De Stilte Verbroken

 • Dit onderwerp bevat 14 reacties, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 03/06/2020 om 19:20 door Luka.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • #216338
  Luka
  Moderator

  destilteverbroken.nl

  Stichting De Stilte Verbroken stelt zichzelf ten doel om primair (seksueel) misbruik binnen de sport, en secundair ook intimidatie en pesten uit te bannen. De Stichting moet gaan gelden als landelijk meldpunt voor de (voetbal)sport, in samenwerking met de KNVB. Daarnaast wil de stichting de rol van de vertrouwenspersoon binnen de sport relevanter en makkelijker maken, wederom met als uiteindelijk doel om de genoemde misstanden bespreekbaar en uiteindelijk onmogelijk te maken.

  Doel: Misbruik, intimidatie en pesten mag nooit meer voorkomen; niet binnen en niet buiten de sport.

  Wil jij je verhaal kwijt? Wil je je eigen stilte doorbreken of die van een vriend of familielid?
  Dan kan je contact met de stichting opnemen via het contactformulier op de site.

  De stichting is een initiatief van Renald Majoor, die vroeger zelf is misbruikt door zijn toenmalige jeugdcoach van Vitesse.

  #216594
  Mark
  Moderator

  Vandaag is het meldpunt officieel van start gegaan. Lees het artikel in de Volkskrant.

  #216595
  Mark
  Moderator

  In de rubriek ‘Films, documentaires & TV programma’s’ kun je het gesprek met Renald Majoor, oprichter van ‘De Stilte Verbroken’ in RTL Late Night van 8 mei 2017 bekijken. Hij vertelt daarin openlijk over het misbruik wat hij in 1996 als jeugdspeler bij Vitesse heeft meegemaakt.

  Bekijk de aflevering van RTL Late Night >>

  #216596
  Mark
  Moderator

  Marijn de Vries en Renald Majoor vertellen bij Eva Jinek over misbruik in de sportwereld

  Twaalf procent van sporters heeft als kind ten minste één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek naar de aard en omvang van seksueel misbruik in de sport. De NOC*NSF neemt de aanbevelingen van dat rapport aan.
  Vanavond praten we hierover met wielrenster Marijn de Vries die met haar column over misbruik dit onderzoek in gang heeft gezet. Ook Renald Majoor schuift aan, hij was de eerste profvoetballer die deelde dat hij seksueel misbruikt is als jeugdspeler bij Vitesse.
  Met zijn stichting De Stilte Verbroken probeert hij misbruik, intimidatie en pesten uit te sportwereld te verbannen.

  https://youtu.be/5Y8W3Xh5vGo

  #216842
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Misbruikte oud-Vitessenaar: ‘Stel een vertrouwenspersoon bij topclubs verplicht’

  Alle professionele sportclubs moeten verplicht een onafhankelijke vertrouwenspersoon aanstellen om grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te voorkomen en sporters bij te staan. Daarvoor pleit de nieuwe stichting De Stilte Verbroken, die een onafhankelijk meldpunt voor (seksueel) misbruik binnen de sportwereld opzet.

  Lees hier verder op de site van het AD.

  #224678
  Mark
  Moderator

  Een luisterend oor voor andere misbruikslachtoffers

  Het leven van Renald Majoor staat nog volop in het teken van seksueel misbruik, een jaar nadat hij openlijk zei te zijn aangerand als jeugdspeler bij Vitesse. Met zijn stichting De Stilte Verbroken timmert hij flink aan de weg.

  Lees verder op de stilteverbroken.nl >>

  #224720
  Mark
  Moderator

  Renald strijdt tegen seksueel misbruik in de sport

  Misbruik in de sport de wereld uit helpen en slachtoffers zo goed mogelijk bijstaan: dat is de droom van Renald Majoor. Hij begon daarom een stichting en zat donderdag bij voetbalclub Vitesse om een samenwerkingscontract te tekenen

  Als 12-jarige jongen werd Renald zelf seksueel misbruikt. Hij trainde bij Vitesse toen het misging. Na een zware periode knokte hij zich terug en zet zich nu in om andere kinderen te besparen wat hem is overkomen.

  Met een handtekening van Renald, directeur van Vitsesse Joost de Wit en een stevige handdruk is de samenwerking tussen Vitesse en Stichting ‘De Stilte Verbroken’ een feit.

  Bron: hartvannederland.nl

  #224829
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Stichting De Stilte Verbroken gaat samenwerking aan met Vitesse voor 5 jaar

  Renald Majoor, oud jeugdspeler en -trainer van de Arnhemse voetbalclub Vitesse, maakt zich sterk om misbruik en intimidatie binnen de sport te voorkomen. Een jaar geleden heeft hij stichting De Stilte Verbroken opgericht om hiervoor aandacht te vragen. Vitesse heeft voor de periode van 5 jaar steun aan stichting De Stilte Verbroken toegezegd en zet donderdag 12 juli a.s. de handtekening onder de overeenkomst die dit bezegelt.

  Renald Majoor, zelf op twaalfjarige leeftijd slachtoffer van seksueel misbruik binnen de voetbalsport (Vitesse), lanceerde begin dit jaar officieel zijn stichting ‘De Stilte Verbroken’. De oud jeugdspeler en -trainer van Vitesse, vertelde ongeveer een jaar geleden uitgebreid in de media over hoe hij slachtoffer werd van seksueel misbruik. Sindsdien zijn Vitesse en Majoor met elkaar in gesprek om mogelijkheden in kaart te brengen om seksueel misbruik terug te dringen en uiteindelijk de wereld uit te helpen.

  Majoor over zijn stichting en de samenwerking met Vitesse: “Toen ik mijn verhaal in de media heb gedaan, is er enorm veel op mij afgekomen. Een moeilijk onderwerp als misbruik is nu bespreekbaar gemaakt, ik denk dat dat een hele goede zaak is. Het wordt tijd dat de stilte wordt verbroken. Door met mijn eigen verhaal naar buiten te komen hoop ik anderen te kunnen helpen. Met Vitesse heb ik hier het afgelopen jaar ook veel over gesproken. We hebben samen gekeken naar mogelijkheden om misbruik een halt toe te roepen. Daarom ben ik blij dat Vitesse heeft toegezegd mijn stichting zowel financieel als immaterieel te steunen.”

  Algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit: ”Voor seksueel misbruik zou geen plaats moeten zijn op de wereld. We vinden het bijzonder knap hoe open Renald hierover is, zijn verhaal deelt en hoe hij zich opwerpt als ambassadeur om seksueel misbruik de wereld uit te helpen. Het minste wat we als club kunnen doen is Renald en zijn stichting ondersteunen.”

  Donderdag 12 juli om 10:00 uur tekenden Vitesse, Vitesse Betrokken en stichting De Stilte Verbroken een overeenkomst waarin Vitesse bevestigt de stichting voor de komende 5 jaar te steunen.

  Bron: Stichting De Stilte Verbroken >>

  #232110
  Mark
  Moderator

  Geknakte oud-Vitessespeler loopt voorop in de strijd tegen seksueel misbruik in de sport

  Renald Majoor (36) uit Wehl is sinds deze week de ambassadeur van de campagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld. De oud-speler van Vitesse weet wat misbruik met je doet. Kostte het hem ook een plaats bij een topclub?

  Het was even zoeken naar de juiste vorm, maar Renald Majoor lijkt nu de functie te krijgen waarnaar hij lang heeft uitgekeken. Als ambassadeur gaat hij zich een paar dagdelen per week inzetten voor een veilig klimaat in de sport, waarin geen plaats is voor seksuele intimidatie en misbruik. Hij heeft daarvoor deze week een overeenkomst getekend met sportkoepel NOC*NSF.

  Lees dit premium artikel verder op ad.nl of als lid van LSG in het ledendeel.

  #232169
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Ex-voetballer ambassadeur tegen seksueel wangedrag bij NOC*NSF

  NOC*NSF gaat samen met voormalig voetballer Renald Majoor seksueel overschrijdend gedrag op de sportvelden aanpakken. De 36-jarige Majoor werd op zijn twaalfde misbruikt door een elftalbegeleider bij Vitesse. Op 1 januari wordt hij ambassadeur bij de sportkoepel.

  “Kinderen moeten veilig kunnen sporten. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Dus moeten drastische maatregelen worden genomen om misbruik in de sportwereld terug te dringen”, aldus Majoor op de website van NOC*NSF.

  Hij gaat zijn eigen verhaal vertellen bij sportclubs en voorlichtingsmateriaal aanbieden aan spelers en clubs.

  De Stilte Verbroken
  Majoor baarde vorig jaar mei opzien toen hij in de Volkskrant vertelde over wat hem was overkomen. De betrokken elftalbegeleider was veroordeeld, maar de kwestie was nooit naar buiten gebracht door Vitesse. Majoor was zo aangeslagen dat hij tot zijn achttiende niet voetbalde. Eind vorig jaar richtte hij de stichting en de website De Stilte Verbroken op om seksueel misbruik bespreekbaar te maken.

  “Het is mooi en belangrijk dat Majoor bereid en in staat is zijn eigen ervaringen en zijn energie in te zetten in de strijd tegen het grensoverschrijdende gedrag dat helaas ook in de sport nog steeds voorkomt”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF bij Omroep Gelderland.

  Twaalf procent heeft ervaring
  Uit onderzoek bleek eerder dat 12 procent van de sporters als kind ten minste één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gehad; 4 procent zegt te maken te hebben gehad met aanranding en verkrachting.

  Majoor: “De glimlach van een kind’ is één van de mooiste uitdrukkingen die er bestaan. Dit moet voor ieder kind gelden. Om die reden sta ik op, als ambassadeur en met mijn stichting, om veilig sporten voor ieder kind te realiseren. Want voor iedereen geldt: Niets doen is géén optie.”

  Bron: NOS.NL >>

  #246228
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Als jeugdspeler misbruikte Renald Majoor gaat fulltime bezig met aanpak misbruik in de sport

  Renald Majoor uit Wehl, die als jeugdspeler werd misbruikt bij Vitesse, gaat fulltime aan de slag met zijn missie: de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Hij krijgt hiervoor twee jaar subsidie van het ministerie van VWS.

  Sinds twee jaar houdt Majoor bijeenkomsten over misbruik in de sport en is hij een luisterend oor voor slachtoffers. Tot nog toe deed hij dit in zijn vrije tijd, deels in de avonduren, naast zijn baan als kok in de horeca. Vorige week kreeg hij definitief te horen dat het ministerie van VWS zijn stichting De Stilte Verbroken een subsidie geeft. ,,Echt super. Ik ben heel erg blij. Dit is echt een erkenning voor al het werk dat ik tot nog toe heb gedaan”, vertelt Majoor.

  Het ministerie steunt Majoor voor het opzetten van een een onafhankelijk platform, naast het meldpunt van sportkoepel NOC*NSF. ,,Als aanvulling. Voor sommige sporters is het meldpunt een hoge drempel omdat ze alleen hun verhaal kwijt willen. Of omdat ze nog niet direct aangifte willen doen”, legt Majoor uit.

  Lees verder op de site van De Gelderlander >>

  #246871
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  ‘Alleen door iemand te raken, gaat die persoon over tot verandering’

  Renald Majoor werd in de jaren negentig seksueel misbruikt. Nu heeft zijn stichting De Stilte Verbroken 270.000 euro subsidie gekregen, waardoor hij zich fulltime kan bezighouden met het uitbannen van grensoverschrijdend gedrag in de sport.

  Dertien jaar werkte Renald Majoor als kok in de horeca, de laatste vijf jaar in het Van der Valk-hotel in Arnhem. Eerst vijf dagen per week, toen drie. Maar sinds vier weken is hij helemaal gestopt. Toen kreeg zijn stichting De Stilte Verbroken een subsidie van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport, waardoor hij zich volledig kan focussen op zijn andere werk: de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld.

  Lees verder op de site van de Trouw >>

  #251125
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  https://www.sportershelpensporters.nl

  Het platform Sporters helpen Sporters, onderdeel van de Stichting De stilte verbroken, is opgericht door Renald Majoor en Anne van Dijk.

  DOEL VAN HET PLATFORM
  Zowel Renald Majoor als Anne van Dijk merkten dat praten enorm kan helpen bij het verwerken van een gebeurtenis als grensoverschrijdend gedrag. Normaal gesproken is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Schaamte voor wat er gebeurd is, het gevoel niet begrepen of niet geloofd te worden, het zijn voor alle slachtoffers herkenbare gevoelens. Praten met lotgenoten kan de drempel om te gaan praten enorm verlagen. Wie begrijpt beter wat je hebt doorgemaakt, wat je voelt en ervaart, dan een lotgenoot? Daarom is het platform Sporters helpen Sporters opgericht. Samen praten helpt écht.

  #251126
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Sporters helpen misbruikte sporters: ’Zwijgcultuur doorbreken’

  Met een druk op de knop is donderdag het platform ’Sporters helpen sporters’ gelanceerd. Het platform moet een luisterend oor worden voor sporters die misbruikt zijn en tegelijkertijd de doofpotcultuur binnen sportclubs doorbreken.

  Slachtoffers kunnen via sportershelpensporters.nl in contact komen met lotgenoten die hun een luisterend oor bieden en indien gewenst advies geven over mogelijke vervolgstappen en deskundige hulp. Het is een voortvloeisel van de stichting De Stilte Verbroken, die oud-voetballer Renald Majoor, eveneens slachtoffer, drie jaar geleden startte. „Juist doordat lotgenoten de telefoon opnemen, is de drempel voor slachtoffers om zich hier te laten horen laag”, zegt hij.

  Majoor vroeg oud-voetbalinternational Theo Janssen voor de lancering omdat hij hem kent van zijn tijd bij Vitesse, waar het fout ging. Inmiddels is Janssen daar ook jeugdtrainer. Het platform werkt nauw samen met Slachtofferhulp Nederland en wordt financieel ondersteund door het ministerie van VWS. „De lancering was indrukwekkend. Mensen kregen echt tranen in hun ogen vanwege de heftige verhalen”, vertelt Majoor.

  ’Vaak excuses gezocht’
  Ook is het doel om de zwijgcultuur bij bestuurders van clubs zelf te doorbreken. Dat is hard nodig, zo werd afgelopen jaar nog duidelijk toen bleek dat atletiekcoach Jerry M. jarenlang zijn atleten kon misbruiken bij verschillende sportclubs. Uit cijfers blijkt dat minstens een op de tien sporters vroeg of laat te maken krijgt met seksuele intimidatie of misbruik. En niet alleen door coaches, maar ook door bijvoorbeeld medespelers.

  Majoor: „Vaak worden er door clubs excuses gezocht. ’Hier gebeurt zoiets niet’ of ’Dat zou hij nooit doen’, wordt er dan gezegd. Ze stellen hun eigen belang boven dat van de slachtoffers. Terwijl het op lange termijn juist tegen hen werkt als het uitkomt.”

  Gefilmd onder kleedkamerdeur
  Majoor en Anne van Dijk vertelden eerder aan De Telegraaf hoe lastig het voor hen was om over het misbruik te vertellen. „Toen mijn volleybalcoach mij onder de kleedkamerdeur door filmde terwijl ik me aan het omkleden was, raadde sportkoepel NOC*NSF me in eerste instantie af om aangifte te doen”, stelde van Dijk. ’Dat vreselijke traject wil je niet doormaken’, werd gezegd.” Zij zette echter door, waarna de coach werd veroordeeld. Het platform werkt inmiddels ook goed samen met de sportkoepel.

  Majoor wachtte twintig jaar voordat hij uit de school durfde te klappen, omdat een profcarrière op dat moment nog binnen bereik was, en doorbrak de stilte toen hij zich aangemoedigd voelde door het steeds groter wordende misbruikschandaal in de Britse voetbalwereld. „Wat er nu naar buiten is gekomen, is slechts het topje van de ijsberg. We hopen dat er structureel aandacht voor blijft, zodat slachtoffers op een gegeven moment zullen denken ’nu is het mijn beurt om naar buiten te komen.’”

  Bron: de Telegraaf >>

  #251127
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Seksueel misbruikte sporters helpen lotgenoten: ‘Dit is iets unieks, iets moois. Hier is de hele sportwereld bij gebaat’

  Misbruik in de sport Sporters en oud-sporters die tijdens hun carrière te maken kregen met misbruik en seksuele intimidatie gaan jonge lotgenoten bijstaan.

  Jarenlang denkt hij dat hij de enige is, en dat hij er met niemand over kan praten. Zijn verdriet draagt hij alleen. Maar als hij bij tv-programma Nieuwsuur hoort dat de Engelse profvoetballer Andy Woodward als jochie seksueel is misbruikt, is dat voorbij. Renald Majoor (37) stapt naar de Volkskrant en doet uit de doeken dat hem in de jeugd van Vitesse hetzelfde is aangedaan. De directie biedt haar excuses aan. Maar dat is Majoor niet genoeg.

  Grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik in de sport mogen nooit meer gebeuren, „dat gun je je ergste vijand niet”, zegt Majoor. Dat voorkomen wordt zijn levensmissie. Hij richt in 2017 een stichting op, die hij doopt tot De Stilte Verbroken. In die periode staan steeds vaker slachtoffers van misbruik in de sport op. Zo vaak als hij kan maakt Majoor het onderwerp in de media bespreekbaar. Hij wordt geholpen door voetbalbond KNVB en sportkoepel NOC-NSF. Het oordeel van een onderzoekscommissie onder leiding van Klaas de Vries is in 2017 spijkerhard: misbruik in de sport is aan de orde van de dag. We zien slechts het topje van de ijsberg.

  Subsidie
  Majoor krijgt in 2019 subsidie van het ministerie van VWS, 270.000 euro tot het einde van 2021. Daarmee kan hij zich vanuit zijn woning in het Gelderse Wehl fulltime gaan richten op zijn missie. Sinds 2019 bestaat er een officieel meldpunt waar sporters hun verhaal aanhangig kunnen maken, het Centrum Veilige Sport Nederland, opgericht door NOC-NSF. Maar Majoor merkte dat zo’n meldpunt waar professionals de telefoon opnemen spannend kan zijn. „Sommige slachtoffers willen alleen hun verhaal even kwijt aan lotgenoten of sporters, zonder dat daar gelijk consequenties op volgen. Ze willen erover praten. Dat helpt vaak al.”

  Bij zijn stichting hebben 28 sporters zich de afgelopen drie jaar gemeld middels een contactformulier op de website. Maar Majoor wilde een nog veiliger plek creëren. Daarom lanceert hij deze donderdag in een radiostudio in Doetinchem samen met oud-voetballer Theo Janssen het nieuwe platform Sporters helpen Sporters. Vier oud-sporters die te maken hebben gehad met seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag hebben zich aangemeld als lotgenoot om „een luisterend oor” te kunnen zijn voor andere slachtoffers.

  Het gaat om volleybalster en ambassadrice van het platform Anne van Dijk (17), oud-wielrenster Petra de Bruin (58), kickboksster Anne Kamminga (22) en atlete Ilonka Wolswinkel (32). In de toekomst zouden er meer sporters bij het platform betrokken moeten worden. „Mensen die dit zelf hebben meegemaakt hoef je niks uit te leggen”, zegt Majoor. „Zij hebben deze dingen aan den lijve ondervonden, en laten slachtoffers weten dat ze niet de enige zijn.”

  Whatsapp, e-mail of telefoon
  Zij zullen afhankelijk van de wensen van een slachtoffer via whatsapp, e-mail of per telefoon beschikbaar zijn om over eventueel misbruik te praten. Meldingen komen binnen bij Majoor, die samen met Van Dijk het gezicht is van het platform. Zij zijn door Slachtofferhulp Nederland opgeleid om een ondersteunend gesprek te kunnen voeren. Afhankelijk van de ernst van een zaak kan worden doorverwezen naar hulpinstanties.

  Majoor: „We willen een veilige plek zijn, dus we opereren onafhankelijk. We zijn een warm platform, waar iedereen met zijn of haar verhaal terecht kan. Dit moet de drempel om te praten over wat je is aangedaan nog verder verlagen. Wat doe je bijvoorbeeld als je je geen slachtoffer voelt, en dus geen contact wil met Slachtofferhulp Nederland? Of wat als je NOC-NSF niet durft te bellen omdat je bang bent dat de mensen op je vereniging gelijk worden ingelicht? Nou, dan kan je dus bij ons terecht. We zijn nadrukkelijk geen meldpunt. Dat bestaat al. Dit platform opereert daarnaast, als een laagdrempelig alternatief. We versterken elkaar.”

  Om drie uur, deze donderdagmiddag, gaat de website live, tijdens een talkshow op Omroep Gelderland, met een druk op de knop. „Dit is iets unieks, iets moois”, zegt Majoor. „Hier is de hele sportwereld bij gebaat.”

  PETRA DE BRUIN (58) | OUD-WIELRENSTER
  Ik hoop dat er een tijd komt dat ik niet alleen meer als slachtoffer word gezien

  „Een tijdje terug heb ik mezelf gegoogled. Ik kwam een link naar de uitzending van Nieuwsuur tegen waarin ik vertel dat ik door meerdere mensen uit het wielercircuit seksueel ben misbruikt. Het viel me op dat ik mezelf goed uitdrukte en kwetsbaar opstelde. Daar was ik trots op.

  „Ik hoop dat er een tijd komt dat ik niet alleen meer als slachtoffer word gezien, maar ook als iemand die hard kon fietsen. Gewoon als Petra de Bruin, zeg maar, een vrouw met meerdere kanten en talenten.

  „Ik knok de laatste maanden voor een plek in de maatschappij, na een lange, donkere periode. Ik ben van de antidepressiva af, loop bij een haptonoom en loopbaancoach. Hopelijk krijg ik een stageplek in een zwembad, als begeleider van autisten of blinden.

  „Als ervaringsdeskundige denk ik dat ik sporters kan helpen die met misbruik te maken hebben gehad. Want het is toch anders als je tegenover iemand zit die kan voelen wat jij voelt. Ik praat ook makkelijker over mijn scheiding met een hulpverlener die zelf gescheiden is.

  „Een wegwijzer in de jungle van misbruikleed – zo zie ik mezelf. Ik heb 85 bochten moeten nemen om te komen waar ik nu ben. Het zou mooi zijn als ik anderen tijd en pijn kan besparen door over die bochten te vertellen. Boeken aan te reiken. Nieuwsgierig te maken naar het werk van bijvoorbeeld een haptonoom.

  „Luisteren en erkenning geven, dat helpt voor mijn gevoel het meest. Ik moet er alleen voor waken dat ik niet op de stoel van de hulpverlener gaan zitten. Dat dunne lijntje wil ik – met hulp van een GGZ-hulpverlener – goed in de gaten houden.

  „Ik wil er goed uitzien als het platform gelanceerd wordt. Even naar de kapper en de schoonheidsspecialist. Gepaste kleding. Om te laten zien: ik mag er zijn.”

  ANNE VAN DIJK (17) | VOLLEYBALSTER
  Teamgenoten en vriendinnen vroegen: weet je wel zeker wat je hebt gezien?

  „Ik was 13 jaar toen de ervaring mij overkwam. Hij was al bijna twee jaar mijn trainer, een lieve, leuke man, begaan met ons. Ik was mentaal jong, had niet door dat de manier waarop hij mij vastpakte eigenlijk niet kon, dacht dat het speels bedoeld was. Mama waarschuwde wel, maar ik vond dat ze niet zo moest overdrijven.

  „Ik wilde graag bij de beachselectie, en toen hij vroeg of ik een setje kwam passen in een apart kleedlokaal, dacht ik dat ik geselecteerd zou worden. Eenmaal binnen draaide hij de deur op slot. Toen ik stond te passen, zag ik dat hij me onder de deuropening door filmde. Ik schrok heel erg. Ik vroeg hem zijn fotogalerij te laten zien, maar het filmpje was al verwijderd.

  „Tegen mijn teamgenoten en mijn moeder zei hij dat ik zijn schoen had gezien onder de deur.

  „Nog die avond zijn we naar het bestuur gegaan en hebben we aangifte bij de politie gedaan. Ze vonden laptops, harde schijven en usb-sticks met belastend materiaal. Hij heeft uiteindelijk acht maanden cel gekregen, honderdvijftig uur werkstraf en moest in behandeling. Bij het Instituut Sportrechtspraak is hij voor tien jaar geroyeerd.

  „De club stelde mijn trainer meteen op non-actief. Trainingen gingen door, niemand sprak er nog over. Bij NOC-NSF raadde een vertrouwenspersoon het me zelfs af om een zaak te beginnen. Ik zou een vreselijk traject in gaan, kon voor smaad worden aangeklaagd.

  „In die periode kreeg ik het echt zwaar. Teamgenoten en vriendinnen vroegen: weet je wel zeker wat je hebt gezien? Dan begin je aan je eigen verhaal te twijfelen. Ik bleef zitten met mijn emoties, alsof ik een hand voor mijn mond kreeg. Mijn moeder is via een verhaal in de krant in contact gekomen met Renald Majoor, en zijn stichting De Stilte Verbroken.

  „Sinds vorig jaar mei ben ik er ambassadrice. Renald en ik misten allebei een plek om te kunnen praten, voelden ons geïsoleerd met onze emoties.

  „Met ons nieuwe platform willen we een luisterend oor zijn voor degenen die dit is overkomen. Het moet laagdrempelig zijn, en vertrouwelijk. Naar het NOC-NSF stappen is een te grote drempel.

  „We zijn lotgenoten, kunnen ons verplaatsen in slachtoffers. Ze kunnen bellen, mailen, en whatsappen. Als het ernstig is, kunnen we doorverwijzen naar Slachtofferhulp. Ik ben er voornamelijk voor jonge mensen, heb mijn traject voldoende verwerkt om er voor hen te kunnen zijn. Sinds januari kan ik volmondig en eerlijk zeggen dat het goed met me gaat.”

  „Voor mij is dit een nieuw begin, ik kan mijn eigen verhaal op de achtergrond zetten en er anderen mee helpen. Ik wil ook lezingen gaan geven op scholen en sportclubs. Kinderen moeten jong leren dat bepaald gedrag niet oké is.”

  ILONKA WOLSWINKEL (32) | OUD-ATLETE
  Ik ben zo ver dat ik mijn pijn kan dragen, en anderen kan helpen

  „Ik kreeg meteen bijzondere aandacht in zijn trainingsgroep. Ik was 16, had talent, was ambitieus, maar wel een eenling tussen voornamelijk oude mannen. Ik had anorexia, op school isoleerde ik me, mijn ouders vonden het moeilijk om met me om te gaan. Hij gaf me vertrouwen, stuurde me naar een diëtist. Ik voelde me gehoord.

  „Op een gegeven moment vroeg hij of ik met hem mee wilde op vakantie naar Frankrijk, de bergen in, als een soort trainingsstage. Zijn vrouw ging ook mee, dus ik zocht er niks achter. Daar zei hij terloops dat ik mooie borsten had. Ik vond het gek, maar dacht dat hij het niet zo bedoeld had.

  „Terug in Nederland raakte hij me steeds vaker aan. Als hij me terugbracht naar de trein begon hij me in de auto te zoenen. Een stemmetje in mijn hoofd zei: Ilonk, dit kan niet. Maar ik kon er niet meer uit. Hardlopen was alles wat ik had.

  „Op mijn negentiende heeft hij me verkracht, in de buurt van de atletiekbaan tijdens een mountainbiketochtje. Ik heb me honderd keer afgevraagd waarom ik me niet verzet heb, vond dat het mijn eigen schuld was. Toen het gebeurd was, voelde hij zich ineens schuldig en heeft hij het zijn vrouw verteld. Samen stonden ze me de volgende dag op te wachten om te zeggen dat ik weg moest bij de club. Hij stelde de mail over mijn vertrek zelf op. Een half jaar na mij vertrok hij ook.

  „Daarna ging het slecht met me, maar ik heb mijn gevoelens elf jaar lang weggestopt. Tot ‘hashtag metoo’ kwam. Toen werd ik zo vaak met mijn verleden geconfronteerd dat ik er niet meer voor kon weglopen en ben ik in therapie gegaan. Ik moest eerst leren hoe misbruik werkt. Dat het normaal is dat een slachtoffer mee beweegt met de dader. Ik heb tegenover hem gezeten. Perspectief Herstelbemiddeling regelde een gesprek. Ik heb hem verteld wat hij heeft aangericht. Nu had ik de regie in handen.

  „Ik ben zo ver dat ik mijn pijn kan dragen, en anderen kan helpen. Op seksueel misbruik rust een taboe. Veel mensen kijken ervoor weg, durven er niet over te praten. Zelfs mijn familie. Als het onbespreekbaar blijft, wordt er tegen daders ook nooit opgestaan. Tijdens mijn therapie heb ik contact gehad met Ela Hutten, die ook misbruikt is en daar een boek over heeft geschreven. Dat was heel fijn.

  „Mensen die misbruikt zijn spreken onderling dezelfde taal, voelen verbondenheid. Alleen al je verhaal vertellen kan helpend zijn, een goede eerste stap in de verwerking. Daarom wil ik meedoen aan dit platform. Ik denk dat het pijn zal doen om andermans verhaal te horen, maar mijn wonden zijn voldoende schoon. Het gaat voldoening geven. En zo kan ik wat mij is aangedaan zinvol inzetten.”

  Bron: NRC.nl >>

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 9 ▪︎ leden online: 4
Anja, EllesLynn, Mark, Ruud
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.132, reacties: 11.954, actieve leden: 947