113 zelfmoordpreventie

 • Dit onderwerp bevat 6 reacties, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 07/07/2020 om 12:59 door Mark.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #215616
  Luka
  Moderator

  113.nl

  Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

  Van wanhoop naar hoop en leven
  Stichting 113 Zelfmoordpreventie staat aan de kant van het leven en probeert te zoeken naar een uitweg uit de wanhoop. Hierbij spelen religieuze of ideologische achtergronden geen rol. Anonimiteit staat in de hulpverlening hoog in het vaandel en de mening van de hulpzoeker wordt altijd gerespecteerd. We geven geen advies over middelen of methoden waarmee mensen zichzelf om het leven kunnen brengen.

  Wil je nú met iemand praten? Neem contact op met de crisislijn.

   

  #215618
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Voor België: zelfmoord1813.be

  #216911
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Lisette werkt bij de zelfmoordpreventielijn: ‘Soms zijn ze al onderweg om het te doen’

  Wat zeg je tegen iemand die zelfmoord wil plegen? Lisette (32) weet door haar werk bij Stichting 113 dat het geen zin heeft om in discussie te gaan. “Voor de mensen die ons bellen is zelfmoord een nooduitgang. Die kan en wil ik niet voor ze sluiten.”

  “Goedemiddag, je spreekt met 113.” Op het hoofdkantoor van de zelfmoord-preventielijn in Amsterdam druppelen de telefoontjes binnen. “De piek ligt tussen 20 uur ‘s avonds en 1 uur ‘s nachts”, vertelt Lisette aan RTL Nieuws. “Mensen zijn dan thuis, klaar met hun werk, de kinderen liggen op bed. Dan hebben ze alle tijd om te gaan piekeren, niet in slaap te komen, zich naar te voelen.”

  Lees verder op de site van RTLnieuws.nl >>

  #222556
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Landelijke campagne 113 Zelfmoordpreventie weer van start

  Elk jaar overlijden in Nederland ruim 1.850 mensen door zelfmoord. Dat zijn 5 mensen per dag. Daarom startte vorig jaar voor het eerst in Nederland de campagne: ‘Stel de vraag van je leven’. Met deze campagne wil 113 Zelfmoordpreventie het taboe rondom praten over zelfmoord doorbreken en het aantal suïcides de komende jaren structureel terugdringen.

  Op 22 mei a.s. gaat de campagne verder en komen er twee weken lang online advertenties en radiospots voorbij op landelijke en regionale media. Nieuw dit jaar is een animatie waarin 113 concrete tips en handvatten geeft hoe je over zelfmoord kunt praten. Want praten over zelfmoordgedachten geeft vaak al enorme opluchting bij iemand die hiermee worstelt.

  Vragen of iemand denkt aan zelfmoord is niet makkelijk. Maar zo’n vraag kan wel echt verschil maken – soms zelfs het verschil tussen leven en dood. Daarom is ook dit jaar het thema van de campagne: ‘Stel de vraag van je leven’. De campagne is een belangrijk onderdeel van een brede landelijk aanpak, samen met het regionale Suïcidepreventie Actienetwerk.

  Maak jij je zorgen om iemand of heb je zelf hulp nodig?
  Bel of chat via 0900 – 0113 en 113.nl.

  Bron: 113.nl

   

  #224869
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  Extra geld voor zelfmoordpreventie: ‘Dit gaat levens redden’

  Stichting 113 Zelfmoordpreventie krijgt jaarlijks twee miljoen euro extra subsidie. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) wil daarmee het aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen terugdringen.

  113 heeft onder meer een website en telefoonnummer waarop mensen met suïcidale gedachten of gevoelens terechtkunnen. Ze krijgen er hulp van professionals en vrijwilligers.

  Tot nu toe kreeg de stichting jaarlijks 3,4 miljoen euro subsidie. Dat bedrag gaat omhoog naar 5,4 miljoen euro. Volgens Blokhuis kan 113 daardoor meer hulpverleners inzetten. Ook is er meer geld voor trainingen aan bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken, waardoor zij signalen voor zelfdoding sneller kunnen herkennen.

  Lees verder op NOS.NL >>

  #229627
  Mark
  Moderator

  De VraagMaar app van 113 helpt je praten over zelfmoord

  Op vrijdag 2 november 2018 lanceert 113 Zelfmoordpreventie – in aanwezigheid van Koningin Maxima – de VraagMaar app. De app is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn/haar omgeving misschien denkt aan zelfmoord. De app leert op een laagdrempelige manier hoe je een gesprek over suïcide kan voeren, zodat de ander een uitnodiging krijgt om te praten over zelfmoordgedachten.

  Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfmoord te praten, maar het kán wel. In tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je iemand niet op gedachten door hierover te praten. Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door er met de ander over in gesprek te gaan. Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en een oplossing te vinden. In de VraagMaar app vind je mee uitleg over zelfmoordgedachten, feiten en fabels, mogelijke signalen en oefeningen.

  In Nederland sterven gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfmoord. Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten. Daarom voert 113 sinds twee jaar campagne om het taboe rondom praten over zelfmoord te doorbreken. Ook de lancering van de VraagMaar app wordt begeleid door een online publiekscampagne. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple, bij Google Play en via deze pagina.

  Bron: 113.nl

  #251886
  Mark
  Moderator

  113 Zelfmoordpreventie nu ook bereikbaar op telefoonnummer 113

  Stichting 113 Zelfmoordpreventie is nu ook bereikbaar via het telefoonnummer 113 en het gratis nummer 0800-0113. De stichting was al langer bezig om het nummer te bemachtigen voor de hulplijn.

  In september vorig jaar maakte een meisje uit het Groningse stadje Winschoten een eind aan haar leven, nadat ze in opperste wanhoop drie keer de zelfmoordpreventie en -hulplijn 113 had gebeld. Het nummer bestond nog niet: mensen met suïcidale gedachten konden telefonisch alleen terecht via 0900-0113.

  Na het tragische voorval besloot staatssecretaris Blokhuis dat de hulplijn snel een gemakkelijk te onthouden telefoonnummer moest krijgen. Dat was ook de wens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, maar het toekennen bleek lastig omdat 11-nummerreeksen tot op Europees niveau gecommuniceerd moeten worden.

  Omdat het telefoonnummer 113 (nog) niet gratis bereikbaar is en 113 op de factuur van bellers ervan verschijnt, is de hulplijn nu ook bereikbaar op het gratis nummer 0800-0113. Dat nummer verschijnt anoniem op de factuur. Om te zorgen dat de hulplijn voor iedereen optimaal bereikbaar is, blijft voor de zekerheid ook het ‘oude’ nummer 0900-0113 bestaan. Bellers betalen hiervoor hun gebruikelijke telefoonkosten laat de stichting weten.

  Ook het chatkanaal op 113.nl, waar ongeveer zeventig procent van de preventie- en hulpvragen terechtkomt, blijft in gebruik.

  Bron: ad.nl

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 14 ▪︎ leden online: 1
Jill
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.424, reacties: 13.217, leden: 1.198
Scroll Up