› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Films, documentaires, radio & TV programma’s › Boos: This Is The Voice
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 07/09/2022 om 23:01 door Luka.
-
AuteurReacties
-
20 januari 2022 om 20:35 #269671LukaModerator20 januari 2022 om 22:21 #269677LukaModeratorTopic starter
John de Mol heeft gewoon geen idee
Zap Het gesprek met John de Mol in de uitzending van BOOS over wangedrag bij The Voice was ontluisterend. Hij legde de verantwoordelijkheid bij de slachtoffers, die zich volgens hem beter hadden moeten uitspreken.
Na veertien minuten in BOOS. This is the Voice verscheen ineens een vrouw in beeld, op de rug gefilmd, verder onherkenbaar gemaakt door een zwarte capuchon. Boven haar krijsten meeuwen in de winterlucht. Ze vertelde Tim Hofman dat ze aangifte ging doen tegen Ali B. Van verkrachting.
Het was een van de schokmomenten in een uitzending die aan elkaar hing van de gruwelijke verhalen. Marco Borsato die aan de billen en heupen van kinderen zat. De dickpics, opmerkingen en andere grensoverschrijdingen bij negentien (!) vrouwen van Jeroen Rietbergen. De akelige details over hoe Ali B een oud-kandidate meelokte naar zijn studio met muziekpraatjes. Daar begon hij haar ineens te zoenen, waarna zij verstijfde. Het kostte haar na acht jaar nog altijd moeite om het verkrachting te noemen, vertelde ze Hofman. „Ik heb nog steeds het gevoel dat het mijn eigen schuld is.” Na afloop had ze Ali gevraagd of hij niet bang was dat het zou uitlekken. „Nee, want niemand gaat jou geloven.”
De berichten die BOOS waren vooruitgesneld vielen al niet mee, maar het hele verhaal bleek nog veel erger. De beerput was diep en vol – en het was bij vlagen moeilijk om je niet van het scherm af te wenden. Een vrouw vertelde hoe ze op een feest van kamer naar kamer werd achtervolgd door Ali B, waarbij hij haar geld aanbood, onverhoeds zijn hand in haar broek stak en haar dwong tot orale seks. Het uitzoekwerk van Hofman en zijn redactie was voorbeeldig, de wijze waarop de anonieme getuigen in beeld werden gebracht was respectvol – geduldige onderzoeksjournalistiek op een terrein waar de schandaalzucht vaak overheerst. Zo werd deze BOOS tegelijkertijd een uitzending die je aan iedereen zou willen laten zien en eentje waarvan je zou willen dat niemand hem zou hoeven zien – of maken.
Mea culpa
De opmerkelijkste gast verscheen na vijftig minuten in beeld: John de Mol. De man die The Voice of Holland jarenlang maakte, beëindigde vijf dagen stilzwijgen op de enige juiste plek: bij BOOS zelf. Hij was, zei hij, „behoorlijk in de war”. De Mol waakte ervoor om de verhalen in twijfel te trekken, erkende verantwoordelijk te zijn en sprak een „mea culpa” uit. Jeroen Rietbergen had hij in 2019 „alle hoeken van de kamer” laten zien nadat er een klacht over een dickpic was binnengekomen; verder had hij nooit iets over misstanden vernomen.Toch was het een ontluisterend gesprek. Want als De Mol werd gevraagd naar de machtsrelatie tussen zijn zwager Rietbergen en kandidaten, meende hij dat die niet bestond omdat Rietbergen geen formele zeggenschap over de wedstrijd had. Dat je de vraag naar een machtsrelatie moet bekijken vanuit het oogpunt van de machteloze, leek deze machthebber niet te vatten. Zijn belangrijkste actiepunt lag bij de slachtoffers: die moesten zich uitspreken. Er waren loketten zat in zijn bedrijf. „Als niemand iets zegt, kunnen wij niets doen.” Verwijzen naar een angstcultuur vond hij „te makkelijk”. Vrouwen hebben „kennelijk een soort schaamte”, zo besloot hij zijn probleemanalyse. Kwade wil leek het niet te zijn. John de Mol heeft gewoon geen idee.
BOOS monteerde er een uitspraak van deskundige Willy van Berlo achteraan: „Nogmaals: de verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat en niet bij degene die het overkomt. Is het zo duidelijk genoeg?”
Bron: NRC >>
20 januari 2022 om 23:57 #269681LSGBeheerSeksuologe Goedele Liekens over ophef “The voice of Holland”: “Veel daders zijn blind voor machtsverhouding”
Seksuologe Goedele Liekens is niet verbaasd over de getuigenissen van grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Onder meer zanger Marco Borsato, orkestleider Jeroen Rietbergen en rapper Ali B. komen in opspraak. Volgens Liekens zijn veel daders zich niet bewust van de machtsverhoudingen. “Ondanks #MeToo zijn we er nog altijd niet.”
De BOOS-redactie sprak met tientallen getuigen over wangedrag achter de schermen van “The voice of Holland”. Naast Borsato komen ook rapper Ali B., orkestleider Rietbergen en een anonieme regisseur in opspraak. Liekens heeft zelf jarenlang in Nederland gewerkt voor de televisie. “Ondanks #MeToo zijn we er nog altijd niet”, zegt ze in “De afspraak”. “Het blijft een onderschat probleem. Het moeilijke blijft het begrip “macht”.”
Volgens haar onderschatten veel daders de machtsverhoudingen. “Dat je ouder bent, aanzien hebt en iets kunt betekenen in de toekomst van iemand zijn carrière, dat zien veel mannen niet”, zei Liekens eerder vandaag in een interview met VRT NWS. “Ze hebben niet altijd de empathie mee gekregen om aan te voelen dat het niet altijd volmondig “ja” is geweest.”
Het is vreselijk voor alle betrokkenen, maar maatschappelijk gezien is het goed dat dit naar boven komt
“Heel vaak is die macht onzichtbaar en wat stiekem, en ben je je daar niet over bewust”, zegt ze voort in “De afspraak”. “Het is belangrijk om te weten dat ook toffe en leuke mensen te ver kunnen gaan.”
“Het is vreselijk voor alle betrokkenen: voor de vermeende slachtoffers, de vermeende daders en heel hun entourage, maar maatschappelijk gezien is het goed dat dit naar boven komt”, zegt ze voort. “30 jaar geleden gebeurde dit ook, maar het feit dat het nu uitlekt en we er zo over verbolgen zijn, is een stap in de goede richting.”
Liekens benadrukt ook dat we moeten oppassen met vingerwijzen of alle mannen over dezelfde kam te scheren. “Het is niet alsof alle mannen op seks beluste wezens zijn die geen remmen hebben”, zegt ze. “Dan doen we ook aan seksisme.”
Bron + video: vrt.be
21 januari 2022 om 18:33 #269709MarkModerator“Het gewoon zeggen, het gewoon vertellen, dát is juist een groot probleem bij seksueel misbruik”, benadrukt Iva Bicanic, directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld. #BEAU pic.twitter.com/dKvTZRloVb
— BEAU (@BeauRTL) January 20, 2022
24 januari 2022 om 08:42 #269782HennyLid LSGHeb de documentaire bekeken en vond vooral de reactie van John de Mol enorm schokkend. Hij heeft zó geen enkel idee hoe het is… Zou ik een gesprek met hem kunnen hebben, dan zou ik niet weten waar ik moest beginnen om het uit te leggen. Alleen al zo’n uitspraak dat hij het moeilijk vindt om te geloven dat “Marco zoiets doet”… Dat vat eigenlijk het probleem samen. Ook zegt hij dat Jan Rietbergen geen macht had. Waarschijnlijk heeft hij, met het organigram in de hand, gelijk. Hij gaat dan volledig voorbij aan de perceptie. Er is nog veel te doen op het gebied van bewustwording…
7 september 2022 om 23:01 #273986LukaModeratorTopic starterTVOH: OVER LINDE DE JONG, RICK BRUG EN JOHN DE MOL | BOOS S08E01
–
Lees hier de verklaringen na onze brieven met verzoek om wederhoor:
Reactie ITV namens Rick Brug en ‘Contactpersoon’: https://bit.ly/ITV-reactie
Reactie Paul op transcript en de verstuurde opmerkingen terug van BOOS erbij in het rood: https://bit.ly/mails-paulromer-boos
Reactie Talpa namens John de Mol en Linde de Jong: https://bit.ly/Talpa-reactie
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.