Check hier als eerste de videoclip van Bente & Maan’s single ‘Nee is Nee’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Check hier als eerste de videoclip van Bente & Maan’s single ‘Nee is Nee’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12/06/2021 om 19:21 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #259397
  Luka
  Moderator

  http://www.neeisnee.nl

  ‘Extra spannend’ vinden zangeressen Maan en Bente de release van hun nummer ‘Nee is Nee’. Hun eerste samenwerking werd namelijk geschreven vanuit eigen ervaringen met grensoverschrijdend gedrag.
  De single kwam vannacht uit en wij mogen jullie als eerste de bijbehorende videoclip laten zien.

  GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
  “Het is beschamend dat iedereen er weleens mee te maken heeft gehad,” vertelt Maan als ze uitlegt waar het nummer over gaat. “Ik zat samen met Bente in de studio en we kwamen al pratend op het onderwerp grensoverschrijdend gedrag; je onveilig voelen op straat, mensen die ongewenst aan je zitten tijdens het uitgaan en nageroepen worden op straat. We voelden hoe boos we werden dat dit nog steeds zo gaande is en voelden daardoor heel erg de urgentie om daar samen een nummer over te schrijven.”

  “We schrokken ervan dat we daarin zoveel ervaringen deelden,” vertelt Bente. “Iedereen met wie we hier over hebben gesproken heeft te maken gehad met ongewenst gedrag. Dit kan gewoon niet meer. Met dit nummer willen we een steentje bijdragen en laten zien waar wij voor staan.”

  BEWUSTWORDING
  Maan: “In eerste instantie is dit nummer natuurlijk voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. En dan hebben we het niet alleen over vrouwen, maar ook over de LHBTQ-community, mannen en ieder ander die hiermee te maken krijgt. Jij bent de baas over je eigen lichaam, durf nee te zeggen als iets niet chill voelt. Jij schrijft de regels.”

  “Daarnaast is het liedje er om iedereen er bewust van te maken dat dit soort gedrag écht niet oké is. Er moet worden geluisterd als iemand ‘nee’ zegt, want het gaat er niet alleen om dat een ‘nee’ wordt aangeven, maar ook dat deze geaccepteerd wordt.”

  ERVARINGEN
  Zelf hebben Maan en Bente helaas veel ervaring met grensoverschrijdend gedrag. Bente: “Ik word bijna dagelijks nagefloten en -geroepen op straat. Ik draag eigenlijk altijd wijde kleding, maar als ik een keer een jurk aantrek, merk ik meteen dat ik veel meer ongewenste reacties krijg. Het is erge dat ik mezelf dan soms afvraag of ik er misschien om heb gevraagd, terwijl dat natuurlijk helemaal niet aan mij ligt.”

  Maan: “Als ik ‘s avonds op straat fiets en zie dat ik langs een groepje moet fietsen, dat weet ik bij voorbaat al dat de kans groot is dat ze iets naar me gaan roepen. Meestal doe ik dan alsof iemand me belt en ga ik extra hard fietsen. Ik ben eigenlijk constant op mijn hoede, vooral ’s avonds. Het zit in mijn systeem. Maar ook tijdens het uitgaan, voor corona, dat je dan ineens een hand op je bil voelt. Vaak draai ik me dan om en zeg ik er wat van. Dan worden ze ineens heel onzeker en klein.”

  “Of tijdens een optreden. Dan vind ik het leuk om het publiek in te lopen, maar dan voel ik soms gewoon handen op mijn lichaam op plekken waar niemand aan hoort te zitten. Dat vind ik zo bizar. Ik ben gewoon aan het optreden, laat me met rust.” Bente: “En ook al ben je niet aan het optreden. Wie denk je dat je bent?”

  RESPECT
  Maan: “Wat voor ons heel belangrijk is om uit te dragen met dit nummer, is dat we meer respect voor elkaar moeten hebben. Proberen elkaars kant van het verhaal te voelen. Soms merk je dat de ‘daders’ eigenlijk niet weten wat zulk gedrag met een ander kan doen. Daarom is het belangrijk om met zo’n liedje het gesprek te openen. We willen geen machtsverschil meer. We willen niet meer dat de ene bang is voor een ander. We willen dat uiteindelijk iedereen veilig over straat kan.”

  Bente: “En dat iedereen die zich herkent in het nummer weet dat ze er niet alleen voor staan. Dat we het er allemaal over eens zijn dat dit niet meer kan. We moeten overal veilig kunnen zijn.”

  Bron: Linda >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 20 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.927, berichten: 15.555, leden: 1.769