Betrek mannen nou eens bij het onderwerp

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Betrek mannen nou eens bij het onderwerp

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 21/01/2018 om 21:55 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #215668
  Luka
  Moderator

   Yuri Ohlrichs (Rutgers kenniscentrum seksualiteit) vroeg zich af waar de reacties van de mannen blijven toen #metoo losbarstte. Mannen hebben óók last van stereotypering. En het zou veel meer uithalen als mannen elkaar aanspreken op vervelend gedrag: dat heeft vaak veel meer impact dan wanneer vrouwen ze er op aanspreken.

   Helaas nemen veel mannen al dan niet onbewust mannen toch meer serieus dan vrouwen geeft Ellen Laan, hoogleraar seksuologie bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, aan. Tevens ligt de focus nog te vaak op het slachtoffer. Die moet bewijzen dat het wel echt is gebeurd en dat ze het niet heeft uitgelokt. Daardoor blijven de daders buiten schot.

   Mannen moeten zichzelf opvoeden, doet minister Bussemaker (verantwoordelijk voor emancipatie) nog een duit in het zakje,’ze moeten zichzelf een norm stellen voor hun omgang met vrouwen’. Het is niet iets dat alleen voor vrouwen van toepassing is. Het gaat ook hen aan, want die vrouwen zijn hun dochters, vriendinnen, collega’s en partners.

   En toen kwam er die reactie van mannen, via Twitter, met #IHave. Mannen geven toe dat ze vroeger (misschien) ook wel eens te ver zijn gegaan, dat ze zich dit realiseren en zeggen sorry, ik zal er in het vervolg beter op letten. Voor dat laatste kon je dan weer #IWill tweeten. Af en toe lees ik, of zie ik op tv, ook vrouwen toegeven dat ze weleens te ver zijn gegaan. Want mannen kunnen natuurlijk óók seksueel geïntimideerd worden en erger. Vrouwen kunnen óók dader zijn.

   __________________

   Pfoeh, dat zijn nogal wat meningen. Eigenlijk zit alleen in die eerste opmerking van Yuri Ohlrichs en in die laatste over dat vrouwen ook zich kunnen schuldig maken aan #metoo echt waarde voor mij. Campagnes en organisaties die zich inzetten voor slachtoffers zijn er altijd al geweest. Maar die richten zich traditioneel eigenlijk alleen op meisjes en vrouwen. En af en toe zie ik een initiatief voorbij komen die mannen en jongens op het matje roept in de trant van roep je zoon op het matje dat hij geen meisjes mag aanranden of verkrachten en mannen blijf met je tengels van vrouwen af. Maar aan die organisaties die zich op meisjes richten hebben mannelijke slachtoffers vanzelfsprekend niets. En van die laatste acties krijg ik zelfs jeuk. Gezien hoe veel mannen verdedigend reageren op #metoo kan ik mij zo voorstellen dat ik niet de enige ben.

   Ik denk dan ook dat een redactie/leiding van een krant, website, organisatie etc er over na kan denken of hun ratio aan dergelijke berichten gericht op vrouwen als slachtoffer en mannen als slachtoffer nog wel evenwichtig is. Want momenteel is er opeens veel aandacht voor het onderwerp dankzij acties van Fier en Watch Nederland over jongens prostitutie en de uitzending van Undercover in Nederland over dit onderwerp.
   En ook op scholen en in jongeren organisaties zou bij de periodieke lessen over dit onderwerp wel eens wat meer aandacht hieraan besteed kunnen worden. En bij seksuele voorlichting mag er ook wel wat meer aandacht geschonken worden aan de LHBTQ jeugd: elke jongen die daardoor niet op internet op zoek gaat naar informatie en daardoor via homo chats in handen komt van oudere (homoseksuele) mannen die ze ‘wel even zullen introduceren in de wereld van homo seks’ is er één…

   Lees het artikel op rtlnieuws.nl >>.

   #216354
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    #Ihave: mannen bekennen schuld aan seksuele intimidatie

    De hashtag #MeToo, die vrouwen op social media gebruiken om aan te geven dat ook zij het slachtoffer zijn geweest van misbruik of seksuele intimidatie, heeft een mannelijk antwoord gekregen: #Ihave. Mannen willen ermee bekennen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

    Lees het artikel op rtlnieuws.nl >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 17 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736