Campagne ‘Wacht niet tot het te laat is’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Campagne ‘Wacht niet tot het te laat is’

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/06/2019 om 22:05 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #240969
    Mark
    Moderator

      Jaarlijks nog honderden Nederlandse kinderen achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) hoopt met de campagne Wacht niet tot het te laat is daar verandering in te brengen. In de studio Ellen van Leeuwen en Halime Yarba, zij praten ons bij over de nieuwe campagne.

      Bron: nporadio1.nl

      #240970
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Fatima werd uitgehuwelijkt: ‘Mijn vader ging zonder mij terug naar Nederland’

        Honderden kinderen worden jaarlijks achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. De campagne ‘Wacht niet tot het te laat is’ roept klasgenoten op het te melden als ze vermoeden dat iemand niet terugkeert van vakantie.

        Klasgenoten worden nu opgeroepen om alert te zijn. Fatima dacht op vakantie te gaan naar Somalië, maar ze werd daar door haar oma uitgehuwelijkt. Ze wist te ontsnappen en vluchtte terug naar Nederland.

        Van het vooruitzicht van een echte zomervakantie werd Fatima blij. “Ik ging nooit op vakantie, en nu wel. Ik verheugde me er al op dat ik na de zomer mijn klasgenoten kon vertellen wat ik mee had gemaakt.” De vakantie in Somalië waarvan Fatima dacht dat die een paar weken zou duren, duurde in totaal vier jaar. Ze werd uitgehuwelijkt aan een man die ze niet kende en die jaren ouder was dan zij.

        Lees verder op trouw.nl >>

        #240974
        Mark
        Moderator
        Topic starter

          Huwelijksdwang en achterlating nog altijd enorm taboe onder jongeren

          Huwelijksdwang en achterlating in het buitenland: een groot probleem, maar óók een taboe onder jongeren. Dat moet veranderen, zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Daarom zijn ze vandaag begonnen met een campagne om schoolgaande jeugd voor te lichten. En de verhalen die achter de problematiek schuilgaan, zijn werkelijk waar om kippenvel van te krijgen.

          Halime Yarba was bij haar geboorte al beloofd aan haar neef in Turkije. Ze is geboren in Nederland en heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader.

          Op haar achttiende werd het huwelijk voltrokken en heeft ze vervolgens zeventien jaar niet durven scheiden van de aan haar opgedrongen man. Toen het haar uiteindelijk toch is gelukt uit het huwelijk te stappen, had ze helemaal niemand meer. Ook haar kinderen niet. Maar Halime ging niet bij de pakken neerzitten en heeft haar leven weer op weten te pakken. Nu is ze theatermaakster: zo probeert ze de problematiek van dwanghuwelijken onder de aandacht te krijgen.

          Aandacht voor huwelijksdwang nodig
          En die aandacht is dan ook heel hard nodig. Veel jongeren herkennen een situatie waar een vriend, vriendin, collega of familielid in zit, niet. Vaak durft een slachtoffer zich ook niet of nauwelijks uit te spreken. Of het nu een situatie is zoals die van Halima, of een kind dat is achtergelaten in het buitenland omdat het niet meer boterde met de familie.

          Voorlichting is dus nodig, en dat is waar het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating komt kijken. Die zijn vandaag begonnen met een nieuwe campagne rondom deze problematiek. En de aftrap van die campagne vond plaats in Rotterdam, op het Praktijkcollege Zuidwijk. De komende tijd komen er op maar liefst zestig scholen posters te hangen met daarop informatie over huwelijksdwang en achterlating.

          Aantal slachtoffers
          Vorig jaar kwamen er 57 meldingen van achterlating en huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap, huiselijk geweld en kindermishandeling in het buitenland bij het LKHA binnen. Let wel: meldingen. Want het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk nog vele, vele malen hoger. Precieze cijfers zijn er helaas niet, maar schattingen gaan uit van tot wel 807 gevallen per jaar.

          Bron: hartvannederland.nl

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 29 ▪︎ leden online: 1
        Sunlight
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.752, reacties: 21.081, leden: 2.773