Christengemeente Hardinxveld nam ouderling aan die beschuldigd werd van seksueel misbruik

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Christengemeente Hardinxveld nam ouderling aan die beschuldigd werd van seksueel misbruik

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 13/07/2020 om 14:09 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #251987
    Luka
    Moderator

      De Christengemeente in Hardinxveld-Giessendam is in verlegenheid gebracht door de onthulling dat een ouderling, een belangrijke functie in de kerk, in zijn verleden als hulpverlener beticht is van seksueel misbruik. Twee vrouwen gaf hij begeleiding die onder meer bestond uit ‘door God goedgekeurde’ seks. V. bekende de seks, maar werd vrijgesproken van ontucht. Hij is nu gestopt als ‘oudste’, zoals een ouderling in de Christengemeente heet.

      Twee vrouwen deden recent hun verhaal in het Nederlands Dagblad. Het artikel is een reconstructie van de handelswijze van Hardinxvelder E. V. (57). Hij verscheen in 2014 voor de rechter, nadat een bewoonster van een Werkendamse zorgboerderij voor jongeren met problemen aangifte tegen hem deed. In haar kwetsbare staat zou hij haar meermaals overtuigd hebben dat ze baat zou hebben bij ‘oefenen met fysiek contact.’

      V. hield vol dat het een affaire was. Hij werd vrijgesproken vanwege het feit dat de seks al plaatsvond voordat hij officieel als hulpverlener op de zorgboerderij werkte. De vrouw was 27 jaar jonger, maar wel volwassen. Op zijn aanraden kwam ze op de zorgboerderij wonen. Daar heeft V. heeft volgens de rechtbank ‘de kwetsbare situatie van het slachtoffer misbruikt voor zijn eigen behoeftebevrediging’, maar wettelijk gezien is dat geen ontucht, want ze kenden elkaar al van vóór de boerderij, via internet.

      ‘Dit is een dieptepunt in de geschiede­nis van Refoweb’

      Refoweb, Online platform voor christelijke jongeren

      Gebruikersnamen
      Beide vrouwen leerde V. kennen via Refoweb, een platform voor christelijke jongeren. V. wierp zich op als een vraagbaak voor gelovige meisjes en vrouwen die zich ellendig voelden door moeilijke thuissituaties. Refoweb noemt hem een misbruiker en doet uit de doeken onder welke gebruikersnamen hij actief was. Het platform spreekt op de eigen site van ‘een dieptepunt in de geschiedenis van Refoweb’.

      De tweede jonge vrouw, die na contact via Refoweb van V. ‘hulp’ kreeg bij het verwerken van seksueel misbruik door een familielid, deed volgens het Nederlands Dagblad eveneens aangifte. Wat er met die aangifte is gebeurd, is niet duidelijk. V. zou haar hebben laten betalen voor therapiesessies waarbij hij eerst samen met haar tot God bad of ze seks mochten hebben. Zogenaamd voor haar eigen bestwil. Pas later kwam het besef dat ze misbruikt werd.

      Schaapskooi
      Vrijspraak of niet, voor de zorgboerderij in Werkendam was het hebben van seks met een kwetsbare, veel jongere cliënte destijds een reden om met V. te breken. Bij zijn toenmalige kerkgenootschap De Schaapskooi, waar het slachtoffer deel van uitmaakte, mocht hij na het doen van schuldbelijdenis blijven. Volgens het Nederlands Dagblad werd tegen het slachtoffer gezegd dat ze maar ‘ergens moest gaan zitten waar ze hem niet ziet’ als ze zich niet veilig voelde. De vrouw ging zelf weg bij de kerk. Later vertrok V. alsnog. Ook was hij niet langer actief bij de evangelische stichting Heart Cry.

      De Hardinxveldse Christengemeente bevestigt dat de 57-jarige V. tot voor kort in de ‘oudstenraad’ zat, te vergelijken met de adviserende rol die ouderlingen hebben. ,,Maar hij verricht nu geen taken meer in onze gemeente.” Ook bevestigt de huidige oudstenraad wat in het Nederlands Dagblad staat, namelijk dat V. destijds zelf aangaf dat hij fouten had gemaakt, waar hij spijt van had en belijdenis voor had gedaan in zijn vorige kerk. De details van wat V. een ‘affaire’ noemde, waren bij de oudstenraad niet bekend. Bovendien: ‘In de Bijbel gaan genade en waarheid samen’. Wel acht de raad het ‘wijs en verstandig’ dat hij nu alsnog zijn taken neerlegt. V. zelf wil niet reageren op vragen van het AD.

      Bron: AD.NL >>

      #251988
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Misbruiker ronselde op Refoweb

        Op zaterdag 4 juli verscheen er een uitgebreide reconstructie in het Nederlands Dagblad over een misbruikschandaal binnen christelijk kring. Refoweb.nl was helaas de plek waar de betreffende persoon (we noemen hem V. in navolging van het ND) zijn slachtoffers ronselde… Het lijkt ons goed om de ons bekende feiten van dit dieptepunt in de geschiedenis van Refoweb op een rij te zetten evenals de acties die we hebben ondernomen in de achterliggende periode.

        Het is halverwege 2012 als we een anonieme mail ontvangen van een slachtoffer die meldt dat ze zojuist met twee zedenrechercheurs heeft gesproken. Ze is op zoek naar de reacties op een vraag die ze eind 2008 via Refoweb heeft gesteld. Daar zou het contact zijn begonnen met haar misbruiker. Omdat Refoweb in 2009 een nieuw reactiesysteem kreeg, zijn de posts van voor die tijd verdwenen. We wissen direct het mailadres van V. in zijn ‘bijdragen’ op de site. De accounts van V. gaan op zwart.

        V. speelt het sluw en biedt in zijn stukjes tekst vaak gratis het boekje ‘Rondom de enge poort’ van Spurgeon aan. Geïnteresseerden mogen dan contact met hem opnemen: “Ik heb nog meer dan voldoende exemplaren liggen van het prachtige boekje ‘Rondom de enge poort’ van C.H. Spurgeon. Mail je adresgegevens naar … en ik stuur het je geheel gratis op. Een veel gezegend boekje dat speciaal voor zoekers en twijfelaars is geschreven.”

        We weten dat twee vrouwen dit ook daadwerkelijk hebben gedaan. Ze melden zich bij Refoweb. Een van hen schrijft dat het om meerdere vrouwen moet gaan maar dat ze dit niet zeker weet.

        Saillant detail is dat V. namens de leefgemeenschap waar hij beheerder is een advertentie op Refoweb plaatst. Twee maanden lang verschijnt de banner op de website in januari en februari van 2011.

        V. presenteert zich op Refoweb onder drie pseudoniemen. Hij registreert zijn eerste nickname (zijn echte voornaam) op 19 augustus 2008. Honderden berichten tot 3 juli 2010 volgen. Op die dag maakt hij zijn tweede naam ‘Petrus’ aan en gaat onder die naam verder; 129 reacties schrijft hij in de periode tot 7 januari 2011. Halverwege 2011 wordt ook de naam ‘Discipel’ ingeschreven, waarmee hij 40 reacties schrijft. Eind 2011 droogt de stroom berichten op.

        Nog regelmatig komt het voor dat leden van Refoweb hun persoonlijke gegevens achterlaten op de site. Vaak goed bedoeld. Om herhaling van misbruik te voorkomen, verwijderen we echter deze info en vragen om contact op te nemen met Refoweb. Wij brengen dan vraag en aanbod bij elkaar. Maar wel met de disclaimer dat voorzichtigheid altijd geboden is. We weten niet wie er achter een mailadres schuilgaat en wat de intenties zijn. Het is dan ook verstandig om eerst de kat uit de boom te kijken, geen persoonlijke data te delen en een tijdelijk, anoniem mailadres aan te maken voor het contact.

        Marijke Rots, een van de panelleden die een online antwoord gaf op vragen van latere slachtoffers, is onder de indruk van het hele gebeuren. Ze is bekend met slachtofferhulp en biedt aan om hen persoonlijk te schrijven. (neem daarvoor contact op via info@refoweb.nl, red.)

        Voor de slachtoffers moet het uiterst pijnlijk zijn dat ze weer herinnerd worden aan dit drama. Een van hen schreef in 2014: “Mijn leven is voorbij, maar ik wil dat het stopt. Willen jullie voor me bidden?” Laten we hen inderdaad in onze gebeden gedenken.

        Luister ook: een interview van GNR met Ineke van Dongen, preventiemedeweker bij het Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties.

        Bron: Refoweb >>

        #251989
        Luka
        Moderator
        Topic starter

          Misbruikzaak laat zien hoe belangrijk online toerusting is

          Twee jonge vrouwen komen in 2009 via Refoweb in contact met V., een man van 46. Hij biedt ‘pastorale hulp’, die uitloopt op seksueel misbruik. Gert Janssen, mede-oprichter van het forum: „Maak gelijk melding als er iets niet klopt.

          Uit een uitvoerige reconstructie in het Nederlands Dagblad van zaterdag blijkt hoe V. zich met Bijbelteksten en ‘vrome’ taal op Refoweb presenteert als een betrouwbare man die bovendien gratis boekjes van de Engelse prediker C. H. Spurgeon aanbiedt. Hij legt contact met twee vrouwen van 22 en 20 jaar oud. De ene is in haar jeugd seksueel misbruikt, de andere heeft psychische problemen. Tijdens de ‘pastorale begeleiding’ worden al snel seksuele handelingen uitgevoerd.

          V. is in die periode lid van de broederraad van gemeente De Schaapskooi in Hardinxveld-Giessendam. Hij werkt op een zorgboerderij in Werkendam. Als de zaak in 2011 aan het licht komt, moet V. de zorgboerderij binnen een week verlaten. Na zijn ontslag wordt hij in de kerk uitgesloten van officiële functies. V. doet publiekelijk schuldbelijdenis in de gemeente en blijft lid. Een van zijn slachtoffers vertrekt.

          Sinds vorig jaar is V. lid van de oudstenraad van de Christengemeente Hardinxveld-Giessendam. Zijn verleden was op het moment van aanstelling bekend bij de andere oudsten van die gemeente. De raad wijst er op 11 juni in een verklaring aan het Nederlands Dagblad echter op dat V. is vrijgesproken door de rechter –omdat het seksuele contact begon voordat hij officieel hulpverlener werd op de zorgboerderij en de slachtoffers meerderjarig zijn– en schuldbelijdenis heeft gedaan.

          Op 22 juni stuurt de raad een tweede reactie. „Nu (…) vragen wij ons als (toenmalige) oudsten af of we niet te snel tot de aanstelling van V. als oudste zijn overgegaan.” Ook blijkt: „V. trekt zijn conclusies en legt zijn taken als oudste neer.”

          De secretaris van de oudstenraad bevestigde maandag dat V. geen lid meer is van de oudstenraad. In een reactie die de oudstenraad maandag toestuurde, stond dat „V. in samenspraak met de andere oudsten [heeft] besloten, in het belang van de gemeente en zijn gezin, zijn taak als oudste neer te leggen”. De huidige aanstellingsprocedure zal worden geëvalueerd.

          Vreselijk
          Toen bleek dat V. niet te vertrouwen was, is „onmiddellijk ingegrepen” door Refoweb, aldus mede-oprichter Gert Janssen maandag. „Ik heb geen woorden voor dit vreselijke verhaal.”

          Het is niet te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen misbruik maken van fora, aldus Janssen. „Dat wordt versterkt doordat mensen een ”nickname” (pseudoniem) kunnen gebruiken.” Janssen onderstreept dat het van belang is dat mensen er bij de webbeheerder melding van maken als sprake is van ongewenst gedrag. „Dan kan iemand een contactverbod krijgen.”

          Het is volgens Janssen een gegeven dat er online ‘roofdieren’ actief zijn, die misbruik kunnen maken van fora en sociale media. „Het lastige is dat het contact verder kan gaan dan het forum. Stel dat iemand een afspraak maakt via het forum, dan weten wij niet wat er verder gebeurt. Dat valt ook buiten onze verantwoordelijkheid. We roepen mensen er wel toe op om niet hun eigen telefoonnummer of mailadres te geven, maar het contact via ons te laten verlopen.”

          Trend
          Berna van der Zouwen, voorzitter van het Reformatorisch Meldpunt voor seksueel misbruik, stelde maandag dat het ook in reformatorische gemeenten voorkomt dat –„al dan niet bekende”– daders van seksueel misbruik deel uitmaken van een kerkenraad. „Vanuit het oogpunt van het slachtoffer is het extra moeilijk als een dader een gezaghebbende functie bekleedt. Er wordt vaak gesproken in termen van schuldbelijdenis en vergeving. Maar doorgaan alsof er niets is gebeurd, is niet de goede manier.”

          Van der Zouwen vindt het belangrijk dat kerkenraden bij het benoemen van nieuwe leden de levenswandel van die personen grondig nagaan. „Voor het werken met jongeren is een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Eigenlijk zou iedere ambtsdrager zo’n VOG moeten hebben.”

          Volgens Van der Zouwen is er „helaas” sprake is van een „trend in de huidige digitale samenleving”, waarbij mensen met verkeerde bedoelingen online op zoek gaan naar slachtoffers. „Via een forum, maar vaker nog via sociale media. Het is onvoorstelbaar hoe vaak meisjes via bijvoorbeeld Instagram berichtjes krijgen van mannen die met hen in contact willen komen. Wat dat betreft is een goede toerusting voor jongeren belangrijk.”

          Bron: RD.nl >>

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 33 ▪︎ leden online: 1
        Lieza
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811