Alleen ja telt – Liesbeth Kennes

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 17/10/2019 om 21:29 door Luka.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • #218538
  Luka
  Moderator

   Alleen ja telt
   Hoe seksueel geweld stoppen?

   Uitgever: Uitgeverij Polis
   Auteur: Liesbeth Kennes

   Liesbeth Kennes beschrijft in Alleen ja telt hoe ons gedrag in niet geringe mate wordt gestuurd door hardnekkige mythen en stereotypes. Seksueel geweld speelt zich niet alleen af tussen slachtoffer en dader, maar heeft ook te maken met de manier waarop we seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag vanzelfsprekend vinden. Liesbeth Kennes maakt heel concreet hoe we ons tegen deze mythen en stereotypes kunnen wapenen. Ze brengt verhalen van slachtoffers, daders, therapeuten en onderzoekers samen. De brede aanpak die ze huldigt, maakt van Alleen ja telt een onthullend en confronterend boek.

   Recensie
   Verhalen over seksueel geweld maken dat we ons ongemakkelijk voelen. We zien seksueel misbruik het liefst als iets dat ver van ons afstaat. Dit alles houdt de mythes van seksueel misbruik in stand. Mythes over de dader (een monster), over het slachtoffer (ze heeft erom gevraagd) en over kindermisbruik (dat komt zelden voor). De meeste mensen zijn tegen seksueel geweld, maar reageren weinig empathisch als slachtoffers praten over ervaren seksueel geweld: maar wat deed je daar dan? Waarom ben je niet weggerend?

   In deze publicatie worden zeventien mythes over seksueel geweld besproken. Mythes die ervoor zorgen dat slachtoffers niet durven te praten over seksueel geweld en daders worden beschermd.

   De auteur is cultureel pedagoge en oprichtster van een vereniging van en voor survivors van seksueel geweld. Duidelijk en stap-voor-stap bespreekt zij de mythes en het ontstaan ervan en ontkracht ze die met behulp van wetenschappelijk onderzoek. Ze levert daarmee een bijdrage aan de preventie van seksueel geweld en hopelijk ook aan een meer begripvolle benadering van slechtoffers. Het boek besluit met een literatuurlijst.

   Drs. Marion Welling

   #218540
   Luka
   Moderator
   Topic starter
    #245711
    Luka
    Moderator
    Topic starter

     Hardnekkige mythes rond misbruik werken seksueel geweld in de hand

     In haar boek ‘Alleen ja telt’ ontkracht de Vlaamse pedagoog en expert seksueel geweld Liesbeth Kennes de hardnekkige mythes die bestaan rond misbruik. “Mag bij seks de lat alstublieft iets hoger liggen?”

     Uw boek ontkracht de mythes rond seksueel geweld. Waarom schreef u dit boek?

     Er is een gebrek aan kennis over dit onderwerp in de samenleving. Ik zat zelf ook met een heleboel vragen en begon antwoorden te vinden. Die wilde ik delen. We veronderstellen dat we van veel dingen weten hoe het zit. En dat heeft soms grote gevolgen. Een advocaat van een verdachte vraagt waarom een slachtoffer niet gewoon opstond, wegging en de politie verwittigde. Dan hadden zij meteen kunnen komen. De advocaat van het slachtoffer weet hier vaak het antwoord niet op.

     Lees verder op de site ‘Sociale Vraagstukken’ >>

    3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 10 ▪︎ leden online: 7
    Ollybolly, Moderator, Dina, Yvette, Anouk, Paul1966, Turnster
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.538, reacties: 19.623, leden: 2.414