Bewustzijnscampagne grensoverschrijdend gedrag Rotterdam

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Bewustzijnscampagne grensoverschrijdend gedrag Rotterdam

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/07/2021 om 19:20 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #259744
    Luka
    Moderator

      Deze vrouwen werden seksueel geïntimideerd in Rotterdam

      Het is een hardnekkig probleem in Rotterdam: seksuele straatintimidatie richting vrouwen. Zeker 47 procent van hen heeft ermee te maken, ondanks maatregelen van de gemeente. Vandaag is daarom een nieuwe bewustzijnscampagne gestart. Op drie drukke plekken in de stad komen portretfoto’s te hangen van slachtoffers met een begeleidende tekst. Drie van hen vertellen hun verhaal aan de NOS.

      Charlotte (18) is meerdere malen achtervolgd

      De foto van Charlotte op het Kruisplein in Rotterdam NOS

      “Als ik over straat loop, word ik aangesproken of nagekeken. En als ik bij de bushalte sta, wordt er naar me getoeterd of gefloten. Negen van de tien keer negeer ik het, want het heeft weinig zin om er iets van te zeggen. Een paar keer heb ik wel gereageerd. Bijvoorbeeld toen iemand in de stad steeds achter me aan bleef lopen. Toen heb ik gevraagd of hij me met rust wilde laten. En ook in Krimpen aan de IJssel waar ik woon, wat toch een klein dorp is, ben ik achterna gezeten door een oudere man op een fiets.

      Ik doe aan deze campagne mee omdat ik het een belangrijk onderwerp vind. Ik merk dat meiden van mijn leeftijd het vaak voor zich houden. Het ligt gevoelig en ik merk zelf ook dat ik me er soms voor schaam. Het maakt je onzeker. Hopelijk beweegt deze campagne andere vrouwen om zich ook uit te spreken.”

      Elise (18) krijgt opmerkingen als ze haar vriendin op straat kust

      “Wanneer ik met mijn vriendin over straat loop, krijgen we vaak opmerkingen te horen. ‘Kankerhomo’, dat soort dingen. Onlangs gaf ik haar een kus, gewoon omdat we gelukkig zijn, en dat werd gezien door een groepje mannen. Eentje riep of we dat nog een keer speciaal voor hem wilden doen. Een ander vroeg of we geïnteresseerd waren in een trio.

      Het beste wat je kan doen is het negeren, of een beetje meelachen. Als je er moeilijk over gaat doen, voel je je al gauw vervelend. Ik heb vriendinnen die ‘s nachts niet meer over straat durven of soms overdag gaan fietsen in plaats van lopen omdat ze dan minder worden nageroepen. Het geeft een onveilig gevoel.

      Ik vind het bijzonder dat mijn foto ertussen hangt. De foto’s vallen op en ik hoop dat mensen er bij stilstaan hoe groot dit probleem is.”

      Gemeente over noodzaak voor campagne:
      VVD-wethouder Bert Wijbenga (Handhaving): “We zijn deze campagne gestart omdat het nodig is. Eerder hebben we ons meer op de slachtoffers gericht en hoe je als vrouw met straatintimidatie moet omgaan. Maar wat we ook van vrouwen terugkregen is dat we ons ook moeten richten op de daders. Dat doen we met deze foto’s en verhalen. We willen het besef blijven vergoten dat dit niet de manier is hoe we met elkaar omgaan. Dat verander je niet binnen een jaar, daar moet je je voor in blijven zetten. Dat doen we als stad, maar we verwachten ook van de Tweede Kamer dat ze met een landelijke maatregel komen en straatintimidatie strafbaar stellen.”


      Sara bij haar foto op het Kruisplein in Rotterdam NOS

      Sara (21) is altijd alert
      “Ik woon nu tweeënhalf jaar in Rotterdam en heb het helaas al vaak meegemaakt. Gesis, gefluit of vervelende opmerkingen. Ik deed vaak boodschappen met een voormalige huisgenote die net als ik blond haar heeft. We gingen nooit rustig de deur uit, want je weet dat er iets kan gebeuren.

      Soms zou ik wel eens mijn middelvinger willen opsteken, maar uiteindelijk reageer ik er nooit op. Want daarmee maak je het alleen maar erger. Het voelt echt als intimidatie, maar negeren is het beste. Helaas.

      Het is goed dat de foto’s op een centrale plek hangen, zodat veel mensen het kunnen zien. Hopelijk ziet zo iemand onze foto’s en leest hij onze verhalen. Dan beseft diegene wellicht dat hij er zich ook schuldig aan heeft gemaakt.”

      Bron: NOS >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 32 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.811