Daphny start lotgenotengroep in Meetjesland

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Daphny start lotgenotengroep in Meetjesland

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 01/05/2023 om 23:38 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276957
  Luka
  Moderator

   Daphny (33) werd als kind en volwassene misbruikt, maar zweeg 20 jaar lang: “Niemand geloofde mij”

   Daphny, zelf al drie keer slachtoffer van seksueel misbruik, verkrachting en geweld, weet waarover ze spreekt: ze start nu een zelfhulpgroep op voor Meetjeslandse lotgenoten. — © cte

   EEKLO – In de grootsteden bestonden ze al langer, Daphny Roegiers (33) uit Eeklo start nu ook in het Meetjesland een praatgroep voor lotgenoten van seksueel misbruik, verkrachting en geweld. Zelf zweeg ze twintig jaar lang over haar traumatische ervaringen. “Niemand geloofde mij.”

   Daphny is niet alleen coördinator van de praatgroep Zelfzorg Meetjesland, ze is ook ervaringsdeskundige: als kind werd ze seksueel misbruikt, als puber verkracht en ook als volwassen vrouw kreeg ze af te rekenen met misbruik, verkrachting, fysiek en verbaal geweld. Haar tragische jeugd fnuikte Daphny’s schoolcarrière, toch zou ze zich opwerken tot winkelmanager van een warenhuisketen.

   Maar getraumatiseerd door het verleden, kreeg ze angstaanvallen en belandde ze in een zware depressie. Ze ging in behandeling, maar dat bleek weinig of geen helend effect te hebben. “Dit los je niet zomaar op met een pilletje natuurlijk”, zegt ze. “Bij de psycholoog leer je wel omgaan met emoties, maar er wordt niet aan de kern van de problemen gewerkt. Mijn huidige partner heeft mij er uiteindelijk doorgesleurd. Jij moet gelijkgestemden hebben, zei hij. En gelijk had hij.”

   “Drempel is hoog”
   Daphny bezocht de praatgroepen van Punt vzw, een advies- en informatiecentrum over seksueel grensoverschrijdend gedrag. “De drempel om over misbruik te praten, is hoog. Ik heb zelf 20 jaar gezwegen, omdat niemand mij geloofde. Praatgroepen helpen om de taboes te doorbreken. Alleen zitten die vooral in de grootsteden, terwijl er ook in het Meetjesland heel veel slachtoffers van misbruik zijn en de nood aan zelfzorg hier even groot is.”

   Dus start ze nu een praatgroep op voor lotgenoten. “Door dicht bij huis, dichter bij hun comfortzone, een zelfhulpgroep op te richten, kunnen slachtoffers misschien makkelijker de stap zetten. Een praatgroep had bij mij een groot effect. Je zit samen met mensen die je begrijpen: elk met zijn of haar eigen verhaal en oorzaak, maar de gevolgen zijn bij iedereen hetzelfde. Door lotgenoten samen te brengen, hopen we te helpen trauma’s te verwerken of te leren plaatsen, zodat mensen hun leven terug op de rails krijgen. Niemand die je beter begrijpt, dan mensen die hetzelfde meegemaakt hebben. En niet alleen vrouwen, ook mannen zijn welkom. Jongens, zet jullie over de drempel. Die is laag in onze groep. Je staat er niet alleen voor.”

   Kleinschalig
   Zelfzorg Meetjesland komt om de veertien dagen samen. Daphny houdt het bewust kleinschalig, tot maximum 6 personen. “Zo heb je voldoende interactie en maak je dingen los. Zakdoekjes zijn standaard, ja. De reacties zijn positief. Iemand stuurde al: Die ene avond heeft al zoveel meer gedaan bij mij als een jaar bij de psycholoog. De praatgroep komt nu nog samen boven De Ramblas op de Markt in Eeklo, maar is nog op zoek naar een permanente locatie.

   Inschrijven voor de praatsessies op 12 april, 26 april en 10 mei kan via http://www.zelfzorg-meetjesland.be. Deelnemers betalen 5 euro. Zelfzorg Meetjesland wil graag snel een vzw uitbouwen met psychologen en therapeuten om zo nog meer mensen te kunnen helpen. Steunen kan hier of via BE33 7370 5222 5146.

   Bron: Nieuwsblad.be >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 35 ▪︎ leden online: 1
  Maxine
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.730, reacties: 20.934, leden: 2.731