Bikers Eagle en Buzz zijn stoere buddy's voor mishandelde of misbruikte kinderen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Bikers Eagle en Buzz zijn stoere buddy's voor mishandelde of misbruikte kinderen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 29/01/2020 om 20:40 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #248438
  Luka
  Moderator

  De Amersfoortse Arnoud ‘Eagle’ Baltissen en Theo ‘Buzz’ van Oostrum uit Maarssen zijn leden van de Vereniging van motorrijders BACA (Bikers Against Child Abuse). Ze komen op voor mishandelde of misbruikte kinderen.

  Eagle (59) en Buzz (61) willen het werk van de Bikersvereniging BACA onder de aandacht brengen en kinderen die hulp en steun nodig hebben de gelegenheid geven zich te melden. Ook zijn nieuwe leden wereldwijd welkom om zich aan te sluiten. Van 20 tot en met 23 februari presenteert de motorvereniging zich ook op de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

  Het duo zit in vol ornaat aan tafel om uitleg te geven over hun vereniging van motorrijders. De vereniging bestaat uit vrijwilligers en is geen motorclub. ,,BACA is in 1995 opgericht in Amerika door sociaal werker en speltherapeut Chief uit Utah”, legt Eagle uit.

  Rechtbank
  ,,Hij zag dat kinderen die hij in therapie had thuis, steeds weer werden geconfronteerd met de dader. Chief besloot een aantal bevriende motorrijders te vragen om samen het kind te begeleiden naar de rechtbank, waardoor het kind zich helemaal veilig voelde bij de bikers. Zo ontstond BACA. De bikers beloofden er altijd te zijn als het kind hen nodig had.”

  De bikers rijden traditioneel op de derde zaterdag in mei de ‘100 miles’. Buzz: ,,Een 160 kilometer lange toertocht, waarbij iedereen die wil, kan meerijden en proeven wat met elkaar motorrijden met je doet. Een oud-collega vroeg me in 2016 mee te rijden, dat beloofde ik te doen. Het met bikers onder elkaar zijn, de saamhorigheid en de missie van BACA spraken me direct aan en ik heb me vervolgens aangesloten.”

  Een jaar eerder ontmoette Eagle tijdens een motortreffen in Engeland een BACA-member die over de vereniging en doelstelling vertelde. Eagle: ,,Het is fijn om bezig te zijn met wat goed voelt, dat je kinderen en ouders blij ziet worden, samen veel kunt motorrijden en het ervaren van het onderlinge broeder-zustergevoel. Sinds ik lid ben heb ik veel geleerd.”

  Chapters
  BACA is wereldwijd vertegenwoordigd in Amerika, Canada, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Bikers zijn verdeeld over ongeveer 350 chapters (groepen). Nederland beschikt over zes chapters met circa honderd leden. ,,Baca staat open voor mannen en vrouwen”, zegt Buzz die Chapter President in Nederland is. ,,Om toe te treden moet je 18 jaar zijn, in het bezit van een motorrijbewijs en een motor en bereid om in weer en wind een rit te maken. Zowel de groep als het individu zijn belangrijk, het moet een afspiegeling zijn van de maatschappij.” Om de twee jaar wordt om een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (V.O.G.) gevraagd. BACA wil de vereniging zuiver houden. Elke nieuw lid krijgt een interne éénjarige opleiding.

  Als kinderen onder de 18 jaar in de regio Amersfoort vragen om hulp en ondersteuning van BACA, kunnen ouders, verzorgers of voogden hen telefonisch aanmelden. De BACA bepaalt dan of een kind daarvoor in aanmerking komt. Daarna volgt altijd een persoonlijk gesprek met het kind en de ouders of verzorgers.

  Motorjasje
  ,,Ze krijgen bezoek van een aantal bikers die het principe van BACA uitleggen, ontvangen een motorjasje (vest) met de door hun gekozen ‘roadname’ erop en eventueel een knuffelbeer. Sommige kinderen zijn aanvankelijk wat timide, het belangrijkste wat we kunnen doen is hun zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggeven, en veiligheid als dat in het belang van het kind nodig is,” legt Eagle uit.

  Volgens Eagle en Buzz laat elk bezoek een emotionele indruk bij de bikers achter. ,,Of we nu met twintig motoren naar een kind in een Nederlandse stad rijden, of zoals laatst een internationale rit met z’n 120’en naar Denemarken, we merken dat we iets losmaken bij de kinderen. Ze voelen zich wezenlijk verbonden met onze ‘familie’. Een ouder vertelde na afloop van ons bezoek dat een kind na een halfjaar binnen te hebben gezeten, meteen naar buiten ging om met andere kinderen te spelen. Een ander meisje sliep na anderhalf jaar voor het eerst weer in haar eigen bed. Dat soort prachtige spontane ontwikkelingen blijven je raken. Onder ons stoere motoruiterlijk zit natuurlijk een gevoelig mensenhart.”

  Instanties
  Als bikers uitrukken worden betrokken instanties, zoals de Kinderbescherming, Jeugdzorg en de politie, vooraf op de hoogte gebracht van de actie. Bij navraag bij politie Amersfoort gaf een woordvoerder aan BACA als motorvereniging en hun doelstelling te kennen. Voor zover kon worden nagegaan zijn deze motorrijders in 2016 in Amersfoort in actie geweest.

  Meer info over de motorvereniging is te vinden op dutch.bacaworld.org.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224