Arts Arno Bisschop: ‘Het is de hoogste tijd dat instellingen en stafleden erkennen dat onveilige werksituaties dagelijks plaatsvinden’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Arts Arno Bisschop: ‘Het is de hoogste tijd dat instellingen en stafleden erkennen dat onveilige werksituaties dagelijks plaatsvinden’

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 19/09/2019 om 14:51 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #244282
  Luka
  Moderator

   OPINIE – Te vaak heerst er een masculiene, onveilige werksfeer in ziekenhuizen waar artsen en verpleegkundigen worden opgeleid. Arno Bisschop, arts en oprichter van TalentCare wil een cultuuromslag, en zonodig disciplinaire maatregelen.

   Vanuit mijn werk bij zorgorganisatie TalentCare, waar ik fungeer als klankbord voor artsen en anderen, spreek ik dagelijks met aiossen (artsen in opleiding tot specialist) en aniossen (artsen niet in opleiding tot specialist) – hierna kortweg ‘jonge artsen’ – die mij eveneens melden geregeld in onveilige werksituaties te verkeren.

   Ik hoor vaak de geijkte verhalen: een chirurg die wel erg vaak langs de borst van een vrouwelijke collega schuurt vanwege de ‘gebrekkige ruimte in de operatiekamer’, een cardioloog die een vrouwelijke collega op een congres aanbiedt een hotelkamer te delen, of een internist die bij de nachtelijke hulpvraag van een jonge arts die voor de eerste keer palliatieve sedatie moet toepassen bij een stervende patiënt, grofweg meldt: ‘Los dat zelf maar op; hiervoor kom ik nu mijn bed niet uit!’

   Elke zorgverlener kent dergelijke verhalen en waarschijnlijk geldt dat tevens voor vele patiënten. Soms halen ze het nieuws. Zo berichtte deze krant eerder dit jaar over een traumachirurg in Twente die werd ontslagen na meldingen over ‘agressief gedrag’ en ‘seksuele intimidatie’.

   Lees verder op de site van de Volkskrant >>

   #244728
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    ‘De directie vermoedde vaak toch ook al wel iets’

    Anne Corré – 10 november 2017
    #MeToo – Er komen steeds meer verhalen naar boven van (seksuele) intimidatie op het werk. Hoe bescherm je werknemers tegen ongewenst gedrag?

    Een co-assistent merkt dat een chirurg alcohol heeft gedronken, en toch gaat opereren. Ze spreekt hem erop aan, maar de chirurg wuift haar opmerking weg. Een directeur van een bank organiseert een etentje en nodigt alleen vrouwelijke, ondergeschikte medewerkers uit. Over de vrouw die weigerde te komen maakt de directeur de hele avond schunnige opmerkingen, hoort zij later van haar collega’s.

    Het eerste verhaal werd drie jaar geleden verteld op een medisch congres, door medewerkers van de huisartsenopleiding van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Met het volgens hen waargebeurde verhaal wilden ze aantonen hoe kwetsbaar de positie van artsen in opleiding is, die ongewenst gedrag van hun supervisor signaleren. Want welke co-assistent durft haar mond eigenlijk open te doen, over een chirurg die haar later nog een belangrijke beoordeling moet geven?

    Lees verder op NRC.NL >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 10 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.792, reacties: 21.291, leden: 2.870