Verkrachters en moordenaars in je platenkast

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Verkrachters en moordenaars in je platenkast

  • Dit onderwerp bevat 13 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16/02/2021 om 16:19 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 14)
  • Auteur
    Reacties
  • #217033
    Luka
    Moderator

      Mijn platenkast staat vol met verkrachters en moordenaars, maar ik blijf de muziek luisteren.

      Ook op de playlist van Esma Linneman staan verkrachters en moordenaars.
      Maar focus je niet op nare mannen of smerige songteksten, stelt zij. Pak het systeem aan.

      Lees het opinie stuk hier verder op de site van de Volkskrant >>

      Ze vertelt echter niet hoe dat dan zou moeten. Wel wat ze graag wil: dat ze muziek van foute mannen kan blijven kopen en beluisteren, want muziek verbannen die zij geniaal vindt, dat wil ze niet. En dat ze hoopt dat de muziek industrie ruimte biedt aan vrouwelijke producenten, songwriters en popjournalisten. Ze hoopt dat dit een verschil zal maken.

      Ik vind dat moeilijk. Ik ga ook niet op zoek naar informatie over het privéleven van zangers en bands die ik tof vind. En ik ken ook niet alle lyrics uit mijn hoofd, dus ik zal vast wel eens met plezier hebben geluisterd naar liedjes waarvan de inhoud eigenlijk niet helemaal oké is. Wat het makkelijker maakt: ik luister sowieso al niet naar de muzikanten en bands die ze noemt in haar artikel. En ik ben geen fan van rap of r&b, waarin vrouwonvriendelijke teksten en videoclips nu eenmaal meer voorkomen dan in andere muziekstromingen.

      Toch zou ik denk ik de muziek van bijvoorbeeld The Killers of U2 uit mijn Youtube lijst halen als bekend wordt dat de zanger iemand heeft verkracht. Anders ligt dat als een gitarist of drummer dat zou hebben gedaan, mits de rest afstand neemt van hem en zijn daden en hem per direct uit de band knikkert. Is dat hypocriet? Misschien wel.

      Maar hoe kun je een industrie nou zover krijgen dat ze verandert, als we gretig hun aanbod blijven afnemen?
      Zal de #metoo actie voldoende zijn geweest om verandering te brengen in de muziek industrie, ook al ging deze meer over de film en tv wereld en later de sportwereld? Ik denk het niet, op wat uitzonderingen na misschien.
      Zoals Nick Carter van de Backstreet Boys die nu ook wordt verdacht van verkrachting. Ik ben benieuwd wat dat voor de band gaat betekenen en of de aanklacht stand houdt.
      En hoewel Robin Thicke direct toegeeft in een interview dat de clip van Blurred Lines vrouwonvriendelijk is, zegt hij er ook het volgende over: ‘Hoe leuk is dat, om vrouwen te vernederen? Ik heb dat nooit kunnen doen.’

      Maar het wordt in ieder geval niet meer helemáál stilzwijgend geaccepteerd allemaal. En ik zelf ben toch wat bewuster van de kracht van de boodschap die een muzikant kan overbrengen met (vrouw)onvriendelijke teksten en daden. Ik ga er nog steeds niet actief naar op zoek, maar als ik er toch over hoor zal ik er wel over nadenken in hoeverre ik zijn (of haar) muziek nog wil en kan beluisteren. Ik wordt sowieso blijer van positieve/inspirerende teksten zoals die van Paolo Nutini in ‘Iron Skies’:

      And we’ll rise over love
      And over hate
      Through this iron sky
      That’s fast becoming our minds
      Over fear
      And into freedom
      Into freedom!

      Of de teksten van Twenty One Pilots, die weliswaar vaak niet erg positief zijn maar wel eerlijk. Mensen die het gemaakt hebben in de (muziek) business kunnen het ook moeilijk (gehad) hebben. En hun teksten raken soms dan ook direct mijn ziel aan, of geven simpelweg herkenning, zoals in ‘Car Radio’:

      I ponder of something terrifying
      ‘Cause this time there’s no sound to hide behind
      I find over the course of our human existence
      One thing consists of consistence
      And it’s that we’re all battling fear
      Oh dear, I don’t know if we know why we’re here
      Oh my,
      Too deep
      Please stop thinking
      I liked it better when my car had sound

      Maar iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen waar ze wel en niet oké mee zijn en of ze er überhaupt over na willen denken. Meer diversiteit in de verschillende takken van een industrie kunnen echter geen kwaad om onderdrukking en uitspattingen in de industrie zelf tegen te gaan en tegenwicht te bieden aan de vele vrouwonvriendelijke videoclips en lyrics. Het zal zeker voor makkelijk beïnvloedbare tieners en jongeren onbewust toch wel enig verschil maken wat ze voorgeschoteld krijgen op tv, radio, Youtube etc.

      #217341
      Mark
      Moderator

        “Every day is a fight”. Over het seksueel geweld in de muziekindustrie

        Of je nu via Pitchfork, de nationale media of via je Facebook-feed de actualiteit volgt, je kon er niet omheen. Het leek te beginnen bij het Harvey Weinstein-circus en langs alle kanten staken aanklachten van seksueel misdrijf de kop op. Slachtoffers werden door middel van de ondertussen omstreden metoo-hastag aangemoedigd hun ervaring te delen. Zo beschuldigde Alice Glass (foto) bandlid Ethan Kath van jarenlang misbruik en verkrachting. Vorige maand bundelde de voormalige frontvrouw van Crystal Castles haar frustratie in single ‘Cease and desist’. Met het nummer wilt Glass slachtoffers van seksueel misbruik een strijdlustig hart onder de riem te steken, want, zo klinkt het, “every day is a fight”. Ethan Kath is echter niet alleen. Matt Mondanile verloor zijn plek in Real Estate door grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen. Toen dat verhaal in de media kwam, werden ook de optredens van Mondaniles soloproject Ducktails geannuleerd. In november lag Pinegroves frontman Evan Stephens Hall onder vuur omwille van seksuele misstappen en werden shows van Pinegrove op het Amerikaans continent geannuleerd. Enkele weken geleden kondigde de band uit New Jersey aan dat ook hun Europese tour van dit voorjaar niet doorgaat. Ook concerten van Nothing But Thieves, Brand New, PWR BTTM en Gaslamp Killer werden om diezelfde reden afgelast.

        Lees verder op indiestyle.be >>

        #217342
        Mark
        Moderator

          Seksueel misbruik binnen de dancemuziek: slachtoffer vertelt

          Een muziekmagazine publiceerde onlangs een verzameling verhalen van vrouwen actief binnen de elektronische muziekscene. Naar aanleiding van de droevenis omtrent Harvey Weinstein, is óók de house- en technowereld flink opgeschud. Een toonaangevende muziekfotografe vertelt (anoniem) over haar ervaringen met seksueel misbruik:

          ‘Ik moest beelden schieten van een bekende Braziliaanse dj. Na de betreffende show was er geen tijd voor de foto’s, dus werd ik verzocht mee te komen naar het hotel. Daar gearriveerd verklaarde de dj en manager dat er geen slaapplaatsen meer waren. Ik werd verzocht een half uurtje bij hen in de kamer te wachten, zodat er een oplossing gevonden kon worden.’

          Maar er kwam geen oplossing. Ik had nooit naar dat kamertje moeten komen. Het enige wat me die avond gered heeft zijn de receptionisten en hotelgasten. Zij hoorden me paniekerig ‘STOP’ en ‘NEE’ roepen. Ik heb nooit de foto’s gepubliceerd. Ik wil ze nooit meer zien. Ik denk dat Harvey Weinstein’s slachtoffers zich hetzelfde moeten voelen.’

          Haar ervaringen stopten daar niet. Nog altijd kampt de fotografe met gevolgen. Overigens is zij niet de enige.

          Lees de verhalen van vijf vrouwen op djmag.com (engelstalig) of bekijk het filmpje.

          #220429
          Mark
          Moderator

            ‘Ik krijg een bittere smaak van R Kelly’s muziek’

            Een nieuwe documentaire van de BBC onthult meer details over oude beschuldigingen aan het adres van R&B-ster R Kelly. Bekenden en medewerkers van de zanger spreken over zijn voorliefde voor jonge meisjes.

            De grootste beschuldiging komt van een ex-vriendin van Kelly. Kitti Jones zegt dat ze werd misbruikt tijdens haar relatie met Kelly, die duurde van 2011 tot 2013. Ze spreekt van een sekskelder waar Kelly meisjes ‘trainde’. Onder hen was iemand die volgens Jones al sinds haar veertiende bij Kelly was.

            “Hij noemde hen zijn huisdieren”, zegt de 34-jarige Jones. “Dit is mijn huisdier verdomme, ik heb haar getraind”, zou Kelly over de vrouw hebben gezegd, nadat hij haar opdracht had gegeven om Jones oraal te bevredigen.

            Lees verder op nos.nl >>

            #221795
            Luka
            Moderator
            Topic starter

              De roep om #MuteRKelly krijgt eindelijk gehoor
              Loes Reijmer werpt in de rubriek Nieuw Venster een blik op onlinecultuur.

              Al iets over gehoord over #MuteRKelly? Nee? Dat ligt niet aan u. De hashtag leidt al bijna een jaar een sluimerend bestaan op internet. Media besteedden er weinig aandacht aan, gevolgen waren er nauwelijks. Tot deze week.

              Donderdag maakte Spotify bekend de muziek van R. Kelly niet langer te promoten in afspeellijsten en Discover Weekly, het persoonlijke lijstje aanbevelingen op basis van je luistergedrag. Het is een grote stap van de streamingdienst, omdat de afspeellijsten de afgelopen jaren bepalend zijn geworden voor het succes van artiesten. Belangrijker nog: de beslissing is een signaal dat de muziekindustrie toch niet doof is voor geluiden over misdragingen van de zanger, hoewel ze die lang te lijf leek te gaan door de handen over de oren te plakken en heel hard I believe I can fly te schreeuwen.

              Concurrentie te over, maar R. Kelly zou weleens de grootste smeerlap uit de muziekgeschiedenis kunnen zijn. In 1994 trouwde hij als 27-jarige met de destijds 15-jarige zangeres Aaliyah. Een paar jaar later dook een video op waarop hij seks heeft met een 14-jarige. Hij werd vrijgesproken, omdat het meisje en haar ouders niet wilden getuigen. In de afgelopen 25 jaar heeft Kelly tientallen meisjes en hun ouders zwijgcontracten laten ondertekenen. Op zijn ranch zou hij een aantal jonge (maar wel meerderjarige) vrouwen isoleren en indoctrineren, zo onthulde Buzzfeed vorig jaar. Een vrouw die uit ‘de sekssekte’ stapte, vertelde aan het muziektijdschrift Rolling Stone dat de bewoonsters worden gedwongen om seks met elkaar te hebben. Een van hen moest naar haar toe kruipen en haar oraal bevredigen. ‘Ik heb haar opgevoed, ik heb deze bitch getraind’, zou de zanger trots toekijkend hebben gezegd. ‘Ze is mijn huisdier.’

              Lees verder op de site van de Volkskrant >>

              #223016
              Luka
              Moderator
              Topic starter

                MeToo in de muziek: hoe seksueel wangedrag zich verschuilt achter rock ‘n roll

                Het losbandige imago van de muziekindustrie is een voedingsbodem voor machtsmisbruik

                Dat ook in de muziekwereld seksueel getint wangedrag voorkomt dat de hashtag #MeToo verdient, zal niemand verbazen. Het is in de ongedwongen, vaak feestelijke omgeving zelfs zo normaal dat we het zijn gaan cultiveren. Onterecht? Redacteuren Atze de Vrieze en Cécile van Wijnsberge geven hun persoonlijke kijk op de schrijnende verhalen van de afgelopen weken.

                Lees verder op de site van de VPRO >>

                #233391
                Luka
                Moderator
                Topic starter

                  Het stilzwijgen is verbroken: ook de muziekindustrie ziet R. Kelly nu als kindermisbruiker
                  Documentaire over misbruik lijkt genadeklap voor de carrière van de 52-jarige zanger.

                  ‘Leeftijd is maar een getal’, zingt wijlen Aaliyah op haar debuutalbum Age Ain’t Nothing But a Number. Het nummer gaat over een relatie tussen een oudere man en een jong meisje. ‘Pak mijn hand en laat me je in extase brengen’, belooft de zangeres. En: ‘Jongen, wees moedig, niet bang. Want vanavond gaat het gebeuren.’

                  Het is 1994, Aaliyah is op dat moment 15 jaar oud. Op het hoesje van het album zien we de man die haar deze flirterige teksten heeft ingefluisterd nonchalant tegen een muurtje leunen: Robert Sylvester Kelly, beter bekend als R. Kelly. De zanger is haar tekstschrijver, producer en mentor, maar stiekem is er meer aan de hand. Nog in datzelfde jaar zullen de tiener en de dan 27-jarige Kelly heimelijk trouwen.

                  De feiten zijn overbekend, al decennialang. Maar kijk ernaar door de bril van 2019 en gruwel. Dan is het huwelijk geen stormachtige, onbesuisde liefde tegen het decor van de jaren negentig, maar een ongezonde verhouding tussen een volwassen man en een pubermeisje in een afhankelijkheidsrelatie. Een alarmerende voorbode bovendien van de schade die Kelly in de 25 jaar daarop zou aanrichten in de levens van meisjes en vrouwen.


                  Lees verder op de site van: de Volkskrant >>

                  #233457
                  Luka
                  Moderator
                  Topic starter

                    ‘Sony Music laat R. Kelly vallen na misbruikbeschuldigingen’

                    Sony Music heeft R. Kelly aan de kant gezet, melden meerdere Amerikaanse media. Het platenlabel zou niet meer met de omstreden artiest willen samenwerken. Het label heeft dit nog niet bevestigd, maar heeft wel R. Kelly van zijn pagina met artiesten verwijderd.

                    De beslissing van het platenlabel komt een paar weken na de uitzending van de documentaire Surviving R. Kelly, waarin meerdere vrouwen de artiest beschuldigen van seksueel misbruik en seks met minderjarigen. Geruchten daarover gingen al jaren rond. De Amerikaanse staat Georgia is naar aanleiding van de documentaire een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de zanger.

                    Protest
                    Afgelopen week verzamelde een groep mensen zich al voor het kantoor van Sony Music om te eisen dat de samenwerking met Robert Kelly, zoals de artiest echt heet, werd beëindigd. Vorig jaar werd er ook een petitie gestart en werd de hashtag #MuteRKelly veel gedeeld.

                    De zanger tekende in 1992 een contract bij Jive. Dat bedrijf werd later onderdeel van Sony. Sinds 2012 heeft Kelly een contract bij RCA, een platenlabel van de Japanse elektronica-gigant.

                    Ook in Nederland zijn de vermeende daden van de artiest onderwerp van gesprek. Op 20 april staat een concert van Kelly gepland in The Box in Amsterdam. Er was online een petitie gestart om het concert tegen te houden, maar die is inmiddels weer offline gehaald.

                    The Box liet eerder weten “druk bezig te zijn geweest met het onderzoeken van de opties en mogelijkheden door de ontstane situatie”. Wat dat betekent voor het concert, is nog onduidelijk.

                    Bron: NOS.nl >>

                    #236166
                    Luka
                    Moderator
                    Topic starter

                      Zanger R. Kelly ontkent seksueel misbruik minderjarige meisjes: ‘Dit ben ik niet’

                      De Amerikaanse zanger R. Kelly heeft woensdag publiekelijk ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige meisjes.


                      R. Kelly verlaat de gevangenis in Chicago eind februari. Beeld AFP

                      In een interview met een Amerikaanse zender zei hij kwaad en emotioneel dat hij dit soort dingen niet doet. ‘Dit ben ik niet’, stelde hij in het tv-programma CBS This Morning.

                      Het was voor het eerst dat de 52-jarige r&b-zanger, die officieel Robert Sylvester Kelly heet, zich in het openbaar uitsprak over de strafrechtelijke vervolging die vorige maand tegen hem werd ingesteld. Volgens een aanklager heeft Kelly zich tussen 1998 en 2010 tien keer schuldig gemaakt aan seksueel misbruik, waarbij vier slachtoffers zijn betrokken. Drie daarvan zouden minderjarig zijn geweest.

                      Lees verder op site van de Volkskrant >>

                      #236281
                      Luka
                      Moderator
                      Topic starter

                        ‘Wegkijken voor gedragingen Jackson en Kelly kan niet langer’

                        In plaats het al dan niet ‘muten’ van gevallen artiesten, zou de discussie moeten gaan over de ongezond hoge status die we artiesten toekennen, betoogt mediaredacteur Roelf Jan Duin.

                        wee wereldberoemde zangers, twee schokkende documentaires, twee besmette oeuvres. De affaires rond R. Kelly en Michael Jackson kennen veel gelijkenissen. Maar waar de roep om het werk van R. Kelly in de ban te doen (#muteRKelly) steeds luider klinkt, pleit vooralsnog niemand ervoor om Jacksons muziek niet meer te draaien.

                        En toch zullen weinigen na het zien van Leaving Neverland nog even onbevangen op Rock With You dansen als voorheen, net zoals de seksuele metaforen in Ignition voorgoed hun onschuld hebben verloren door de documentaire Surviving R. Kelly.

                        Wegkijken van de misdragingen van Jackson en Kelly is niet langer een optie, daarvoor is het bewijs te overweldigend en zijn de beschuldigingen te gruwelijk.

                        We zullen ons opnieuw moeten verhouden tot de muziek van de artiesten en een bredere discussie moeten voeren over hoe we onze idolen op een voetstuk plaatsen.

                        Het raakt aan de vraag of je kunstenaar en kunst kunt scheiden, maar meer nog dwingt het ons naar onszelf te kijken. Man In The Mirror, zeg maar.

                        Lees verder op de site van Het Parool >>

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 14)
                      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
                      gasten online: 18 ▪︎ leden online: 0
                      No users are currently active
                      FORUM STATISTIEKEN
                      topics: 3.770, reacties: 21.179, leden: 2.823