Anaktisi (België)

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 22/12/2019 om 16:49 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #224978
  Mark
  Moderator

   anaktisivzw.be

   Lotgenotencontacten voor personen die in aanraking kwamen ​met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

   Anaktisi is een vzw die door slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag werd opgericht. Wij organiseren lotgenotengroepen in Vlaams Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Daarnaast geven we lezingen en getuigenissen voor verschillende organisaties. We zetten ons ook actief in om slachtoffers te vertegenwoordigen bij de beleidsmakers.

   Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gevolgen op vele levensdomeinen. Vaak hebben slachtoffers het gevoel hiermee in een isolement te leven. Lotgenotencontact kan een belangrijke rol spelen in de weg naar herstel. Je vindt er erkenning, steun en begrip. Door met anderen te praten over hoe om te gaan met de gevolgen van misbruik, voel je je gesterkt en vind je nieuwe wegen. We organiseren verschillende soorten lotgenotencontact, o.a. algemene praatgroepen, praatgroepen rond dissociatie, praatgroepen voor partners en praatgroepen voor ouders van slachtoffers. Daarnaast verzorgen wij lezingen en behartigen we de belangen van onze doelgroep.

   #247341
   Luka
   Moderator

    Pieter getuigt over seksueel misbruik bij ‘De Warmste Week’: “Ik heb lang getwijfeld om mijn verhaal hier te vertellen, maar ik moest het doen”

    Tijdens de Warmste Week in Kortrijk kwam vandaag Pieter langs. Die stak een actie in elkaar voor Anaktisi, een lotgenotengroep die slachtoffers van seksueel geweld samenbrengt en praatgroepen organiseert. “Het is jammer genoeg nog steeds een groot taboe”, vertelde hij aan de microfoon. “Veel mensen zitten met schaamte of schuldgevoelens. Anaktisi geeft mensen een warme plek waar ze zichzelf kunnen zijn.”

    Pieter koos het goede doel niet toevallig, want hij was in zijn jeugd zelf het slachtoffer van seksueel misbruik. “Je voelt je vaak heel alleen met zoiets. Dus het betekent heel veel om zo’n plek te hebben waar je steun vindt bij elkaar.” Pieter zette zelf de stap om hulp te zoeken. “Ik heb in 2013 een aanklacht ingediend tegen een van de mensen die mij misbruikt heeft. En daar ben ik aan onderdoor gegaan. Ik moest heel dat verhaal gaan vertellen bij de politie en moest dan horen dat ik een tweede keer slachtoffer was omdat de feiten verjaard zijn en ik niets kan doen.”

    Hij slaagde er wel in om zijn verdriet op een muzikale manier te uiten. “Ik ben kunstenaar dus ik vind een manier om die pijn te kunnen uiten”, klonk het. “Ik schilder, ik ben theatermaker en ik ben ook singer-songwriter. En een van mijn nummers gaat over al die kinderen.” Het ontroerende nummer ‘Why Not You’ gaat dus ook over de verantwoordelijkheid om een vriend te zijn voor de misbruikte kinderen, die dat echt nodig hebben.

    “Ik heb lang getwijfeld om mijn verhaal hier te vertellen, maar ik moet het doen voor al die mensen die hetzelfde meemaakten”, voegde hij er nog aan toe.

    Bron: HLN.BE >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 19 ▪︎ leden online: 2
   Lisa36, Vinnie
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.766, reacties: 21.156, leden: 2.812