Als tantra naar seksueel misbruik neigt: vijf oud-cursisten over The New Tantra

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Als tantra naar seksueel misbruik neigt: vijf oud-cursisten over The New Tantra

 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 18/09/2019 om 19:08 door Luka.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • #243101
  Mark
  Moderator

   Ze gingen naar The New Tantra voor seksuele bevrijding en persoonlijke groei. Maar wat er gebeurde tijdens de weekenden met tantraleider Alex Vartman, had veel weg van seksueel misbruik. Vijf oud-cursisten doen hun verhaal.

   ‘Alex wil je zien.’ Met bonzend hart verlaat Lily, een knappe vrouw met felgroene ogen, de zaal waar studenten in opperste concentratie bezig zijn met een meditatieoefening. Het is ochtend, het cursusweekend is net begonnen. Door de gangen van het spirituele centrum in het Drentse Havelte dwaalt ze achter assistent Thomas aan.

   Cursusleider Alex wacht haar op in een kamertje achter in het centrum. Hij zit in kleermakerszit op een tweepersoonsbed, zoals altijd gehuld in nauwsluitende zwarte kleding. Zijn lange donkere haar is in een staartje naar achteren gebonden. Hij rookt een joint, de ruimte vult zich met rook. De assistenten van Alex vormen een halve cirkel om hem heen. Ze staren Lily aan. De joint gaat van hand tot hand. Lily, die nooit eerder heeft geblowd, neemt nu toch maar een trekje.

   Lees verder op volkskrant.nl >>

   #243102
   Mark
   Moderator
   Topic starter

    Ik heb die CODE OF CONDUCT waar in dit artikel over gesproken wordt eens gelezen. Die heeft enkel als doel zich juridisch in te dekken wat er wordt in feit gesteld dat het je eigen verantwoordelijkheid is als je over je grenzen gaat en dingen doet die je eigenlijk niet wilt. De redenering is heel simpel: als je iets niet wilt, moet je gaan. Blijf je en doe je mee, dan is dat je eigen keuze en moet en achteraf niet zeuren. Maar als ik dan lees hoeveel druk er op mensen wordt gezet, dan kun je volgens mij onmogelijk nog spreken van eigen keuze. Ik vraag me dus af in hoeverre die CODE OF CONDUCT juridisch wel standhoudt. Zou interessant zijn als iemand een (proef)proces aan zou durven spannen.

    De conclusie die ik voor mezelf i.i.g. getrokken heb, is dat je op moet passen met het tekenen van dit soort contracten. Ze lijken er te zijn om jezelf en andere deelnemers te beschermen maar hebben slechts als doel de organisatie te vrijwaren van claims.

    Voor slachtoffers van dit soort praktijken: als je je misbruikt voelt, is dat terecht. Misschien neem je jezelf kwalijk dat je geen ‘nee’ hebt gezegd of niet weg bent gegaan, maar als je gemanipuleerd wordt, lukt het vrijwel niemand bij zijn of haar ‘nee’ te blijven. Schaam je er niet voor want je bent beslist niet de enige!

    #243122
    Luka
    Moderator

     En dan is er ook nog de groepsdruk… Bij weinig mensen blijft een nee dan overeind of komt überhaupt over de lippen

     #244681
     Luka
     Moderator

      #118: Als tantra naar seksueel misbruik neigt

      Seksuele bevrijding. Dat is in ieder geval wat de sessies van The New Tantra zouden moeten bieden. Maar wat er daar gebeurde leek veel op seksueel misbruik, zo zeggen vijf oud-deelnemers. Verslaggevers Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan zijn te gast in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid om erover te praten.

      Bron: volkskrant.nl

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
     gasten online: 10 ▪︎ leden online: 0
     No users are currently active
     FORUM STATISTIEKEN
     topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736