Actiegroep waarschuwt voor omstreden ‘healer’: ‘Meer slachtoffers voorkomen’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Actiegroep waarschuwt voor omstreden ‘healer’: ‘Meer slachtoffers voorkomen’

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 30/08/2022 om 20:01 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • #273928
  Luka
  Moderator

   Een man die over de hele wereld cliënten in touwen vastknoopt en hen horizontaal aan een constructie hangt om ze naar eigen zeggen te healen, is deze week in Nederland. Vrouwen die eerder bij hem kwamen voor een betaalde sessie, beschuldigen hem van seksueel misbruik. Een actiegroep wil voorkomen dat Bodhi Zapha, zoals hij zichzelf noemt, meer slachtoffers maakt.

   Volgens zijn website is ‘shibari healing’ bedoeld voor radicale zielen die hele en levendige wezens willen worden.

   Er wordt gesproken van emotionele bevrijding van energetische blokkades. Ook zouden de sessies helpen om bevrijd te worden van angst, woede, schuld, schaamte en zelfbeperkende oordelen.

   Zapha, die eigenlijk Christopher Bold heet of afgekort Chris Bold, noemt zichzelf expert seksueel trauma healer en trauma consulent.

   En vooral daar, waar hij zich richt op getraumatiseerde mensen, gaat het mis, zeggen vijf vrouwen die de handen ineen hebben geslagen.

   Ze zeggen vijftien meldingen van vrouwen wereldwijd te hebben die klagen over hun ervaringen met Zapha in de afgelopen jaren. Van grensoverschrijdend gedrag tot orale verkrachting, waar de Israëlische krant Haaretz onlangs over publiceerde. Met hun actiegroep willen de vrouwen, onder wie een Nederlandse, voorkomen dat meer vrouwen schade lijden.

   Bodhi Zapha wilde niet concreet op vragen van de NOS ingaan. “Het is niet in mijn belang dat er nog een publicatie komt”, zegt hij telefonisch. Over de vrouw die zegt oraal door hem verkracht te zijn, zegt hij dat zij niet zijn cliënt was. Gevraagd of zijn echte naam Christopher James Bold is, de naam die is gekoppeld aan de rekening waarop hij betaald krijgt, antwoordt hij: “Nu voel ik me lastiggevallen. Bel me alstublieft niet meer.”

   “Vrouwen met een trauma zoeken daar hulp voor. Vervolgens raken ze nog meer getraumatiseerd”, zegt Luna, die niet met haar achternaam in het artikel wil. Ze beoefent zelf shibari, een Japanse vorm van bondage. “We willen niet dat vrouwen in zijn val trappen en nog meer getraumatiseerd raken. We willen het gevaar stoppen.”

   Momenteel is de man die volgens slachtoffers uit het Verenigd Koninkrijk komt en een deel van het jaar op Bali woont, bezig met een Europese tour.

   In Amsterdam had hij sessies gepland in een via Airbnb gehuurd woonhuis. Toen de eigenaar van dat pand er door vragen van de NOS achter kwam wat er stond te gebeuren, heeft hij Zapha verzocht te vertrekken. Ook Berlijn en Londen staan op het programma. De sessies duren vijf uur en kosten ruim 2000 euro. “Dit is geen sadomasochisme”, staat in een video op zijn website over de shibari-sessies. “Dit is de evolutie van een 16e-eeuwse Japanse kunstvorm”.

   ‘Vooral therapeuten komen aan hun trekken’
   Hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde van de Radboud Universiteit Nijmegen: “Dit doet me heel erg denken aan de manier waarop tantra in het Westen vaak wordt beoefend. Dat heeft weinig met Azië te maken, maar er zit een Aziatisch jasje omheen. Dan wordt de indruk gewekt dat het eeuwenoud en traditioneel is, maar als je goed gaat kijken, blijkt dat helemaal niet zo te zijn.”

   “Het zijn vaak heel charismatische figuren, goeroe-achtige types ook”, zegt Van der Velde. “Die weten het vertrouwen te winnen van mensen die al in een kwetsbare positie zitten en een soort sfeer te creëren van ‘ik kan jou genezen’. Als het lichaamsgericht in combinatie met erotisch wordt, is het sowieso heel bedenkelijk.”

   In therapiesessies waarbij lichamelijkheid en erotiek een grote rol spelen, moet er een stopteken zijn, zegt Van der Velde. “Je moet kunnen duidelijk maken dat iets te ver gaat. Wat ik uit deze verhalen opmaak, is dat vrouwen dat wel deden, maar dat dat niet uitmaakte.”

   In de bondage-gemeenschap gaat het alarm af als er over iemand meer dan één beschuldiging is gedaan, zegt Luna. “Mensen kunnen fouten maken, een ervaring kan minder goed zijn of er zijn misverstanden. Maar meerdere issues bij één iemand, dat zou niet moeten gebeuren. Vooral niet als die persoon claimt een healer te zijn en met trauma te werken.”

   Mogelijk strafbaar vanwege afhankelijkheid
   Op Zapha’s website staan allerlei positieve ervaringen. Volgens Luna voelt Zapha aan bij wie hij ver kan gaan. “Bij mensen zonder trauma die hun grenzen aangeven, gedraagt hij zich professioneel. Daarom krijgt hij zulke positieve getuigenissen van bekende vrouwen. Maar zodra het iemand met een trauma is, pusht hij ze. Het is alsof hij aanvoelt wie een ideaal slachtoffer is.”

   Volgens Sven Brinkhoff, hoogleraar Strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam, kan het strafbaar zijn als er in zo’n sessie seksuele handelingen worden verricht. Bijvoorbeeld onder artikel 249 van het Wetboek van Strafrecht. Dat gaat over mensen die in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg werken en die ontucht plegen met iemand “die zich als patiënt of cliënt aan zijn hulp of zorg heeft toevertrouwd”.

   In 2018 en 2021 werden twee Nederlandse tantramasseurs in hoger beroep op basis van dit artikel veroordeeld tot celstraffen.

   “Van belang voor een eventueel strafrechtelijk vervolg is dan dat er voldoende bewijs is voor het plegen van de seksuele handelingen en, specifiek voor artikel 249 dat gezegd kan worden dat er enige vorm van afhankelijkheid is”, zegt Brinkhoff. “Een afhankelijkheid die in de regel aanwezig is bij een dergelijke hulpverlener-cliënt-relatie.”

   Heeft u meer informatie over deze ‘healer’ of over anderen die zich zo voordoen en beschuldigd worden van misbruik? Dan kunt u mailen naar anna.mees@nos.nl. Eventueel iets publiceren, gebeurt alleen met uw expliciete toestemming.

   Bron: NOS.NL >>

   #273929
   Luka
   Moderator
   Topic starter

    Vrouwen uit verschillende landen beschuldigen een ‘shibari healer’ die nu in Nederland is van seksueel misbruik. Tijdens de betaalde sessies zou Bodhi Zapha, zoals hij zichzelf noemt, misbruik hebben gemaakt van hun kwetsbare en afhankelijke positie. Drie van hen, onder wie een Nederlandse, vertellen hier hun verhaal.

    Bij de shibari-sessies, een Japanse vorm van bondage, knoopt Zapha cliënten in touwen en hangt ze horizontaal aan een constructie. Waar dat volgens hem goed voor is en hoe deskundigen daarnaar kijken, staat in dit artikel.

    Hagar Ben Israel deed in 2016 een sessie bij hem in Israël. Ze deed haar verhaal eerder in de krant Haaretz: “Ik had altijd het gevoel dat er iets onopgelost in me was, dat mijn lichaam een gevangenis was. Ik hoopte dat als ik iets extreems als shibari zou doen, ik mezelf helemaal zou kunnen laten gaan en dat het mijn lichaam zou verlaten.”

    Ze vervolgt: “Eerst beloofde hij dat er geen seksualiteit in welke vorm dan ook zou zijn. Toen ik later was vastgebonden, haalde hij het touw op een heel pijnlijke manier over mijn tepel. Daarna deed hij zijn penis diep in mijn mond en duwde hij mijn hoofd tegen zich aan. Het ging zo hard dat ik geen adem meer kreeg. Maar hij stopte niet. Toen ik bijna stikte, zei hij: ‘Uitstekend, dit is je reiniging’. Het moedigde hem aan om agressief door te gaan, zo’n vijf keer. Steeds zei hij: ‘Mijn penis is heilig, dit is mijn tempel, dit is hoe ik mijn cliënten dien’.”

    Bodhi Zapha, wiens echte naam Christopher Bold is (afgekort Chris Bold), wilde niet concreet op vragen van de NOS ingaan. “Het is niet in mijn belang dat er nog een publicatie komt”, zegt hij telefonisch (eerder schreef de Israëlische krant Haaretz over hem). Over Hagar Ben Israel zegt hij dat zij niet zijn cliënt was. Over Kaitlin zegt hij dat zij hem niet heeft beschuldigd van “iets seksueels”. Voor zover bekend, loopt er naar Bold geen strafrechtelijk onderzoek en is hij niet veroordeeld.

    ‘Het deed zo’n pijn, maar hij liet me hangen’
    De Canadese Kaitlin deed vorig jaar een sessie in Portland, Oregon (VS). “Ik ben vaak misbruikt in mijn leven. Bodhi Zapha had gezegd dat als het touw wordt losgelaten, dat kan helpen bij het loslaten van trauma’s.

    Vooraf zei ik dat ik aan mijn vertrouwen wilde werken. Hij vroeg al snel of het goed was als er penetratie zou zijn. Ik zei hem dat ik het niet wilde, dat mijn lichaam van binnen in paniek raakte. Maar als het een diepgaand genezingspunt zou zijn, dan zou ik ‘ja’ zeggen, ik wilde een open mind houden.”

    Ze beschrijft wat er vervolgens gebeurde: “Eerst had hij me heel strak ingebonden en lag ik in een foetushouding. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven veilig. Toen zei hij: ‘dit is symbool voor wie je vanbinnen bent, zo gestoord en gewond’. Hij ging op me zitten en deed mijn bh uit.

    We zaten naast het bed. Mijn hele lichaam was gespannen en ik wilde geen seks met hem. Hij vroeg: ‘als je mij niet binnen kan laten, hoe ga je dan iemand anders of de liefde binnenlaten? Mijn innerlijke healer wil jou gewoon genezen en je laat dat haar niet doen’. Toen begon hij te huilen.

    Het laatste deel noem ik het ‘strafgedeelte’. Hij bond me in met mijn handen op mijn rug. Ik zei dat ik niet meer wilde. Toen zei hij dat ik eindelijk mijn grenzen aangaf. Er was nog één onderdeel, in de lucht. Ik wilde nog steeds waar voor mijn geld, ik had 1200 dollar betaald. Hij hing me aan de touwen en ik ging keihard schreeuwen. Het deed zó’n pijn, maar hij liet me hangen. Ik werd woest en zei dat hij me naar beneden moest halen. Hij raakte in paniek en uiteindelijk deed hij dat.”

    “Nog steeds moeite om mannen echt te vertrouwen’
    De Nederlandse ‘Emma’ (werkelijke naam bij de redactie bekend) deed ‘een tijdje geleden’ een sessie bij Bodhi Zapha die zou ontaarden in veel meer. “Het duurde minstens acht uur. Hij vroeg me om hem te pijpen. Na de sessie was ik in een totaal andere staat, heel kwetsbaar en kon ik niet helder denken. Hij nam me mee naar zijn huis en we hadden seks. Het voelde alsof ik helemaal niet meer verbonden was met de realiteit.

    Daarna gingen we elkaar vaker zien. Hij zei direct dat hij mijn grenzen beter kende dan ikzelf. Als ik iets fijn vond, verloor hij zijn interesse en wilde hij dingen doen die ik eigenlijk niet wilde. Het had veel negatieve gevolgen. Lange tijd was ik niet in staat om me open te stellen voor iets subtiel seksueels. Ik heb veel healings gedaan, maar ik heb nog steeds moeite om mannen echt te vertrouwen.”

    Bron: NOS.NL >>

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
   gasten online: 16 ▪︎ leden online: 0
   No users are currently active
   FORUM STATISTIEKEN
   topics: 3.734, reacties: 20.971, leden: 2.736