Arnhemse fysiotherapeut had seks met patiënten: ‘Ik was kwetsbaar en daar heeft hij misbruik van gemaakt’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Arnhemse fysiotherapeut had seks met patiënten: ‘Ik was kwetsbaar en daar heeft hij misbruik van gemaakt’

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 03/07/2021 om 23:46 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #259645
  Luka
  Moderator

  Een Arnhemse fysiotherapeut (39) mag sinds kort, na een tuchtrechtelijke uitspraak, zijn vak niet meer uitoefenen wegens (seksueel) grensoverschrijdend gedrag bij twee vrouwen. Ook zou hij een van hen drugs hebben aangeboden. De Arnhemmer ontkent vrijwel alle aantijgingen. Tegen deze krant doen de twee patiënten hun verhaal.

  ,,Die man heeft mij beschadigd. Ik was kwetsbaar en daar heeft hij misbruik van gemaakt. Ik merk nu wat dit met me heeft gedaan. Het raakt me diep. Ik ga daarom nu met mijn nek- en rugklachten naar een vrouwelijke fysiotherapeut”, zegt de 40-jarige Ilona (gefingeerde naam). Ze wil anoniem blijven. ,,Ik woon in een dorp, daar gaan de praatjes snel rond.’’ Dat geldt ook voor Marion (39), afkomstig uit een naburig dorp.

  Deze vrouwen wonen in de gemeente Lingewaard. Ze kenden elkaar tot voor ruim een jaar geleden niet. Lotsverbondenheid heeft hen bij elkaar gebracht en tot een hechte vriendschap geleid. Beiden waren met uiteenlopende lichamelijke klachten jarenlang in behandeling bij de in opspraak geraakte fysiotherapeut, mede-eigenaar van een groepspraktijk. Gewone behandelingen werden gaandeweg ‘speciale behandelingen’.

  ,,Ja, ook in de behandelkamer”, beaamt Marion. ,,In de fysiotherapiepraktijk, maar ook bij mij thuis en bij hem”, zegt Ilona.

  Dan raakte hij per ongeluk tijdens het masseren de borsten aan, of zat hij met zijn handen tussen de billen. Daarvoor veront­schul­dig­de hij zich, maar de keer daarop kon het maar zo weer gebeuren

  Twee verschillende zaken
  De Gelderlander besteedde eerder aandacht aan de zaak. De fysiotherapeut verklaarde toen tegen deze krant dat hij zich voor een en dezelfde zaak tot tweemaal toe voor de tuchtrechter heeft moeten verantwoorden wegens grensoverschrijdend gedrag tegenover één patiënte. Dat blijkt niet te kloppen. Er is sprake van twee verschillende zaken met twee verschillende patiënten. Ondanks herhaalde verzoeken reageert de fysiotherapeut niet op nieuwe vragen van deze krant.

  Beide vrouwen erkennen dat ze tijdens de behandelperiode ‘gevoelens hebben gekregen’ voor de fysiotherapeut. De ‘goed uitziende, sportieve en joviale’ manueel therapeut had in de regio Arnhem een naam hoog te houden als een behandelaar die zijn vak verstond. Zowel mannen als vrouwen liepen met hem weg. De behandelaar is charmant en gul met complimenten, aldus beide vrouwen.

  Samenloop van omstandigheden
  Dat Ilona en Marion voor zijn charmes vielen, schrijven ze onafhankelijk van elkaar toe aan een samenloop van omstandigheden. Voor de goede orde: ze willen niet verbloemen of vergoelijken dat ze vreemd zijn gegaan, maar willen schetsen hoe het zover kon komen.

  Ze zaten zogezegd in de behandelperiode niet goed in hun vel, hadden een lage zelfdunk en kampten met relatieproblemen. ,,Na het krijgen van de kinderen voelde ik me lichamelijk minder aantrekkelijk”, zegt Ilona. ,,Ik heb mijn lichaam nooit mooi gevonden”, aldus Marion.

  Op de behandeltafel konden ze hun sores met de fysiotherapeut delen. Er ontstond een vertrouwensbasis. Sluipenderwijs ging, aldus de patiënten, de fysiotherapeut ook verder in het lichamelijk contact. ,,Dan raakte hij per ongeluk tijdens het masseren de borsten aan, of zat hij met zijn handen tussen de billen. Daarvoor verontschuldigde hij zich, maar de keer daarop kon het maar zo weer gebeuren”, aldus Marion. Na verloop van tijd nam de intimiteit toe. ,,Verliefd is een te groot woord, maar ik heb wel gevoelens voor hem gekregen”, aldus Marion. ,,Ja, ik ook”, beaamt Ilona.

  Het tuchtcolle­ge kan niet anders dan conclude­ren dat er gedurende deze periode ‘een daadwerke­lij­ke seksuele relatie tussen hen heeft bestaan’

  Omslagpunt
  Het was uiteindelijk Marion die het grensoverschrijdend gedrag van de fysiotherapeut aan de kaak stelde. Ze voelde zich gebruikt en besloot twee jaar geleden alles aan haar man op te biechten. Dat was een omslagpunt.

  Marion: ,,De fysiotherapeut verweet me zijn leven en de praktijk kapot te maken en de banen van de collega’s op het spel te zetten. Toen hij mijn man telefonisch sprak, zei hij dat alles mijn schuld was, dat ik ineens naakt voor hem stond en dat ik hem onder druk had gezet. En dat ik het met meer mannen gedaan zou hebben. Hij bleef me overal maar zwart maken. Bij herhaling heb ik gevraagd om daarmee te stoppen, maar dat deed hij niet. Toen was ik er klaar mee.”

  Seksuele fantasieën
  Marion stapte op 4 maart 2019 met een officiële klacht naar het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. De fysiotherapeut ontkende tijdens de zitting vrijwel alle aantijgingen. Dat waren ‘leugens’. Er was, zo verklaarde hij, geen seks geweest tussen Marion en hem, er is wel een keer gezoend. En de vergaande zinspelingen in de WhatsAppberichten waren volgens hem slechts ‘seksuele fantasieën’, die ‘niet daadwerkelijk hebben plaats gevonden’ en waaraan hij slechts heeft mee gedaan om Marion ‘tevreden te houden’.

  Het tuchtcollege keek daar toch anders tegenaan: ‘Het tuchtcollege kan niet anders dan concluderen dat er gedurende deze periode ‘een daadwerkelijke seksuele relatie tussen hen heeft bestaan’.

  Het rechtsorgaan achtte de klacht van Marion gegrond. De fysiotherapeut mocht een jaar lang (van 25 september 2019 tot en met 25 september 2020) zijn beroep niet meer uitoefenen.

  Als hij na verloop van tijd kan aantonen dat een adequate behande­ling heeft plaatsge­von­den op grond waarvan kan worden aangenomen dat het risico op herhaling nihil of verwaar­loos­baar is, dan kan hij een verzoek indienen om de bevoegd­heid te herstellen

  Met geen woord over gesproken
  De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd diende, december 2020, kort na de hervatting van de werkzaamheden ook een klacht tegen de Arnhemmer in omdat de betrokken fysiotherapeut ook met een andere patiënte een seksuele relatie bleek te hebben gehad. Dat was Ilona. Daarover had hij tijdens de behandeling van zijn eerste tuchtzaak (vanaf maart 2019) met geen woord gesproken.

  In die tweede tuchtzaak bleek dat er van oktober 2018 tot juni 2019 inderdaad ook sprake was van een seksuele relatie met Ilona. Hij erkende dat. Volgens haar bleef hij ook daarna nog seksueel getinte appjes sturen.

  De fysiotherapeut erkende tegenover het tuchtcollege ‘tot tweemaal toe’ de voor hem geldende beroepsnormen te hebben overschreden. Hij weet dat aan een ‘slechte periode’ die hij had doorgemaakt. Hij had nadien zogezegd zijn leven gebeterd. Ook zei hij er alles aan te doen om recidive te voorkomen.

  Laatste kans
  Hij vroeg om een ‘laatste kans’. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle wilde daar niets van weten. Het tuchtcollege rekent de fysiotherapeut zwaar aan dat hij tijdens een lopende tuchtzaak (Marion) ook nog een seksuele relatie met een andere patiënt (Ilona) had. Het tuchtcollege oordeelde ook dat het ‘niet is overtuigd van de intrinsieke motivatie van beklaagde om aan zijn gedragsproblemen te werken’. Er is, aldus het rechtsorgaan, kans op een ‘terugvalrisico, dat onvoldoende kan worden afgeweerd’.

  Het Regionaal Tuchtcollege besloot daarom op 24 april om de BIG-registratie van de fysiotherapeut met onmiddellijke ingang door te halen. De Arnhemmer mag daarmee zijn vak niet meer in Nederland uitoefenen. Hij heeft tot zes weken na ontvangst van de uitspraak de tijd om daartegen in beroep te gaan bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. De behandeling en uitspraak van dat eventuele beroep kunnen nog maanden duren.

  Te ver gegaan
  Als hij na verloop van tijd kan aantonen dat een adequate behandeling heeft plaatsgevonden op grond waarvan kan worden aangenomen dat het risico op herhaling nihil of verwaarloosbaar is, dan kan hij een verzoek indienen bij de minister van VWS om de bevoegdheid te herstellen. Volgens het Regionaal Tuchtcollege is die situatie echter ‘nu nog (lang) niet aan de orde’.

  Marion en Ilona zijn achteraf blij dat ze de moed hebben gehad om met hun verhaal naar buiten te treden. Hun voormalige behandelaar heeft volgens hen de straf gekregen die hij verdient. ,,Hij is gewoon te ver gegaan.”

  Bron: de Gelderlander >>

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 13 ▪︎ leden online: 3
xxLilaa, Dina, MiraiMichi
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.302, reacties: 17.954, leden: 2.165