› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Crisiskaart
Tags: crisishulp
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 07/08/2018 om 20:35 door Luka.
-
AuteurReacties
-
30 juli 2018 om 08:25 #225240MarkModerator
Een crisis is iets naars om mee te maken. Tijdens een crisis ben je soms flink in de war en kun je jouw wensen en gevoelens niet goed onder woorden brengen. Je raakt de controle kwijt. Dat is een vervelende situatie voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zij willen tenslotte niets liever dan jou helpen op een manier die bij jou past. Met de Crisiskaart maak je dat mogelijk. Je behoudt met deze kaart namelijk zelf de regie. Met de Crisiskaart laat je jouw eigen stem horen in een verwarrende tijd.
Wat is de Crisiskaart?
De Crisiskaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, zo groot als een bankpas. Je draagt de Crisiskaart altijd met je mee, bijvoorbeeld in je portemonnee. De Crisiskaart geeft aan wat jouw wensen zijn tijdens een crisis. Wat moeten omstanders en hulpverleners doen of laten? Wie kunnen ze bellen? Ook staat op de kaart welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen. Een Crisiskaart geeft houvast voor jezelf en voor de mensen die je helpen als jij het moeilijk hebt. De Crisiskaart is er voor mensen die vrezen een crisis mee te gaan maken of bang zijn om in een verwarde toestand te raken.Voor wie is de Crisiskaart?
De Crisiskaart is een uitkomst voor mensen die vrezen een crisis mee te gaan maken of bang zijn om in een verwarde toestand te raken. Alleen jij kunt bepalen of je behoefte hebt aan een crisiskaart. Psychische klachten kunnen een aanleiding zijn, maar ook andere vormen van spanning, onzekerheid en stress. Een Crisiskaart geeft houvast voor jezelf en voor de mensen die je helpen als jij het moeilijk hebt.Ben je benieuwd of de crisiskaart ook bij jou past, doe dan dan de Crisiskaart Zelftest van Crisiskaart Utrecht.
30 juli 2018 om 08:33 #225241MarkModeratorTopic starter“Met die kaart in mijn zak durf ik de straat weer op”
Crisiskaart blijkt een perfect hulpmiddel bij paniek of verward gedragGlenn (52) heeft sinds drie maanden zo’n Crisiskaart. “Ik heb onder andere borderline en kan volledig gedesoriënteerd raken. Zo erg dat ik echt de weg niet meer kan vinden. De laatste keer dat me dat over- kwam, ben ik in paniek overal aan gaan bellen. Maar niemand wil je helpen, mensen zijn bang, vinden het raar. Uiteindelijk heeft een oud vrouwtje me lopend naar huis gebracht. Dat was vóór ik een Crisiskaart had, zo’n aanval had ik elke maand wel een keer. Het gevolg was dat ik me in mijn comfort-zone opsloot en bijna mijn huis niet meer uitkwam. Naar buiten in mijn eigen buurt was al heel wat. Verder durfde ik echt niet.”
Of zijn Crisiskaart in geval van een crisis ook werkt weet hij niet. De kaart had namelijk een onverwacht bij-effect. Glenn: “Doordat ik die kaart bij me heb, kan ik mensen duidelijk maken wat ze moeten doen als ik in paniek raak. Daardoor ben ik rustiger en durf ik gewoon de straat weer op.”
7 augustus 2018 om 20:35 #225732LukaModeratorCrisiskaart maakt verschil tussen leven en dood
“Soms raak ik zo in de put dat ik tegen mezelf zeg: je wordt toch nooit beter, maak er een eind aan. Natuurlijk wil ik niet echt dood. Ik wil alleen dat het lijden stopt. Met die gedachte ga ik naar het spoor. Sinds ik de crisiskaart heb, is dat twee keer gebeurd. Beide keren kwam er iemand naar me toe. Mijn eerste reactie was boosheid, maar daar doorheen kwam het besef: ik moet die kaart pakken en geven. Daarop staat dat ze me niet moeten aanraken, maar rustig met me moeten praten. En ook, wie ze moeten bellen. In mijn geval mijn ouders.”Lees dit premium artikel verder op PZC.nl of als lid van LSG op lotgenotenseksueelgeweld.nl/crisiskaart-maakt-verschil-tussen-leven-en-dood.
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.