CoMensha – coördinatiecentrum tegen mensenhandel

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties CoMensha – coördinatiecentrum tegen mensenhandel

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 07/05/2021 om 23:24 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #258874
  Luka
  Moderator

   http://www.comensha.nl

   Mensenhandel komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en gedwongen bedelarij, gedwongen orgaanverwijdering… Mensenhandel vindt pal onder onze ogen plaats.

   Als landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel zetten wij ons in voor de belangen en rechten van (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland. We brengen de aard en omvang van mensenhandel in beeld, signaleren, adviseren en agenderen, coördineren zorgcoördinatie en opvang, geven voorlichting en hebben een verbindende rol in de keten.

   Samen zijn we verantwoordelijk voor de aanpak van mensenhandel. Open je ogen! Signaleer en meld.

   Wat doen wij?

   • Inzicht in aard en omvang van mensenhandel in Nederland;
   • Zorgcoördinatie, eerste opvang en hulpverlening;
   • Advisering, signalering en agendering van knelpunten;
   • Ketensamenwerking: deelname in belangrijke overleggen zoals voorzitterschap in het Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM) en deelname in de Taskforce Mensenhandel, ook internationaal.
   • Bewustwording en voorlichting.

   Zorgcoördinatie & opvang in de regio
   Slachtoffers van mensenhandel krijgen in Nederland te maken met allerlei complexe procedures. Zij moeten bijvoorbeeld een verblijfsvergunning, uitkering en een zorgverzekering aanvragen en zich inschrijven bij de gemeente. De zorgcoördinator is het eerste aanspreekpunt voor deze slachtoffers in een regio. De coördinatoren zorgen ervoor dat de juiste procedures worden opgestart en voeren hier de regie op. De zorgcoördinator zorgt er ook voor dat de coördinatie van de ondersteuning en de begeleiding van slachtoffers goed verloopt. Vanaf het moment van aanmelding tot en met het afsluiten van het traject.

   Landelijk dekkend netwerk
   CoMensha werkt samen met de verschillende zorgcoördinatoren in Nederland. Helaas is nog niet in alle regio’s een zorgcoördinator aanwezig. In de regio’s waar geen zorgcoördinator aanwezig is verzorgt (de helpdesk van) CoMensha deze zorgcoördinatie op afstand.

   #258875
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    http://www.comensha.nl/hulp-nodig

    Hulp nodig?

    Is er acuut gevaar ?
    Bel het noodnummer: 112

    Vermoed je mensenhandel en is er geen spoed?
    Dan kun je altijd het landelijk servicenummer van de Nationale Politie bellen (0900) 88 44.

    Wil je anoniem melden?
    Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00.
    Online kan dat ook: http://www.meldmisdaadanoniem.nl.

    Als het specifiek om arbeidsuitbuiting gaat, kun je ook contact opnemen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW). De ISZW is bereikbaar via (0800) 51 51 of vanuit het buitenland naar (+31) 70 333 44 44.

    CoMensha
    Je kunt natuurlijk altijd CoMensha bellen voor hulp en/of advies en het aanmelden van (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via (033) 448 11 86.

    Meer informatie over waar je kunt melden, is ook te zien op http://www.wegwijzermensenhandel.nl. Daarop staat ook een pagina waar je per regio zorgcoördinatoren kunt bereiken.

    Wat is een zorgcoördinator?
    Een zorgcoördinator is iemand die veel specialistische kennis heeft op het gebied van procedures (zoals bijvoorbeeld een B8-procedure), maar ook kennis heeft van het hulp- en zorgaanbod voor slachtoffers mensenhandel in een bepaalde regio.

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 22 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812