Cheyenne (24) maakt een film over seksueel geweld: ‘Maar ik wil meer dan alleen een film maken’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Cheyenne (24) maakt een film over seksueel geweld: ‘Maar ik wil meer dan alleen een film maken’

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 06/12/2021 om 22:05 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #259748
  Luka
  Moderator


   Cheyenne Löhnen is actrice en model. Ze is bezig een film te maken over seksueel geweld binnen een relatie. © Gerard Burgers

   Seksueel geweld binnen relaties vindt vaker plaats dan mensen denken, zegt Cheyenne Löhnen. De Arnhemse, zelf ook slachtoffer, maakt er een korte film over.

   Een luchtig thema voor een film is het zeker niet. Maar juist daarom is het zo belangrijk dat over seksueel geweld wordt gesproken, meent Cheyenne Löhnen.

   De 24-jarige Arnhemse actrice is scriptschrijver en hoofdrolspeler van Afloat, een korte film waarin hoofdpersonage Sarah worstelt met haar intimiteit en seksualiteit nadat zij in een vorige relatie is verkracht. ,,Ik wil meer dan alleen een film maken, het gaat me er om dat ik andere vrouwen kan steunen in wat ze hebben meegemaakt.”

   Waarom gaat dit thema u zo aan het hart?
   ,,Veel meer mensen dan je denkt hebben te maken gehad met seksueel geweld. Zowel vrouwen als mannen overigens. Ik zie het ook in mijn omgeving: verschillende vriendinnen is het overkomen. En ik heb zelf ook een nare ervaring gehad, enkele jaren terug, waarbij een jongen verder is gegaan dan ik wilde. Niet alleen het incident zelf is heftig, maar ook de gevolgen ervan.

   Je voelt je niet meer jezelf, je eigen lichaam voelt niet meer vertrouwd en je blijft met een schuldgevoel achter. Met mij gaat het inmiddels goed, ik ben mezelf weer en sta stevig in mijn schoenen. Maar veel mensen dragen het nog jarenlang met zich mee.”

   Was deze film voor u ook onderdeel van het verwerkingsproces?
   ,,Ja, zeker. Ik wil mij niet laten tekenen door wat er gebeurd is. Het schrijven en maken van deze film is voor mijzelf een belangrijke stap. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit niet mijn verhaal is, ik kan me er alleen goed in vinden. Natuurlijk neem ik mijn ervaring mee in de rol die ik speel. Dat ik dat kan, is voor mij wel het ultieme bewijs dat ik het achter me heb gelaten.”

   Mij is het gelukt om de boel te verwerken, ik hoop dat ik andere vrouwen daar ook mee kan helpen.

   Wat hoopt u te bereiken met de film?
   ,,Ik hoop vooral dat we het onderwerp bespreekbaar kunnen maken. Veel mensen hebben toch een verkeerd beeld. Die denken bij een verkrachting aan iemand die van de fiets wordt getrokken of wordt gedrogeerd in de kroeg. Dat gebeurt ook en dat is verschrikkelijk, maar bij het overgrote deel gaat het om situaties met een dunne scheidslijn.

   Dat je bijvoorbeeld aan het daten bent en je niet goed je eigen grens durft aan te geven. Of dat je aangeeft dat je iets niet wil, maar die persoon toch blijft aandringen. Dan kan er zo iets gebeuren wat je eigenlijk niet wil. Ik hoop dat we mensen kunnen leren dat ze meer voor zichzelf op mogen komen in zulke momenten én aan de andere kant dat in dit soort gevallen ‘nee’ dus ook echt betekent dat de grens is bereikt.”

   Er is dus ook een groter maatschappelijk belang?
   ,,We willen niet alleen het gesprek op gang brengen, maar ook daadwerkelijk slachtoffers helpen. Daarom werken we ook samen met Centrum Seksueel Geweld en Stichting Qpido, een voorlichtingsplatform over liefde en seksualiteit.

   Aan het einde van de film komt er een disclaimer dat mensen bij hen aan de bel kunnen trekken en er komen nagesprekken. Mij is het gelukt om de boel te verwerken, ik hoop dat ik andere vrouwen daar ook mee kan helpen.”

   Meer info op afloatmovie.com

   Bron: de Gelderlander >>

   #267407
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Cheyenne Löhnen maakte film over seksueel geweld

    Actrice Cheyenne Löhnen is de hoofdrolspeler in de korte film Afloat. Die gaat over een vrouw die te maken krijgt met seksueel geweld en daarna worstelt met intimiteit bij haar nieuwe partner. Zelf is Cheyenne ook slachtoffer geweest van een verkrachting en met deze film wil ze andere slachtoffers een hart onder de riem steken. Ze was te gast in het NOS Radio 1 Journaal.

    Beluister het fragment hier: NPO Radio 1 >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 14 ▪︎ leden online: 4
   Imy, Meliah, Trees50, Zodiac
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799