De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/12/2017 om 15:45 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #215288
  Luka
  Moderator

   ‘Rinke Oost (49) is als kind misbruikt door zijn neven. “Ik denk dat er zeker behoefte is aan #MeToo voor mannen.” Rinke is vicevoorzitter van de PJ Schouten Stichting. Die stichting staat mannen bij die in hun kindertijd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. ‘

   Lees het artikel ‘De schaamte is groter, je laat je als man toch niet misbruiken’ op rtlnieuws.nl >>

   Ondanks dat ik in het ‘echte leven’ nog niet naar buiten ben gekomen over wat mij is overkomen, herken ik wel wat hij schrijft.
   Als man wordt er toch van je verwacht dat je je mannetje staat, dat je desnoods van je afslaat als iemand niet luistert.
   Ook onder mijn toch best wel softe en intelligente vrienden merk je wel een dergelijke attitude.

   Voor #metoo las je eens in de zoveel tijd al walgelijke reacties op social media op een artikel over een jongen die misbruikt werd door een lerares bijvoorbeeld. Onlangs werd ik nog tijdens het uitgaan belaagd door een vage bekende over het feit dat ik homo ben, met vervelende opmerkingen, waar ook #metoo bij werd gebruikt.

   Van mijn ouders leerde ik dat huilen niet gewenst was en al helemaal niet bij een jongen: je bent toch geen watje/mietje/meisje/baby meer? Ik zal je wat geven om over te huilen / als je nu niet ophoudt met janken ga je over de knie / ik wil het niet horen, ga maar in de hoek staan tot je opgehouden bent met snotteren’.

   Nou zijn dat misschien extremere voorbeelden maar als je eerlijk bent heb je er zelf ook wel eens aan meegedaan om de rollen van meisje ‘gevoelig en lief en volgzaam’ en jongen ‘stoer en wild en initiatiefnemer’ te houden zoals ze zijn.
   Ik ben ook heus geen heilig boontje wat dat betreft.

   En dan ben je dus ineens wél misbruikt of aangerand. Daar gaat je beeld over ‘dat je dit als man heus niet zou overkomen want dan vecht je toch gewoon terug’ terwijl je gewoon bevroren was en helemaal niet terug kón vechten. Of dat ‘iedereen wel eens wat vervelends mee maakt maar je er gewoon mee moet dealen want je gaat toch niet zitten snotteren als een meisje’ want dat kun je helemaal niet.

   Herken je dit en wil je er over praten met andere mannen (én vrouwen) die ook slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik en je er niet om zullen veroordelen? Meld je dan aan als lid en kom eens langs op de chat of laat een reactie achter op dit bericht!

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 9 ▪︎ leden online: 1
  Lotteeh
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.792, reacties: 21.291, leden: 2.870