› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Hulpverleningsinstanties › Boswijk Instituut
Tags: traumaverwerking
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10/03/2019 om 12:19 door Mark.
-
AuteurReacties
-
10 maart 2019 om 12:19 #236356MarkModerator
Er zijn veel verschillende redenen om met jezelf aan de slag te gaan. Soms vormen bijzondere omstandigheden zoals ziekte, scheiding, ontslag of overlijden een directe aanleiding voor het zoeken van hulp. Vaker is er sprake van andere, je zou kunnen zeggen ‘vagere’ redenen die zich uiten in allerlei emotionele of lichamelijke klachten. Vermoeidheid, lusteloosheid, een gevoel van gehaastheid of gejaagdheid, bezorgdheid, slaapproblemen, gevoelens van leegte, moeite met contact met anderen zijn vaak gehoorde redenen. Maar ook is therapie een hele mooie manier om eens echt stil te staan bij je eigen functioneren thuis, sociaal of op het werk. Wie ben ik, hoe maak ik contact, wat vermijd ik en waar zitten groeimogelijkheden. Je kan daarvoor kiezen als je in een crisis zit, maar net zo goed als het goed met je gaat.
Het Boswijk Instituut onderscheidt zich van veel andere centra en instituten, doordat we een uitgesproken mening hebben over de term persoonlijke ontwikkeling: wanneer je duurzaam wil groeien is er diepgang nodig. Bewustwording en inzichten zijn mooi en belangrijk, maar onvoldoende om blijvend te veranderen. Je weet dan wel hoe het zit, maar toch doe je steeds opnieuw wat je altijd al deed – zeker in stress situaties – en dat is frustrerend!
De Basis
De basis van de Boswijk-methodiek is de overtuiging dat therapie het hart raakt en om begrip vraagt. Daarmee bedoelen we dat goede therapie zich richt op het doorvoelen van pijnlijke en bepalende ervaringen, zonder het denken af te keuren of buiten te sluiten. Een belangrijke plek geven aan het voelen dus, maar wel in combinatie met het gewone “boeren”verstand. Wars van zweverigheid, strevend naar bewust worden van oude patronen, loslaten wat je niet meer nodig hebt. Geen trucjes en uitgekauwde goeroe-manieren, maar gewoon werken met wat er écht is. Op weg naar duurzame ontwikkeling.Bij het Boswijk Instituut werken we op een ervaringsgerichte, openleggende manier, waardoor je dit overlevingsgedrag los kan laten en er op een duurzame manier authentieker gedrag voor terug krijgt. We creëren hiervoor een veilige, warme en rustige omgeving.
De toegepaste therapeutische en beproefde methodiek, sinds 1979 ontwikkeld door Jan en Riekje Boswijk, hebben we de afgelopen 15 jaar verdiept en gemoderniseerd. “Ik ben meer geworden wie ik eigenlijk ben” is een veel gehoorde uitspraak van onze deelnemers. En dat sluit weer mooi aan bij ons eigen credo: “Peace in oneself, peace in the world” van Thich Nhat Hanh.
Individueel of groep?
Wie voor het eerst in therapie gaat is geneigd individueel te beginnen, een groep voelt vaak wat eng. Dit is heel begrijpelijk. Toch kan een groep heel drempelverlagend werken, je ziet immers dat je niet de enige bent die worstelt met vragen. Je ziet (eerst) anderen werken en dat biedt je inzicht in wat het effect kan zijn. Een ander voordeel van groepen is de langere ‘belichtingstijd’: je bent een langere tijd bewust van en bezig met wat er in je gebeurt. Ook word je in de groep vaak geraakt door het proces van anderen en dat verheldert en versnelt je eigen proces. Kortom: het rendement van therapie in een groep is vaak groter. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. We kunnen gezamenlijk bepalen wat het beste bij jou past.Therapiegroep Verwerken van seksueel misbruik of seksuele intimidatie
Vaak worden de problemen waar je vandaag de dag tegenaan loopt, niet ogenblikkelijk in verband gebracht met misbruik. De ervaring leert dat specifieke ervaringen vaak worden gebagatelliseerd. Het is dus logisch dat je niet gelijk denkt aan hulp na seksueel misbruik. Maar juist door er bij stil te staan, wordt de impact ervan meer en meer duidelijk.De therapiegroep Verwerken van seksueel misbruik of seksuele intimidatie biedt een veilige mogelijkheid aan iedereen die eraan toe is, om deze afschuwelijke ervaringen zoveel als kan te verwerken. De pijn los te laten, het eigen lichaam weer terug te nemen, identiteit te herstellen, te helen en meer te worden wie je oorspronkelijk bent. Rustig, stap voor stap, in je eigen tempo.
Uit ervaring weten we dat meerdaagse groepen zeer effectief zijn door de langere ‘belichtingstijd’ en door het gegeven dat er veel (h)erkenning is voor wat jou is gebeurd, omdat je met lotgenoten in de groep zit.
Instappen in deze therapiegroep is een grote stap in je leven, die spanning met zich mee kan brengen en veel moed vraagt. Maar het is het waard… het gaat je veel brengen! Als feedback krijgen we van deelnemers aan deze groep regelmatig te horen dat ze ‘eindelijk thuis komen’.Deze groep wordt geleid door Kees Kuenen, Barbara van Arkel beide aanvullend gespecialiseerd opgeleid door Peter John Schouten.
We nodigen je van harte uit voor een intakegesprek.Meer informatie over deze therapiegroep vind je op de website >>
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.