› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Opinie & actualiteit › Amsterdamse studenten demonstreren tegen seksuele intimidatie
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 09/07/2020 om 18:20 door Luka.
-
AuteurReacties
-
20 juni 2020 om 15:51 #251532LukaModerator
Tientallen Amsterdamse studenten demonstreren vrijdagmiddag tegen sociale onveiligheid op de Universiteit van Amsterdam. Aanleiding voor de bijeenkomst bij het Roeterseiland is het jarenlang seksueel overschrijdend gedrag van een docent van de master Conservering en Restauratie.
19 juni 2020
Vrouwelijke studenten trokken tussen 2012 en 2019 bij de universiteit aan de bel over zijn gedrag, dat varieerde van seksistische opmerkingen tot ongewenste aanrakingen, zo schreef NRC eerder. Ondanks de klachten mocht de docent blijven lesgeven.
In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing. Eerdere klachten over hem bleken niet te zijn gedocumenteerd. Volgens Fred Weerman, de decaan van de faculteit der geesteswetenschappen, en de ombudsfunctionaris was er geen sprake van “structurele en systematische problemen” en ontbraken dossiers. De eerste reactie van het College van Bestuur was onder meer dat het ook “een zorgplicht naar de docent” had. “Het is duidelijk dat het welzijn van de student geen prioriteit heeft aan de UvA”, stellen de demonstrerende studenten.
De organisaties achter de demonstratie, Humanities Rally, Red UvA, Diversity Forum en de ASVA Studentenunie, vragen om grondige structurele hervormingen aan de UvA. Zo moet de docent in kwestie worden ontslagen, moet decaan Fred Weerman aftreden en moet er opnieuw gekeken worden naar de manier waarop studenten hun klachten kunnen indienen. Ook willen ze zien dat er een diversiteitsbeleid wordt ingevoerd en moeten studenten medezeggenschap krijgen.
De demonstranten hebben mondkapjes op en houden 1,5 meter afstand door op rode vierkanten op de grond te staan.
Bron: Nederlands Dagblad >>
9 juli 2020 om 18:20 #251915LukaModeratorTopic starterMeldingen grensoverschrijdend gedrag worden zelden een klacht op de UvA
In de laatste jaarverslagen van de ‘vertrouwenspersonen ongewenst gedrag’ van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag aan vertrouwenspersonen zelden leiden tot een officiële klacht. Het aantal meldingen is de laatste jaren sowieso al opvallend laag.
De laatste drie jaar zijn respectievelijk 27, 37 en 27 meldingen gemaakt door een student bij een vertrouwenspersoon over grensoverschrijdend gedrag. Daarbij valt te denken aan discriminatie, pestgedrag, seksuele intimidatie en agressie. Van die meldingen leidde het slechts in drie gevallen tot een officiële klacht die werd ingediend door de vertrouwenspersoon. Onbekend is het aantal klachten dat buiten de vertrouwenspersonen is ingediend.
De UvA concludeert in de jaarverslagen dat waarschijnlijk veel studenten zich met problemen niet bij de vertrouwenspersoon melden, zo schrijft ook Folia, het medium van de universiteit. Met 30.000 studenten is het aantal meldingen opvallend laag. Studenten kunnen ook meldingen maken van ongewenst gedrag van medestudenten, de 91 genoemde meldingen zijn niet per se gericht tegen docenten.
De cijfers zijn opvallend gezien de recente gebeurtenissen op de universiteit waarbij studenten protesteerden omdat er naar hun mening te weinig actie ondernomen was tegen een docent die jarenlang studenten lastig viel met ongepaste grappen over sperma en sommige vrouwen stevig vastpakte. De studentenraad heeft daarop ook het vertrouwen opgezegd in een decaan van de UvA.
In de afgelopen jaren werden meerdere klachten ingediend tegen de docent. Twee interne onderzoeken volgden, maar studenten werden niet gehoord. In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing, maar hij is nog steeds in functie.
Het is niet de eerste keer dat de UvA in opspraak raakt door een docent die grensoverschrijdend verdrag vertoont. De afgelopen jaren speelde ook bij een andere opleiding een vergelijkbare zaak.
Bron: AD.nl Amsterdam >>
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.