› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Films, documentaires, radio & TV programma’s › Audrie & Daisy – Netflix
Tags: seksueel geweld, shaming, victim blaming
- Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 23/08/2020 om 21:23 door Luka.
-
AuteurReacties
-
7 augustus 2020 om 11:05 #252435MarkModerator
Onthutsende documentaire zoomt in op twee vergelijkbare gevallen waarin een tienermeisje in dronken toestand werd verkracht door jongens van school, waarna er foto’s en filmpjes van het incident werden gedeeld. De vijftienjarige Audrie pleegde uiteindelijk zelfmoord, de veertienjarige Daisy werd – in de buurt én online – zo verguisd dat ze moest verhuizen. Eerlijke, niet te sensationeel getoonzette film is vooral sterk als onthulling van machocultuur en online wangedrag, en bij uitstek geschikt als educatie over seksuele grenzen en socialemediagebruik.
7 augustus 2020 om 11:11 #252436MarkModeratorTopic starterNetflix-docuster Daisy Coleman op 23-jarige leeftijd overleden
Daisy Coleman, die te zien is in de Netflix-documentaire Audrie & Daisy, is onverwacht overleden op 23-jarige leeftijd. Volgens haar moeder stapte Daisy zelf uit het leven omdat ze bleef worstelen met haar donkere gedachten. Daisy werd in 2012 op 14-jarige leeftijd verkracht op een feestje, maar niemand werd ooit verantwoordelijk gehouden voor de feiten. In Audrie & Daisy vertelde Coleman openhartig over de lijdensweg die ze moest afleggen.
Volgens Melinda, de moeder van Daisy, maakte haar dochter op dinsdag een einde aan haar leven. Haar lichaam werd aangetroffen nadat Melinda zich zorgen maakte en de politie inschakelde. ,,Ze was mijn beste vriendin en een geweldige dochter”, reageert Melinda op het overlijden. ,,Ze liet ons denken dat ik zonder haar kon leven. Ik kan het niet. Ik zou willen dat ik de pijn van haar had kunnen wegnemen! Ze is nooit hersteld van wat die jongens haar hebben aangedaan. Het is gewoon niet eerlijk. Mijn kleine meid is weg.”
Daisy droeg een zware bagage met zich mee. In Audrie & Daisy getuigde ze dat ze in januari 2012 op 14-jarige leeftijd op een feestje seksueel werd aangevallen door Matthew Barnett, toen een 17-jarige jongen die zwaar onder invloed zou geweest zijn. Haar moeder beschreef hoe ze haar dochter de volgende ochtend buiten vond op de veranda, met nat haar en alleen een T-shirt en joggingbroek aan. De temperaturen doken op dat moment stevig onder nul.
Dader vrijuit
De vermeende dader werd officieel beschuldigd van seksueel misbruik, maar de zaak werd uiteindelijk zonder gevolgen geklasseerd. Volgens de familie van Daisy was dit te wijten aan de politieke connecties van de familie van Matthew Barnett, die stelde dat de seks met wederzijdse toestemming gebeurde.Na het proces probeerde Daisy haar trauma om te vormen tot iets positiefs: ze werd mede-oprichter van de organisatie SafeBAE, die seksueel geweld onder scholieren wil beëindigen en slachtoffers te hulp schiet. ,,Nadat mijn zaak zoveel aandacht kreeg nam ik een pauze. Maar in die periode merkte ik dat veel andere slachtoffers en overlevenden naar voren waren gekomen”, zei ze toen. ,,Ik had het gevoel dat ik hen de ruimte gaf om hun eigen verhaal te vertellen en daar werd ik echt door geïnspireerd.”
Negatief zelfbeeld
Daisy gaf evenwel ook toe dat het ‘niet goed ging’ met haar na het incident en dat ze zich ‘heel negatief’ over zichzelf voelde. En toch zei ze ook: ,,Ik voel geen wrok naar de aanvaller toe, omdat ik ben gaan beseffen dat hij een vorm van negativiteit aan mij heeft doorgegeven die op een gegeven moment aan hem werd doorgegeven. Dat realiseer ik me nu, waardoor ik hem in zekere zin heb vergeven. Ook al bood hij nooit zijn verontschuldigingen aan.”In Audrie & Daisy komt overigens ook aanrandingszaak van Audrie Pott uit 2012 aan bod. Zij koos er 10 dagen na de feiten voor een einde te maken aan haar leven.
Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.
Bron: ad.nl
23 augustus 2020 om 21:23 #252689LukaModeratorDocu Audrie & Daisy: Kijken met gebalde vuisten
Hoe wreed kunnen mensen zijn? Vooral als zij op sociale media anoniem slachtoffers van seksuele misdrijven de maat nemen en hen vervolgens van uitlokking beschuldigen, met zelfmoord tot gevolg. De documentaire Audrie & Daisy is door de dood van Daisy vorige week nu opnieuw in de belangstelling.
Vier jaar geleden zorgde de documentaire Audrie & Daisy, die door Netflix op het Sundance Filmfestival werd opgepikt, al voor ophef door de diep tragische verhalen over twee Amerikaanse tienermeisjes – Audrie Pott (destijds 15) en Daisy Coleman (toen 14) – die door medestudenten op verschillende schoolgemeenschappen werden aangerand en verkracht. Vervolgens werden zij door de verspreiding van opnamen ook nog publiekelijk vernederd.
Audrie Pott werd tijdens een feestje dronken gevoerd, met een marker werden vulgaire teksten op haar lichaam gekliederd. Daarvan werden foto’s en filmpjes onder haar klasgenoten verspreid. Tien dagen later verhing zij zich thuis in de badkamer.
Daisy Coleman (foto) werd verkracht door een vriend van haar broer tijdens een feestje. Een vriendin van 13 werd door een andere student misbruikt. Ook Daisy kreeg te maken met online vernederingen en deed enkele zelfmoordpogingen. Maar zij leek toch een doel in haar leven te hebben gevonden als oprichter van de organisatie SafeBAE, die zich richt op seksueel geweld tegen scholieren. Toch heeft ook Daisy niet alles kunnen verwerken. Vorige week pleegde zij op 23-jarige leeftijd zelfmoord. Dat maakt de documentaire van Netflix extra wrang, want daarin leek het alsof Daisy verder wilde gaan met haar voorlichtingswerk.
Niet-sensationele aanpak
Haar dood heeft de film van Netflix opnieuw in de belangstelling gebracht. Het hoofdthema – treiteren op sociale media met desastreuze gevolgen – blijft actueel. De makers kozen voor een niet-sensationele aanpak. Alle betrokkenen – onder wie ook de daders die Audrie hadden misbruikt – worden zakelijk geïnterviewd. Kijkers zullen met gebalde vuisten de verhalen van Audrie en Daisy aanhoren.Vooral sheriff Daren White uit Maryland, Missouri maakt het bont. Hij beweert glashard voor de camera dat de meisjes vooral aandacht zochten met hun aanklacht. Het is dan ook geen wonder dat een van de hoofdverdachten, zoon van een invloedrijke familie, er met een milde straf vanaf kwam. Dat maakte het leed van de slachtoffers nog groter.
Bron: AD.nl >>
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.