Ben je oké komt met carnavalskraker

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Ben je oké komt met carnavalskraker

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 10/02/2020 om 14:26 door Mark.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Reacties
  • #248794
    Mark
    Moderator

      De publiekscampagne ‘Ben je oké?’ is dit jaar voor eerst te zien en te horen tijdens carnaval. De campagne komt met een ludieke eigen carnavalskraker die bijdraagt aan een gezellige carnaval voor iedereen en een tegengeluid is voor seksistische carnavals hits. Ook kunnen carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties de campagne steunen en posters ophangen.

      De publiekscampagne ‘Ben je oké?’ heeft een positieve insteek. Tijdens carnaval kun je je even helemaal laten gaan. Gewoon zoals het hoort te zijn. En zoals het meestal ook is. De campagne roept carnavalsvierders op om er samen voor te zorgen dat dit zo blijft.

      Alleen als je het allebei wenst
      Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. “In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil, van zoenen tot seks,” legt Ton Coenen, directeur Rutgers, uit. “En dat gebeurt ook tijdens het uitgaan en carnaval waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen.”
      Daarom roept Rutgers carnavalsvierders op om de vraag ‘Ben je oké?’ te stellen als ze zien dat iemand zich niet op z’n gemak voelt. “En we vragen carnavalsverenigingen en feestlocaties om de campagne te steunen en de campagneposter op te hangen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een leuke carnaval heeft.”

      Carnavalskraker
      Om de campagne kracht bij te zetten, komt Rutgers met de ludieke eigen carnavalskraker ‘Ben je oké?’. Het is een tegengeluid voor carnavals hits die suggereren dat carnaval een feest is waar bij je op seksueel gebied kunt doen en laten wat je wilt, zonder daarbij rekening te houden met elkaars wensen en grenzen. Het lied helpt feestvierders om makkelijker de vraag te stellen: Ben je oké?. Het refrein luidt:

      Ben je oké?
      Voelt het goed voor alle twee
      Is er ook ruimte voor een nee
      Ben je oké? Ben je oké?
      Weet je zeker, geen bezwaar?
      Check het even bij elkaar
      Ben je oké, dan ga je lekker all the way

      De carnavalskraker ‘Ben je oké?’ is geschreven en ingezongen door de Ben je oké? Party Crew (bestaande uit Simon Timmerman en Ymke Kelders van Rutgers). Het lied is vanaf vandaag beschikbaar via Youtube en op http://www.benjeoke.nl, later ook nog via onder meer Spotify en iTunes.

      Campagne
      Carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties kunnen de boodschap uitdragen door posters op te hangen en aandacht te vragen voor de campagne via (social) media en hun websites. Op de website en op Snapchat kunnen carnavalsvierders met een fotofilter aangeven dat ongewenst seksueel gedrag niet oké is en dat ze een veilig carnaval belangrijk vinden.

      De boodschap van de campagne is neutraal: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’. Op de campagnewebsite http://www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt als je het ziet. Sinds de start van de campagne in oktober 2018 doen al ruim 200 podia, clubs en festivals mee.

      Bron: benjeoke.nl

      #248795
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Carnavalskraker tegen aanranding

        Iemand die net iets te dicht langs je heen schuurt in het voorbijgaan, gezoend worden zonder je dat wil, of erger: de uitgelaten sfeer tijdens carnaval kan ook een schaduwkant hebben. En dus duikt Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, in het feestgedruis met een eigen kraker: ‘Ben je oké?’

        Zweten en hossen in de kroeg, meeschreeuwen met de ordinairste nummers en je zorgvuldig uitgekozen kleding kapotmaken: carnavalsgangers kijken er het hele jaar naar uit. Hoe zuidelijker in het land je komt, hoe traditioneler de schmink en de nummers, maar je hoeft niet uit Brabant of Limburg te komen om helemaal los te gaan tijdens carnaval.

        Helaas is het niet alleen maar zingen en dansen maar komt, zoals vaak bij uitgaan, ongewenst seksueel gedrag ook voor. Daarom heeft Rutgers deze nieuwe carnavalskraker gemaakt: zodat iedereen kan genieten en het dak er echt af kan gaan – of toch in ieder geval dat de feestgangers zich ervan bewust zijn dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen.

        In het nummer zingt de Ben je oké? Party Crew feat Siem & Ym – beide medewerkers van Rutgers – over rare mannen en zwetende lijven en of er wel ruimte is voor een ‘nee’. Het carnavalsnummer heeft een positieve insteek en roept in het nummer mensen op om ervoor te zorgen dat iedereen leuk carnaval kan vieren zonder last te hebben van ongewenst seksueel gedrag.

        Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor volgens het kenniscentrum. “In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil, van zoenen tot seks,” legt Ton Coenen, directeur Rutgers, uit. “En dat gebeurt ook tijdens het uitgaan en carnaval waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen.”

        Ook is het nummer een tegengeluid voor seksistische carnavalshits, en die zijn er veel. Zo is er bijvoorbeeld ‘Vieze Jack, de meest sexy feestartiest van Nederland’. Hij is trots op zijn dubbelzinnige, vaak seksueel getinte nummers. Volgens hem horen die echt bij carnaval, zei hij onlangs tegen Hart van Nederland. Zijn populariteit liegt er in ieder geval niet om: zo won hij een paar jaar terug de Kies Je Kraker, dé carnavalnummerprijs van het jaar voor zijn nummer Captain Jack.

        Of de ‘Ben je oké?’-makers zich hebben aangemeld voor deze prijs is onbekend, maar vooralsnog richten ze zich op het verspreiden van het nummer onder carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties. Vanaf vandaag kunnen feestgangers helemaal losgaan op het nummer.

        Bron: evajinek.nl

        #248797
        Mark
        Moderator
        Topic starter

          Carnavalshit moet seksuele intimidatie tegengaan: ‘Ben je oké?’


          Bekijk het item van Editie NL >>

          ‘Ben je oké, voelt het goed voor alle twee?’ Het is een tekst uit een nieuw nummer dat hoort bij een campagne van Rutgers. Het kenniscentrum wil daarmee seksueel ongewenst gedrag tijdens carnaval bespreekbaar maken.

          “In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Dat gebeurt ook tijdens carnaval, waar flirten een grote rol speelt en grenzen vervagen”, vertelt Marjolein Klaassen van Rutgers.

          De campagne, die al anderhalf jaar loopt in het uitgaansleven, wordt daarom nu uitgebreid naar carnaval. “Net als bij andere uitgaansgelegenheden komt seksueel ongewenst gedrag ook tijdens carnaval voor. Iedereen die carnaval viert, herkent de hand op de bil en borst.”

          Dubbelzinnige liedjes
          Onderdeel van de campagne is dus het lied ‘Ben je oké?’, dat een tegenhanger is van de vele dubbelzinnige carnavalsliedjes. “Er komen steeds meer liedjes die suggereren dat met carnaval alles kan. Daar wilden we iets leuks er tegenover zetten: dat carnaval leuk moet zijn voor iedereen.”

          Het lied moet ongewenst gedrag bespreekbaar maken. “Zodat als mensen iets zien dat niet klopt, ze makkelijker vragen: ben je oké?” legt Klaassen uit.

          Imago
          “Wij ergeren ons dood aan de schunnige liedjes.” De Brabantse Carnavalsfederatie vindt het dan ook goed dat het lied van Rutgers er is. Voorzitter Rob van de Laar: “We schamen ons voor die schunnige nummers. Het past niet bij het carnaval dat wij willen uitstralen. Wij werken al die jaren om van carnaval een kwaliteitsfeest te maken.”

          De federatie doet veel moeite om het imago van carnaval te verbeteren: dat het alleen om seks draait. “Maar dat is heel moeilijk. Zulke liederen werken absoluut niet aan mee.” Want dat imago klopt volgens Van de Laar totaal niet. “Tijdens carnaval gelden de normale fatsoensregels ook. Alles wordt wat losser, maar het is niet bedoeld dat alles mag en alles kan.”

          Andere sfeer
          Ook Désirée van de Kerkhof, secretaris van Rielse Carnavalsstichting De Kaaien, zegt dat er tijdens carnaval een andere sfeer hangt dan normaal tijdens het uitgaan. “Het hoort er een beetje bij. Er zijn meer vriendschappelijke aanrakingen. Je begroet elkaar ook allemaal met drie zoenen op de wang. Maar een hand op de bil of borst? Dat gaat ook met carnaval te ver”, zegt ze tegen Editie NL.

          Ze vindt het dan ook prima dat Rutgers dit nummer heeft uitgebracht. “Je ziet vaker seksueel gedrag tijdens carnaval, maar het is niet de bedoeling dat het te ver gaat.” De nummers met dubbele betekenis vindt ze een minder groot probleem. “Dat hoort er ook wel weer een beetje bij, dat zijn nummers die iedereen meezingt.”

          Limburg
          Heel anders is het tijdens vastelaovend in Limburg, zegt Joep Verbugt, voorzitter van de Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarbij het beste carnavalsliedje van het jaar wordt gekozen. Er zit volgens Verbugt een groot verschil tussen Brabants en Limburgs carnaval.

          De discussie rondom het imago en schunnige liedjes speelt volgens hem in Limburg niet. Daar spelen ‘schunnige liedjes’ eigenlijk geen rol. “Dat soort liedjes komen er eigenlijk niet doorheen. En bijna 100 procent wat je hier tijdens carnaval hoort, is Limburgse liedjes.”

          Bron: rtlnieuws.nl

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
        gasten online: 31 ▪︎ leden online: 2
        Vinnie, Pjotter
        FORUM STATISTIEKEN
        topics: 3.764, reacties: 21.142, leden: 2.810