Centrum Veilige Sport Nederland

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10/05/2019 om 18:19 door Mark.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #238149
    Mark
    Moderator

      centrumveiligesport.nl

      Het Centrum Veilige Sport Nederland is er voor jou bij vragen, twijfels of meldingen. Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. En als het misgaat is er het meldpunt.

       

       

      Luisteren, meedenken en begeleiden
      Onze medewerkers luisteren naar je, denken mee en begeleiden je in de beste oplossing. Iedereen mag contact met ons opnemen, zowel sporters, trainers, bestuurders als vertrouwenscontactpersonen, maar ook bezorgde ouders en professionals. Het centrum beschikt over een poule van vertrouwenspersonen die jou als persoon kunnen begeleiden bij incidenten, zowel slachtoffers en beschuldigden. Uiteindelijk willen we dat er aan iedereen die betrokken is bij een incident recht wordt gedaan.

      Meldpunt, kenniscentrum en toezichthouder
      Het centrum is één van de meldpunten in de sport naast het bestuur van de vereniging en de eigen sportbond. We zijn een kenniscentrum voor sportverenigingen en bonden, we maken beleid, geven advies en voorlichting en helpen met preventie en bij incidenten. En boven alles houden we toezicht op een krachtige opvolging van schendingen door de landelijke administratie in het Case Management Systeem voor de sport.

      Alle vertrouwenspersonen, casemanagers en de coördinator van het centrum zijn gediplomeerd vertrouwenspersoon en volgen opleidingen en intervisie om professioneel met hun vak bij te blijven. Het Centrum Veilige Sport is geassocieerd lid van de landelijke branchevereniging voor vertrouwenspersonen.

      #239274
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Nieuw meldpunt levert meer meldingen op van misbruik in sport

        Het nieuwe meldpunt van NOC*NSF levert opvallend meer signalen op over seksueel misbruik, zegt de sportkoepel. Het meldpunt werd in februari opgericht nadat de onderzoekscommissie-De Vries in 2017 onder meer had vastgesteld dat 12 procent van de sportende kinderen seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt.

        In de eerste twee maanden na de oprichting kwamen er meer dan tien meldingen binnen, die nu bij tuchtcommissies van sportbonden of het Instituut voor Sport en Rechtspraak liggen. In voorgaande jaren kwamen gemiddeld vijf meldingen per jaar binnen over seksueel misbruik.

        Meldingen worden gevolgd
        Het Centrum Veilige Sport Nederland is een meldpunt voor sporters, trainers en anderen die vragen of twijfels hebben over veiligheid binnen een vereniging of organisatie, of een melding willen doen. Dat kan over van alles gaan: doping, matchfixing en ook seksueel misbruik.

        Bij het centrum wordt gewerkt met zogenoemde casemanagers die actief in de gaten houden wat van een melding bij het ISR of een tuchtcommissie terechtkomt. Ze houden daarover contact met slachtoffers en bestuurders.

        NOC*NSF presenteert aanstaande zondag een stappenplan voor sportverenigingen voor het voorkomen van misbruik. Ook het stappenplan vloeit voort uit de aanbevelingen van de commissie-De Vries. Volgens deze onderzoekscommissie kreeg 4 procent van de sporters te maken met aanranding of verkrachting.

        Bron: nos.nl

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 12 ▪︎ leden online: 1
      Mars48
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.893, reacties: 22.119, leden: 3.039