Cheyenne (24) maakt een film over seksueel geweld: ‘Maar ik wil meer dan alleen een film maken’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Cheyenne (24) maakt een film over seksueel geweld: ‘Maar ik wil meer dan alleen een film maken’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/07/2021 om 19:46 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #259748
  Luka
  Moderator


  Cheyenne Löhnen is actrice en model. Ze is bezig een film te maken over seksueel geweld binnen een relatie. © Gerard Burgers

  Seksueel geweld binnen relaties vindt vaker plaats dan mensen denken, zegt Cheyenne Löhnen. De Arnhemse, zelf ook slachtoffer, maakt er een korte film over.

  Een luchtig thema voor een film is het zeker niet. Maar juist daarom is het zo belangrijk dat over seksueel geweld wordt gesproken, meent Cheyenne Löhnen.

  De 24-jarige Arnhemse actrice is scriptschrijver en hoofdrolspeler van Afloat, een korte film waarin hoofdpersonage Sarah worstelt met haar intimiteit en seksualiteit nadat zij in een vorige relatie is verkracht. ,,Ik wil meer dan alleen een film maken, het gaat me er om dat ik andere vrouwen kan steunen in wat ze hebben meegemaakt.”

  Waarom gaat dit thema u zo aan het hart?
  ,,Veel meer mensen dan je denkt hebben te maken gehad met seksueel geweld. Zowel vrouwen als mannen overigens. Ik zie het ook in mijn omgeving: verschillende vriendinnen is het overkomen. En ik heb zelf ook een nare ervaring gehad, enkele jaren terug, waarbij een jongen verder is gegaan dan ik wilde. Niet alleen het incident zelf is heftig, maar ook de gevolgen ervan.

  Je voelt je niet meer jezelf, je eigen lichaam voelt niet meer vertrouwd en je blijft met een schuldgevoel achter. Met mij gaat het inmiddels goed, ik ben mezelf weer en sta stevig in mijn schoenen. Maar veel mensen dragen het nog jarenlang met zich mee.”

  Was deze film voor u ook onderdeel van het verwerkingsproces?
  ,,Ja, zeker. Ik wil mij niet laten tekenen door wat er gebeurd is. Het schrijven en maken van deze film is voor mijzelf een belangrijke stap. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit niet mijn verhaal is, ik kan me er alleen goed in vinden. Natuurlijk neem ik mijn ervaring mee in de rol die ik speel. Dat ik dat kan, is voor mij wel het ultieme bewijs dat ik het achter me heb gelaten.”

  Mij is het gelukt om de boel te verwerken, ik hoop dat ik andere vrouwen daar ook mee kan helpen.

  Wat hoopt u te bereiken met de film?
  ,,Ik hoop vooral dat we het onderwerp bespreekbaar kunnen maken. Veel mensen hebben toch een verkeerd beeld. Die denken bij een verkrachting aan iemand die van de fiets wordt getrokken of wordt gedrogeerd in de kroeg. Dat gebeurt ook en dat is verschrikkelijk, maar bij het overgrote deel gaat het om situaties met een dunne scheidslijn.

  Dat je bijvoorbeeld aan het daten bent en je niet goed je eigen grens durft aan te geven. Of dat je aangeeft dat je iets niet wil, maar die persoon toch blijft aandringen. Dan kan er zo iets gebeuren wat je eigenlijk niet wil. Ik hoop dat we mensen kunnen leren dat ze meer voor zichzelf op mogen komen in zulke momenten én aan de andere kant dat in dit soort gevallen ‘nee’ dus ook echt betekent dat de grens is bereikt.”

  Er is dus ook een groter maatschappelijk belang?
  ,,We willen niet alleen het gesprek op gang brengen, maar ook daadwerkelijk slachtoffers helpen. Daarom werken we ook samen met Centrum Seksueel Geweld en Stichting Qpido, een voorlichtingsplatform over liefde en seksualiteit.

  Aan het einde van de film komt er een disclaimer dat mensen bij hen aan de bel kunnen trekken en er komen nagesprekken. Mij is het gelukt om de boel te verwerken, ik hoop dat ik andere vrouwen daar ook mee kan helpen.”

  Meer info op afloatmovie.com

  Bron: de Gelderlander >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 18 ▪︎ leden online: 2
Ollybolly, Nature1
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.927, berichten: 15.555, leden: 1.769