Als je eens wist – Canvas, februari 2020

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 15/02/2020 om 15:20 door Mark.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Reacties
  • #249007
    Mark
    Moderator

      Driedelige documentaire reeks van Hilde Van Mieghem over verschillende vormen van kindermisbruik en familiaal geweld. In elke aflevering praat ze met drie slachtoffers over wat hun als kind of jongere is overkomen, over de omstandigheden waarin dat gebeurde en de impact ervan op hun leven en persoonlijkheid. Die interviews worden aangevuld met beelden uit hun dagelijks leven.

      Het zijn pijnlijke en hartverscheurende verhalen over emotionele terreur, fysiek en seksueel geweld van (stief)ouders tegenover hun kinderen. De slachtoffers vertellen ook over de afweermechanismen die ze ontwikkelden, over hun twijfels, onzekerheid en schuldgevoelens. Hoe ze werden verscheurd tussen gevoelens van angst en liefde voor de daders, die ook hun vader of moeder waren. Ze vertellen hoe hulpeloos en eenzaam ze zich vaak voelden en hoe de officiële hulpverlening goedbedoeld, maar niet altijd efficiënt was.

      Kinderpsychiater Peter Adriaensens, jeugdrechter Nicole Caluwé, kinderarts Johan Marchand en traumapsychiaters Bessel van der Kolk en Leen Thys kaderen de verhalen in een breder perspectief.

      #249008
      Mark
      Moderator
      Topic starter

        Aflevering 1: Kindermishandeling is in Vlaanderen een enorm taboe

        In een ouder die een kind mishandelt, vinden we bijna altijd een kind terug dat dezelfde dingen of erger heeft meegemaakt.

        Kinderpsychiater Peter Adriaenssens

        Kindermishandeling is, zeker in Vlaanderen, een enorm taboe. Evelyne, Linda en Dirk doorbreken het stilzwijgen en de schaamte met grote openhartigheid en moed. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft duiding.

        • Evelyne is kind van een tienermoeder. Haar ouders gingen al snel uiteen. Evelien en haar zus werden door hun vader verwaarloosd en door hun moeder vernederd en emotioneel mishandeld.
        • Linda werd geterroriseerd door haar moeder en seksueel misbruikt door haar stiefvader.
        • Dirk werd na de vechtscheiding van zijn ouders seksueel misbruikt door zijn stiefvader.
        • Peter Adriaenssens is Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater. Hilde Van Mieghem praatte – vlak voor zijn pensioen – nog een keer urenlang met de psychiater over wat hem zo nauw aan het hart ligt.

        Je kunt deze aflevering bekijken op vrt.be (registratie vereist).

        #249009
        Mark
        Moderator
        Topic starter

          Aflevering 2: Misbruikdetectie en hulpverlening lopen al te vaak mis

          Er zijn sowieso veel meer middelen nodig. Die wachtlijsten, dat is gewoon schrijnend. Die zijn veel te lang.”

          Nicole Caluwé

          De detectie van kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Daarover kunnen Abbas, Sanghita en Kristien uit eerste hand getuigen. Alle drie probeerden ze op een andere manier aan de alarmbel te trekken en werden ze geconfronteerd met de gebreken in het systeem. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven toelichting.

          • De vader van Abbas kwam jaren geleden als vluchteling uit Iran naar ons land. Hij was een strenge en soms ook gewelddadige vader. Daarnaast werd Abbas door zijn stiefmoeder verwaarloosd.
          • Sanghita is van Indiase afkomst en werd als kind geadopteerd door een Vlaamse familie. Ze werd seksueel misbruikt door haar adoptievader.
          • Kristien werd al van jongs af aan geconfronteerd met fysiek en emotioneel geweld binnen haar gezin.
          • Johan Marchand is kinderarts op de spoedafdeling en is ook al lange tijd betrokken bij de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Hij werd en wordt dagelijks geconfronteerd met waar ouders toe in staat zijn.
          • Nicole Caluwé is jeugdrechter in Mechelen en ziet dagelijks wat er fout loopt. Niet alleen in gezinnen, maar ook in alle lagen van ons detectie- en hulpverleningssysteem.

          Je kunt deze aflevering bekijken op vrt.be (registratie vereist).

          #249010
          Mark
          Moderator
          Topic starter

            Aflevering 3: Kindermishandeling heeft invloed op je lichaam en brein

            Dissociatie is je afsluiten van de werkelijkheid wanneer iemand je iets aandoet. Het is efficiënt op het moment van het misbruik, maar rampzalig als het een normale reactie wordt op stress.

            Bessel van der Kolk

            Als je als kind werd blootgesteld aan kindermishandeling heeft dat een onmiskenbare invloed op je lichaam, brein en latere leven. Dat geldt voor alle overlevers van kindermishandeling, zo ook voor Barbara, Vanessa en Marino. Alle drie zoeken ze naar uitwegen en oplossingen voor de gevolgen van hun trauma. Traumapsychiater Bessel van der Kolk en traumatherapeute/seksuologe Leen Thys geven uitleg.

            • Barbara werd als kind geslagen en verwaarloosd.
            • Vanessa werd seksueel misbruikt door haar stiefvader.
            • Marino groeide op in een moeilijke en gevaarlijke gezinssituatie.
            • Neuroloog Bessel van der Kolk is een wereldautoriteit op het vlak van trauma’s. Zijn onderzoek en zijn boek The Body Keeps the Score (vertaling: Traumasporen) zijn ronduit revolutionair. Hij toonde – door middel van hersenscans – als eerste aan wat een trauma in de hersenen teweegbrengt.
            • Leen Thys is gespecialiseerd in traumatherapie. Zij helpt slachtoffers van kindermishandeling bij de verwerking van hun trauma‘s.

            Je kunt deze aflevering bekijken op vrt.be (registratie vereist).

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
          gasten online: 37 ▪︎ leden online: 3
          Vinnie, Lyn, Lotteeh
          FORUM STATISTIEKEN
          topics: 3.769, reacties: 21.163, leden: 2.814