Als een dierbare depressief is – Huub Buijssen

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Boeken: informatie & hulpverlening Als een dierbare depressief is – Huub Buijssen

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/02/2018 om 19:51 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #217292
  Luka
  Moderator

   Als een dierbare depressief is
   Helpen zonder jezelf te verliezen

   Auteur: Huub Buijssen
   Uitgever: Spectrum

   Samenvatting
   Ondermijnt de depressie van je dierbare je eigen geluk? Ervaar je vaak dubbele gevoelens: enerzijds genegenheid en liefde en anderzijds ook boosheid en opstandigheid? Stuit je vaak op een muur als je wilt steunen? Heb je soms de gedachte: ik kan er niet meer tegen?

   Met zo’n ruim zes procent van de bevolking die lijdt aan een depressie ben je niet de enige die moeite heeft met een depressieve naaste. Dit boek kan je helpen, want het vertelt:

   – wat je depressieve naaste doormaakt en welke gevoelens en welk gedrag hierbij horen
   – hoe je kunt steunen en welke belangrijke rol je kunt spelen in het herstel en hoe je zelfs je relatie in deze moeilijke periode kunt verstevigen
   – hoe je kunt helpen bij het vinden van goede professionele hulp
   – wat je zelf doormaakt als je naaste een depressie heeft
   – hoe je je eigen hulpeloosheid kunt overwinnen en zelf overeind kunt blijven
   – waarom het voor je naaste en jezelf belangrijk is dat je je eigen leven blijft leiden en je je niet schuldig hoeft te voelen als je van het leven geniet.

   Recensie
   Dit boekje is gericht op de familie van een depressief gezinslid. De opvatting van de schrijver (klinisch psycholoog) is dat je als omgeving van een depressief familielid een steunende en begripsvolle invloed kunt uitoefenen. Een depressief mens heeft veel invloed op de omgeving doordat hij/zij zich in somberheid terugtrekt, besluiteloos reageert en soms snel geraakt is. De daadkracht en levenslust ontbreken. Zo’n mens begripsvol tegemoet te treden is dan heel belangrijk, daarmee help je een depressief gezinslid en voorkom je vervreemding van elkaar.
   In het boek vindt de lezer belangrijke tips voor het begripsvol omgaan met de patient. Beschreven wordt hoe de patiënt zich voelt en de depressie die over hem gekomen is van binnenuit beleeft. De auteur bespreekt de belangrijkste symptomen.
   In een apart hoofdstuk gaat het over hoe je daadwerkelijk ondersteuning kunt bieden. Uitvoerig wordt beschreven welke behandelingsmogelijkheden er zijn en hoe je op het spoor van een professionele hulpverlener gezet kunt worden.
   Ook voor de depressieve patiënt worden aanwijzingen en tips gegeven hoe je de stemmingsstoornis te boven kunt komen. Nuttige voorlichting voor zowel patiënten als mensen in hun omgeving.

   ~ Drs. H. Menkveld

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 15 ▪︎ leden online: 3
  Meliah, Trees50, Zodiac
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.760, reacties: 21.129, leden: 2.799