De handel in mannen. Over mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit De handel in mannen. Over mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 16/12/2017 om 18:53 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #215308
    Luka
    Moderator

      Ook mannen worden uitgebuit in de seksindustrie.
      En dat gebeurt heel wat vaker dan we denken, maakte de Nationaal Rapporteur Mensenhandel eind september bekend.
      In deze zesdelige serie over mannelijke slachtoffers van mensenhandel lees je het verhaal van Gabriël uit Liberia.

      Deel 1: De blinde vlek voor mannelijke slachtoffers
      https://www.volkskrant.nl/opinie/waarom-saskia-noort-haar-verkrachting-jarenlang-stilhield~a4522416/

      Net een bericht over een opvallende campagne tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting van vrouwen, nu dan een artikel over mannen die hier slachtoffer van zijn.
      In dit artikel het verhaal van Gabriël, die als veertienjarige jongen vanuit Liberia naar Nederland kwam en, tegen zijn wil, in de prostitutie terecht kwam. Jaren later kan hij er nog steeds niet over praten. Het enige wat hij erover kan zeggen is: “Het is zo vies, zo vies”..

      Deel 2: Echte mannen worden niet misbruikt
      https://www.oneworld.nl/migratie/deel-2-echte-mannen-worden-niet-misbruikt/

      “Buitenlandse mannen worden niet gezien als slachtoffers die bescherming nodig hebben, maar als illegale immigranten die het land uit moeten”, vertelt Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel en globalisering aan de Universiteit van Tilburg in het tweede deel van de zesdelige serie over mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting op One World.
      Langzamerhand komt er meer aandacht voor mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Mannen worden over het algemeen eerder als pleger gezien dan als slachtoffer, terwijl toch zo’n 5% van alle mannen te maken heeft gehad met vormen van seksueel geweld. Het taboe op mannelijk slachtofferschap zorgt ervoor dat veel jongens en mannen besluiten te zwijgen. Voor buitenlandse mannen geldt dat nog sterker: zij komen vaak uit landen waar strikte normen over mannelijkheid heersen. Over seks wordt niet openlijk gepraat en als ze dan toch durven te vertellen wat hun is overkomen, worden ze ook nog eens minder snel geloofd.

      Deel 3: Een gesprek over seks met de politie
      https://www.oneworld.nl/migratie/deel-3-een-gesprek-over-seks-met-de-politie/

      Aangifte doen van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting is een emotioneel zwaar en belastend proces. Zo ook voor Gabriël, de uit Liberia afkomstige man wiens verhaal in de zesdelige serie over mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting op oneworld.nl geschetst wordt. Veel directe vragen die erg confronterend zijn en waaruit weinig compassie blijkt van degenen door wie je ondervraagd wordt.
      “Je kende hem toch niet? Waarom heb je niet geweigerd? Liet jij dat toe? Waarom<span class=”text_exposed_show”> heb je niet gezegd dat je het niet wilde? Waarom ging je elke keer met hem mee naar boven als je weet dat er klanten komen en je wil dat niet? Maar op een gegeven moment kun je toch zeggen dat je geen pilletje meer wilt slikken?” Een greep uit de vragen die Gabriël voor de kiezen kreeg. Vragen die weliswaar bedoeld zijn om bewijzen te verzamelen en erachter te komen in hoeverre hij dwang en misleiding heeft ervaren, maar ook vragen die op gespannen voet staan met zijn welzijn.
      Het keer op keer moeten vertellen van details, is iets wat voor vrijwel alle slachtoffers van seksueel misbruik erg moeilijk en pijnlijk is. Niet zelden leidt het zelfs tot hertraumatisering. Aangifte doen is, mede hierdoor, voor de meesten dan ook geen optie.

      Deel 4: Kansloze aangiftes
      https://www.oneworld.nl/migratie/deel-4-kansloze-aangiftes/

      Aangifte doen van seksuele uitbuiting, één van de vormen van mensenhandel, blijkt in Nederland vrij zinloos te zijn.
      Slachtoffers zijn vaak psychisch beschadigd, wat tot dissociatie en geheugenverlies kan leiden. Hierdoor is het moeilijk bewijzen te verzamelen, m.a.g. dat veel zaken worden geseponeerd.
      Dit overkwam ook Gabriël, de Liberiaanse vluchteling uit de zesdelige serie over mensenhandel op One World. Zijn de gevolgen van seponering voor Nederlandse slachtoffers al ernstig — niet zelden raken zij door het afleggen van pijnlijke verklaringen nog meer getraumatiseerd — voor Gabriël betekende het dat hij daar bovenop ook zijn legale status in Nederland kwijtraakte waardoor zijn toekomst nog onzekerder werd.

      Deel 5: Een knuffel mee naar bed
      https://www.oneworld.nl/migratie/deel-5-een-knuffel-mee-naar-bed/

      Psychische klachten komen onder mannelijke slachtoffer van seksueel misbruik veel voor. Vaak in combinatie met boosheid, angst, lichamelijke klachten, sociaal isolement, persoonlijkheidsproblematiek en verwarring omtrent seksuele identiteit. Een verschil met vrouwelijke slachtoffers is dat mannen minder snel hulp vragen bij dit dit soort klachten, deels door schaamte, deels omdat ze problemen liever zelf op te lossen.
      Deel 5 in de zesdelige serie over mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting wordt duidelijk dat ook Gabriël ernstige psychische klachten heeft, bij hem wordt namelijk PTSS vastgesteld.

      Deel 6: Epiloog
      https://www.oneworld.nl/migratie/deel-6-de-epiloog/

      In de epiloog vertellen we hoe het nu met hem gaat. En gaan we op zoek naar oplossingen voor de in deze serie geschetste problemen.

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 30 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.752, reacties: 21.081, leden: 2.773