. Het wordt tijd dat de stilte wordt verbroken. Door met mijn eigen verhaal naar buiten te komen hoop ik anderen te kunnen helpen. Met Vitesse heb ik hier het afgelopen jaar ook veel over gesproken. We hebben samen gekeken naar mogelijkheden om misbruik een halt toe te roepen. Daarom ben ik blij dat Vitesse heeft toegezegd mijn stichting zowel financieel als immaterieel te steunen.”

  Algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit: ”Voor seksueel misbruik zou geen plaats moeten zijn op de wereld. We vinden het bijzonder knap hoe open Renald hierover is, zijn verhaal deelt en hoe hij zich opwerpt als ambassadeur om seksueel misbruik de wereld uit te helpen. Het minste wat we als club kunnen doen is Renald en zijn stichting ondersteunen.”

  Donderdag 12 juli om 10:00 uur tekenden Vitesse, Vitesse Betrokken en stichting De Stilte Verbroken een overeenkomst waarin Vitesse bevestigt de stichting voor de komende 5 jaar te steunen.

  Bron: Stichting De Stilte Verbroken >>

  #232110
  Mark
  Moderator

  Geknakte oud-Vitessespeler loopt voorop in de strijd tegen seksueel misbruik in de sport

  Renald Majoor (36) uit Wehl is sinds deze week de ambassadeur van de campagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld. De oud-speler van Vitesse weet wat misbruik met je doet. Kostte het hem ook een plaats bij een topclub?

  Het was even zoeken naar de juiste vorm, maar Renald Majoor lijkt nu de functie te krijgen waarnaar hij lang heeft uitgekeken. Als ambassadeur gaat hij zich een paar dagdelen per week inzetten voor een veilig klimaat in de sport, waarin geen plaats is voor seksuele intimidatie en misbruik. Hij heeft daarvoor deze week een overeenkomst getekend met sportkoepel NOC*NSF.

  Lees dit premium artikel verder op ad.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  #232169
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Ex-voetballer ambassadeur tegen seksueel wangedrag bij NOC*NSF

  NOC*NSF gaat samen met voormalig voetballer Renald Majoor seksueel overschrijdend gedrag op de sportvelden aanpakken. De 36-jarige Majoor werd op zijn twaalfde misbruikt door een elftalbegeleider bij Vitesse. Op 1 januari wordt hij ambassadeur bij de sportkoepel.

  “Kinderen moeten veilig kunnen sporten. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Dus moeten drastische maatregelen worden genomen om misbruik in de sportwereld terug te dringen”, aldus Majoor op de website van NOC*NSF.

  Hij gaat zijn eigen verhaal vertellen bij sportclubs en voorlichtingsmateriaal aanbieden aan spelers en clubs.

  De Stilte Verbroken
  Majoor baarde vorig jaar mei opzien toen hij in de Volkskrant vertelde over wat hem was overkomen. De betrokken elftalbegeleider was veroordeeld, maar de kwestie was nooit naar buiten gebracht door Vitesse. Majoor was zo aangeslagen dat hij tot zijn achttiende niet voetbalde. Eind vorig jaar richtte hij de stichting en de website De Stilte Verbroken op om seksueel misbruik bespreekbaar te maken.

  “Het is mooi en belangrijk dat Majoor bereid en in staat is zijn eigen ervaringen en zijn energie in te zetten in de strijd tegen het grensoverschrijdende gedrag dat helaas ook in de sport nog steeds voorkomt”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF bij Omroep Gelderland.

  Twaalf procent heeft ervaring
  Uit onderzoek bleek eerder dat 12 procent van de sporters als kind ten minste één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gehad; 4 procent zegt te maken te hebben gehad met aanranding en verkrachting.

  Majoor: “De glimlach van een kind’ is één van de mooiste uitdrukkingen die er bestaan. Dit moet voor ieder kind gelden. Om die reden sta ik op, als ambassadeur en met mijn stichting, om veilig sporten voor ieder kind te realiseren. Want voor iedereen geldt: Niets doen is géén optie.”

  Bron: NOS.NL >>

  #246228
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Als jeugdspeler misbruikte Renald Majoor gaat fulltime bezig met aanpak misbruik in de sport

  Renald Majoor uit Wehl, die als jeugdspeler werd misbruikt bij Vitesse, gaat fulltime aan de slag met zijn missie: de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Hij krijgt hiervoor twee jaar subsidie van het ministerie van VWS.

  Sinds twee jaar houdt Majoor bijeenkomsten over misbruik in de sport en is hij een luisterend oor voor slachtoffers. Tot nog toe deed hij dit in zijn vrije tijd, deels in de avonduren, naast zijn baan als kok in de horeca. Vorige week kreeg hij definitief te horen dat het ministerie van VWS zijn stichting De Stilte Verbroken een subsidie geeft. ,,Echt super. Ik ben heel erg blij. Dit is echt een erkenning voor al het werk dat ik tot nog toe heb gedaan”, vertelt Majoor.

  Het ministerie steunt Majoor voor het opzetten van een een onafhankelijk platform, naast het meldpunt van sportkoepel NOC*NSF. ,,Als aanvulling. Voor sommige sporters is het meldpunt een hoge drempel omdat ze alleen hun verhaal kwijt willen. Of omdat ze nog niet direct aangifte willen doen”, legt Majoor uit.

  Lees verder op de site van De Gelderlander >>

  #246871
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  ‘Alleen door iemand te raken, gaat die persoon over tot verandering’

  Renald Majoor werd in de jaren negentig seksueel misbruikt. Nu heeft zijn stichting De Stilte Verbroken 270.000 euro subsidie gekregen, waardoor hij zich fulltime kan bezighouden met het uitbannen van grensoverschrijdend gedrag in de sport.

  Dertien jaar werkte Renald Majoor als kok in de horeca, de laatste vijf jaar in het Van der Valk-hotel in Arnhem. Eerst vijf dagen per week, toen drie. Maar sinds vier weken is hij helemaal gestopt. Toen kreeg zijn stichting De Stilte Verbroken een subsidie van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport, waardoor hij zich volledig kan focussen op zijn andere werk: de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld.

  Lees verder op de site van de Trouw >>

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 2
Ivo. 85, LSG
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.927, berichten: 15.555, leden: 1.769