Bekenden zijn enger (Leiden)

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 08/12/2019 om 12:21 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Reacties
  • #247005
    Luka
    Moderator

      COLUMNS & OPINIE

      De enge steegjesman zit zo diep in onze beeldvorming gekerfd dat deze zeldzame gebeurtenissen tot grotere publieke verontwaardiging en protestacties leiden dan een verkrachting door een Tinderdate of een aanranding door een verenigingsgenoot. Terwijl het laatste waarschijnlijk veel vaker voorkomt.

      Op mijn middelbare school kregen de meisjes zelfverdedigingsles. Daar leerden we hoe je een gemeen knietje moet geven, hoe je duidelijk ‘nee’ zegt tegen mannen die in de trein steeds dichter tegen je aan komen zitten (niet vragen of hij weg wil gaan, maar zeggen dat hij weg móet gaan), en dat je, als je op de fiets zit, je kan doen alsof je iemand belt. Ik kende iemand die haar telefoon was vergeten, en dus maar luid pratend een Pritt Stick tegen haar oor hield. Nu kan je daar 95 euro boete voor krijgen.

      Allemaal met hetzelfde idee: verkrachtingen, aanrandingen, en ander seksueel geweld worden veroorzaakt door enge mannen in steegjes.

      De afgelopen weken doken dit soort nare steegjesfiguren in het centrum van Leiden op, wat leidde tot twee afschuwelijke incidenten. Er volgde paniek binnen de studenten-tamtam, verenigingsbesturen staken hun koppen bij elkaar en waarschuwden hun leden om niet alleen naar huis te gaan. De media deden er een schepje bovenop, en binnen de kortste keren leek het alsof de Breestraat bevolkt was met aanranders. Dat is niet zo, verzekerden politie en burgemeester: er zijn nog net zoveel incidenten als afgelopen jaren. De gewone hoeveelheid enge mannen (m/v) dus.

      Dat was geruststellend bedoeld, maar we hebben liever helemáál geen enge mannen, dus de protesten bij de Hartebrugkerk van maandag zijn terecht. En laat duidelijk zijn dat wat er gebeurd is op geen enkele manier mag worden gebagatelliseerd: ik wens de daders veel pijnlijke behandelingen van hun gevoeligste lichaamsdelen toe. Maar toch: er steekt iets.

      TINDERDATE
      Er zijn twee dingen die we weten over seksueel geweld. Eén: het komt veel, veel vaker voor dan wordt gemeld. Twee: de dader is meestal een bekende, en zelden een onbekende in de bosjes.

      Maar de enge steegjesman zit zo diep in onze beeldvorming gekerfd dat deze zeldzame gebeurtenissen tot grotere publieke verontwaardiging en protestacties leiden dan een verkrachting door een Tinderdate of een aanranding door een verenigingsgenoot. Terwijl het laatste waarschijnlijk veel vaker voorkomt.

      Waar was deze felheid en solidariteit toen vorig jaar verschillende studenten (vrouwen én mannen) in deze krant hun verhaal deden over seksueel overschrijdend gedrag binnen hun vereniging? Of toen een bestuurslid van Quintus vrijwillig aftrad omdat hij meerdere vrouwen had aangerand? Worden studenten net zo hard aangemoedigd om aangifte te doen als de dader een verenigingsgenoot of bestuurslid is? Of nemen we genoegen met beloften voor een ‘cultuuromslag’ die onmogelijk valt te controleren?

      Het bestuur van Quintus was destijds op de hoogte van twee incidenten, maar had met slachtoffers en dader om tafel gezeten om het op te lossen. Pas toen een derde slachtoffer zich meldde, trad het bestuurslid af.
      Ik denk niet dat een onbekende dader dezelfde reactie had uitgelokt.

      Bron: Leids Universitair Weekblad Mare >>

      #247054
      Luka
      Moderator
      Topic starter

        Studentenverenigingen Leiden na onrust: meld seksueel geweld

        Het is het gesprek van de dag onder jonge vrouwen in Leiden: zorg ervoor dat je niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts de straat op gaat. Aanrandingen en een verkrachting in de binnenstad zorgen al weken voor onrust.

        Studentenverenigingen doen nu gezamenlijk een oproep: deel relevante informatie met de politie en doe waar nodig aangifte.

        De onrust is ontstaan, omdat er sinds november twee aanrandingen en een verkrachting hebben plaatsgevonden. De laatste aanranding vond dinsdagnacht plaats, toen een 24-jarige vrouw in een steeg werd gegrepen door een man.

        Blauw op straat
        De 22-jarige Lindey van Weers is bang en deed gisteren al haar verhaal: ze vindt dat de gemeente te weinig doet om de veiligheid van vrouwen te garanderen. “Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat?”

        Lindey is net afgestudeerd als verpleegkundige en woont in het centrum van Leiden. In een open brief op Facebook aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink schreef ze over de angst die in de stad leeft.

        Taika van den Berg (27), die nu vijf jaar in Leiden woont, bevestigt het verhaal van Lindey. “Ik voelde me fijn en veilig in de stad. Maar dat is na deze incidenten wel anders. Het leeft heel erg in mijn vriendinnengroep.”

        Ze houden elkaar constant op de hoogte als ze in het donker de straat op gaan. “Waar ze zijn en waar ze naartoe gaan. Vriendjes komen met de auto om ons op te halen. Ik vind het echt absurd dat dat in deze tijd moet, belachelijk. Het voelt alsof er een avondklok geldt voor vrouwen.”

        Spray
        Taika voelt zich te weinig gesteund door het stadsbestuur. “De burgemeester zei eerst dat het incidenten waren en dat het niet nodig was om actie te ondernemen.”

        Ze zorgt dat ze altijd een verdedigingsspray bij zich heeft, die in geval van nood op een dader gespoten kan worden. De verf is niet afwasbaar. “Een absolute aanrader”, zegt Taika.

        Sander van Diepen, raadslid in Leiden voor D66, zegt dat dit bij studentenverenigingen het gesprek van de dag is. Als oud-lid van Minerva weet hij te vertellen dat er veel appjes rondgaan. “Het is echt een ding. Ook bij Quintus en Augustinus. Er wordt constant gewaarschuwd: let goed op en zorg dat je minimaal met z’n tweeën de straat op gaat.”

        Omgekeerde wereld
        Dat hoort niet, zegt Van Diepen. “Dat is de omgekeerde wereld. Leiden is een gemoedelijke stad, waar je gewoon zonder zorgen ‘s nachts alleen naar huis zou moeten kunnen gaan. Die sfeer van onveiligheid moet worden weggenomen.”

        Volgens Van Diepen hebben studentenverenigingen goed contact met de politie en de burgemeester erover. Er zijn ook al vragen in de gemeenteraad gesteld. “Het is zaak om elkaar goed op de hoogte te houden als er zoiets plaatsvindt. Op die manier kan de politie het beste zijn werk doen.”

        De studentenverenigingen roepen gezamenlijk op informatie met de politie te delen. “En als je iets dergelijks meemaakt, doe aangifte. Dat heeft altijd zin”, zegt Hein Laterveer, voorzitter van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, waaronder alle 24 Leidse studentenverenigingen vallen. “Bel in verdachte situaties naar 112.”

        Pakkans
        Laterveer zegt dat de verenigingen en de politie hebben afgesproken elkaar goed op de hoogte te houden. “De wijkagent loopt veel binnen. Als studenten informatie delen dan wordt de pakkans groter. Alle informatie, hoe klein ook, komt terecht bij een gespecialiseerd zedenteam.”

        De voorzitter zegt ook dat de studenten onderling op elkaar letten. “Je ziet dat de vriendschappen heel hecht zijn. Dat zie je met de leuke dingen, maar nu ook met de minder leuke dingen. Ze fietsen samen naar huis en houden een oogje in het zeil.”

        Extra patrouilles
        Burgemeester Lenferink liet woensdag weten dat er sinds halverwege november door agenten in de binnenstad extra wordt gepatrouilleerd. Hij roept de inwoners van de stad op: ‘let op elkaar, kijk naar elkaar om’. “Daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen.”

        Verder wil Lenferink benadrukken dat het in Leiden niet onveiliger is dan in de rest van Nederland. “De feiten als zodanig zijn ernstige feiten, maar die vinden niet vaker plaats in Leiden dan elders in het land, of in het verleden”, zei hij tegen Omroep West.

        Volgens de politie gaat het overigens niet om één serieverkrachter of-aanrander.

        Bron: RTL Nieuws >>

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
      gasten online: 14 ▪︎ leden online: 3
      Lyn, Fabienne001, Peer
      FORUM STATISTIEKEN
      topics: 3.767, reacties: 21.158, leden: 2.812