Autisme Amarant Groep Traumabehandeling

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Hulpverleningsinstanties Autisme Amarant Groep Traumabehandeling

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/04/2019 om 18:58 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #237376
  Mark
  Moderator

   amarantgroep.nl

   Traumabehandeling is een vorm van psychotherapie voor het verwerken van traumatische ervaringen. Een gedragskundige leert de cliënt de destijds onderdrukte gevoelens en ervaringen alsnog kennen en uiten om zo het verwerkingsproces in gang te kunnen zetten. Traumabehandeling kan een relatief kort onderdeel van een langer behandeltraject zijn.

   Werkwijze
   We starten met een diagnostisch onderzoek of een behandeltraject om inzicht te krijgen in de psychische klachten en problemen en in de hulpvragen die centraal moeten staan in de behandeling. De behandelaar stelt samen met de cliënt een behandelplan met specifieke doelen op. Vervolgens starten we de gestructureerde therapiesessies.

   Fases
   De behandeling bestaat uit verschillende fases. In de eerste fase leert de cliënt om de stress als gevolg van het trauma af te laten afnemen door ontspanningsoefeningen. In de fase daarna begint de verwerking door te concentreren op het ontstaan van het probleem. Dit inzicht is belangrijk voor het leren omgaan met het trauma. In de laatste fase leert iemand sociale vaardigheden aan, grenzen stellen en oude overlevingsmechanismen vervangen door een nieuwe aanpak.

   In de praktijk
   We kunnen de behandeling op meerdere manieren vormgeven. Iemand kan in gesprek gaan met de behandelaar en oefeningen en technieken toepassen om het trauma te verwerken. Een andere mogelijkheid is het nieuw beleven van een traumatische ervaring in combinatie met een afleidende stimulans. Zo koppelen we de gevoelens en ervaringen los van gedachten en beelden. Het is ook mogelijk om iemand in alle veiligheid bloot te stellen aan de situatie die angst oproept.

   Veelgebruikte methodieken
   We gebruiken methodieken die passen bij het individu en de hulpvraag. Voorbeelden van veelgebruikte methodieken zijn:

   • EMDR
   • Exposure
  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 24 ▪︎ leden online: 0
  No users are currently active
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.776, reacties: 21.210, leden: 2.840