Dansvoorstelling 'Rouw vlees'

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 09/06/2019 om 12:36 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #240606
  Mark
  Moderator

   mijn verhaal over sexueel misbruik

   Ik ben Geertje ‘Peer’ Brinkmann. Op jonge leeftijd ben ik slachtoffer geweest van seksueel geweld. Ik ben verkracht, aangerand en misbruikt. Zowel door vreemden als door mensen die ik kende en vertrouwde. De eerste verkrachting was het begin van een leven lang mezelf ontkennen, verachten en verafschuwen.

   Na het misbruik meer dan 30 jaar te hebben verzwegen, ben ik in 2016 begonnen met het verwerken van deze ervaringen. Dat heeft mij geïnspireerd tot het maken van de dansvoorstelling Rouw Vlees. Door middel van dans en woord geef ik uiting aan en laat ik de kijker binnen in mijn diepste emoties, onzekerheden, pijn en herstel.

   Rouwen
   Ik moest door de pijn heen, de rauwe realiteit ervaren. Vanuit daar ontstond het rouwen. Maar ook het accepteren en zodanig transformeren, dat ik in harmonie met het verleden kan leven.

   Met de dansvoorstelling wil ik de complexe problematiek van seksueel misbruik inzichtelijk maken. Dit doe ik door de kijker te tonen wat seksueel misbruik inhoudt, hoe het beleefd wordt en wat de langdurige impact op een leven kan zijn.

   Ik ben geen slachtoffer meer, geen rauw vlees meer. Ik ben door een rouwproces gegaan en nu ben ik er klaar voor mijn verhaal te delen. Een verhaal waar anderen zich in kunnen herkennen en dat er wellicht voor zorgt dat zij hun ervaringen en gevoelens durven delen met anderen. Ook wil ik hen op deze manier graag steunen en kracht geven. Het aangaan van een intensief therapietraject heeft mijn leven positief veranderd, waardoor ik me nu vrijer voel en lichter kan leven. Ik wens met de dansvoorstelling andere slachtoffers te steunen en inspireren met de belemmerende gevoelens en emotionele pijn te kunnen afrekenen.

   Realiteit
   Helaas komt seksueel misbruik nog steeds dagelijks en overal voor. Door mijn verhaal te dansen, nodig ik iedereen uit te kijken naar waar we geneigd zijn voor weg te kijken, omdat het te pijnlijk is om te zien. Mogelijk is dit een confronterende vorm.

   Misbruik wordt vooral door kinderen vaak niet onthuld. Die proberen het zelf op te lossen, maken zichzelf wijs dat het niet zo erg is of dat het hun eigen schuld was. Dit is de mogelijke kiem voor een negatief zelfbeeld of posttraumatische stressstoornis (PTSS) waardoor het risico op een nieuwe verkrachting en/of meer misbruik toe neemt: een vicieuze cirkel.

   Rouw Vlees duidt de complexe gevoelens die samengaan met heftige gebeurtenissen als deze. Het gevoel van verraad, angst, verdriet, schaamte en onveiligheid. Het is een zoektocht van lichaam en geest om met deze trauma’s om te gaan. De emoties die hierbij vrijkomen en vaak verborgen worden gehouden, meestal met destructieve gevolgen, zoeken uiteindelijk altijd een weg naar buiten.

   Educatief
   Rouw Vlees, mijn persoonlijke verhaal, staat aan de basis om in te zetten als educatief programma in het middelbaar en specialistisch onderwijs. Om jongeren en hulpverleners op een creatieve en educatieve manier te laten kennismaken met het onderwerp ‘misbruik’. Rouw Vlees faciliteert de dialoog door een interactief lesprogramma dat gekoppeld is aan de voorstelling. Zo helpt de dansvoorstelling om te begrijpen wat voor pijn slachtoffers ervaren, wat ze doorstaan en hoe hier mee om te gaan. Voor zowel slachtoffers als mensen die contact hebben met slachtoffers van seksueel misbruik.

   De voorstelling is te boeken vanaf juni 2020.

   Meer informatie over ‘Rouw vlees’ en boekingen >>

   Meer informatie over Geertje Brinkmann >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 13 ▪︎ leden online: 1
  Paul1966
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736