Advies: professionalisering en meer toezicht nodig bij meldpunt Mores

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Advies: professionalisering en meer toezicht nodig bij meldpunt Mores

Tags: 

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14/04/2023 om 22:20 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Reacties
 • #276871
  Luka
  Moderator

   Meldpunt Mores heeft een nieuwe organisatiestructuur en meer professionalisering nodig. Dat schrijft regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer. Staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media had haar advies gevraagd over de toekomst van het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele en creatieve sector.

   De afgelopen maanden was Mores veel in het nieuws. Na de aankondiging in november vorig jaar dat de NPO een onderzoek ging doen naar grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, nam het aantal meldingen toe. Dat gebeurde eerder ook bij onthullingen van BNNVARA-programma BOOS over The Voice of Holland en nadat de Volkskrant schreef over een angstcultuur bij De Wereld Draait Door.

   Begin dit jaar raakte Mores-voorzitter Janke Dekker in opspraak na een artikel in de Volkskrant over misstanden bij NOS Sport. In het artikel kwamen Dekker en haar man, sportpresentator Tom Egbers, voor. De Volkskrant schreef in het artikel dat “meerdere mensen bij NOS Sport” geen misstanden hebben gemeld bij het meldpunt, omdat ze geen vertrouwen hadden in een onafhankelijke behandeling van hun klachten.

   Dekker trad daarna af als voorzitter van het meldpunt. Het volledige bestuur besloot vervolgens ook op te stappen, omdat Mores zelf “onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast”.

   Meldpunt Mores
   Mores is in 2018 opgericht na het ontstaan van de #MeToo-beweging. Die kwam op in 2017 na onthullingen in Amerikaanse media over stelselmatig grensoverschrijdend gedrag van filmproducent Harvey Weinstein. Wereldwijd deden talloze bekende en onbekende vrouwen en mannen hun verhaal over ervaringen met seksueel wangedrag, overwegend van mannen.

   Mores werd bestuurd door mensen die zelf werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector. Het meldpunt laat meldingen van ongewenst gedrag behandelen door vertrouwenspersonen, die onafhankelijk van het bestuur werken en geheimhoudingsplicht hebben. Vorig jaar sloot de NPO zich aan bij het meldpunt, waardoor ook medewerkers van de NOS de mogelijkheid kregen om melding te doen van ongewenst gedrag in werksituaties.

   Hamer pleit nu voor een nieuw bestuur met mensen die niet uit de cultuur- of mediasector komen, maar deskundig zijn op het gebied van bestuur en organisatie en grensoverschrijdend gedrag. Tot nu toe werd Mores bestuurd door mensen die zelf werkzaam waren in die sectoren.

   Volgens Hamer zou Mores daarnaast duidelijker moeten communiceren dat het bestuur van het meldpunt niet zelf de meldingen behandelt. Dat doen onafhankelijke, deskundige vertrouwenspersonen.

   Op die vertrouwenspersonen moet volgens Hamer ook meer toezicht zijn. Daarnaast pleit Hamer voor de komst van een Raad van Toezicht en een Raad van advies. Die laatste zou vanuit de aangesloten partijen uit de sectoren ervaringen en kennis kunnen delen.

   Nieuw logo en andere naam
   Hamer adviseert het meldpunt ook voor een ander logo te kiezen, omdat het huidige logo lijkt op het logo van de NOS. Volgens de regeringscommissaris wordt met een ander beeldmerk de schijn van belangenverstrengeling voorkomen. Verder zou Mores moeten nadenken over een andere naam, omdat de huidige naam besmet is geraakt door de recente negatieve berichtgeving.

   Hamer benadrukt dat er met name over het aanpassen van de naam wel verdeeldheid leefde onder de mensen die ze sprak voor haar onderzoek, omdat het meldpunt als ‘Mores’ naamsbekendheid heeft opgebouwd.

   Bron: NOS >>

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  gasten online: 28 ▪︎ leden online: 1
  Lotteeh
  FORUM STATISTIEKEN
  topics: 3.768, reacties: 21.161, leden: 2.813