‘Bestrijd de cultuur waarin mannen jagen op vrouwen, protocollen zijn niet genoeg’

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit ‘Bestrijd de cultuur waarin mannen jagen op vrouwen, protocollen zijn niet genoeg’

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 21/01/2022 om 21:17 door Mark.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #269714
    Mark
    Moderator

      “Je snapt het niet, je snapt het echt niet. Je snapt niet waar die meiden doorheen zijn gegaan. Ik ook, waar we met zijn allen doorheen zijn gegaan”, reageerde Kirsten Berkx, oud-kandidaat van The Voice in Op1 op de woorden van John de Mol over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland.

      De Mol noemde in de aflevering van BOOS het “te makkelijk” om te zeggen dat kandidaten niets vertelden over seksueel wangedrag vanwege een angstcultuur. “Die herken ik niet en die weiger ik ook te accepteren. Maar als niemand wat zegt, dan kunnen we niks doen.”

      De Mols woorden worden vandaag veel besproken – velen zien erin het bewijs dat de mediamagnaat niets heeft geleerd van de MeToo-discussie van de afgelopen jaren. Vrouwen van De Mols productiebedrijf Talpa spreken zich uit in het AD. Ook deskundigen zeggen: het zou over iets anders moeten gaan.

      Jouw woord tegen het zijne
      Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag is vaak sprake van ongelijkwaardigheid, zegt Willy van Berlo, programmamanager seksueel geweld bij Rutgers op de site van Rutgers. “Bijvoorbeeld door een machtsverhouding of afhankelijkheidsrelatie. Het gaat dan veelal om jonge mensen die in een afhankelijke rol zitten en hierdoor een extra kwetsbare positie hebben. In dit soort situaties kunnen mensen daar misbruik van maken.”

      In de BOOS-uitzending zei het meisje dat aangifte van verkrachting heeft gedaan tegen Ali B onder meer: “Ik voelde me in zo’n positie dat hij zo machtig was in vergelijking met mij, dat ik dacht; wat jij wil moet nu gebeuren.”

      De drempel om het melden is dan vaak hoog, zegt Van Berlo. “Slachtoffers schamen zich vaak, of geven zichzelf de schuld. Of krijgen de schuld van anderen. ‘Waarom ben je dan ook meegegaan?’, ‘Dan had je er ook maar niet zo uitdagend bij moeten lopen’, ‘Waarom deed je niks?’ zijn vaak gehoorde opmerkingen.”

      Ook de machtspositie van de pleger speelt een rol, zegt Van Berlo. “Zeker als er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie. Jouw woord tegen het zijne is al lastig genoeg. Helemaal als je jong en afhankelijk bent. Dan moet je heel stevig in je schoenen staan om met een aanklacht te komen.”

      En daar ligt een groter probleem aan ten grondslag, zegt Jens van Tricht, feminist en oprichter van Emancipator, dat zich inzet voor mannenemancipatie. “Het zou meer moeten gaan om een cultuur waarin het normaal wordt gevonden dat mannen jacht maken op vrouwen voor seks en dat je pas moet optreden als vrouwen aan de bel trekken. Je moet het als eindverantwoordelijke niet normaal vinden dat zulke gedragingen plaatsvinden, en niet pas optreden als het al gebeurd is.”

      Volgens Van Tricht gaat het om een groter maatschappelijk probleem. “Van incident naar incident hoppen heeft geen zin. Geweld tegen vrouwen door mannen komt voort uit een cultuur waar de vrouw als lustobject wordt gezien dat veroverd moet worden. Begrijp me niet verkeerd: niet elke man is fout, de meeste mannen plegen geen geweld. Maar mannen hebben wel een verantwoordelijkheid om elkaar aan te spreken op verkeerd gedrag. Het alledaagse seksisme moet worden aangepakt.”

      John de Mol zegt in gesprek met BOOS ook dat alle kandidaten van The Voice begeleiders hebben en dat bij Talpa seksueel overschrijdend gedrag niet getolereerd wordt, dat er ‘productiebijbels’ zijn opgesteld en externe vertrouwenspersonen klaar staan waar mensen terecht kunnen: “Dat is vanaf dag 1 bij mij de cultuur geweest: don’t mess. Met niemand.”

      Stevige reprimande is niet genoeg
      Laura Adèr van Fairspace, een organisatie die zich inzet voor de aanpak van seksuele intimidatie op de werkvloer, zegt dat protocollen alleen niet genoeg zijn. “Werkgevers moeten ook sensitief omgaan met meldingen. Personeel moet daarvoor goed worden opgeleid. Werkgevers reageren nu nog vaak paniekerig als iemand bij ze aanklopt. Ze willen vaak dat het verdwijnt en wuiven het liever weg.”

      Daarmee creëer je een cultuur waarin mensen zich onaantastbaar wanen, zegt Adèr. “Je zag ook dat John de Mol zei dat na die ene melding niet een verder onderzoek is gestart over de cultuur bij The Voice. De dader heeft een preek gekregen en daarmee was de kous voor hem af.”

      Als zoiets gebeurt, moet dat juist het startsein zijn voor een bredere aanpak binnen een organisatie, zegt Adèr. “Geef mensen een training in omgangsvormen en breng meldpunten onder de aandacht. Ik denk dat daar een grote fout is gemaakt. Een stevige reprimande is niet genoeg, dit is gebeurd omdat er blijkbaar een werksfeer heerste waar het kón gebeuren.”

      Rutte: doe iets, als je vreemd gedrag ziet
      Ook premier Rutte had het vanmiddag op zijn persconferentie over een cultuurverandering. Hij vindt dat mensen eerder moeten ingrijpen als ze vinden dat collega’s vreemd gedrag vertonen. “Je moet dan niet denken: oh, dat is die en die en laat maar, ik wil geen ruzie. Het is belangrijk dat je het oppakt en die persoon aanspreekt en echt probeert vast te stellen of het alleen een gevoel is of dat er meer aan de hand is.”

      Rutte doet een oproep aan bedrijven en organisaties om alerter te zijn en zichzelf af te vragen of ze wel genoeg doen om te voorkomen dat vrouwen slachtoffer worden van ongewenst gedrag. Hij zegt dat bij de overheid, waar hijzelf leidinggevende is. de regelingen op papier goed zijn. Er zijn klachtenprocedures, er zijn vertrouwenspersonen, er kan over gesproken worden in functioneringsgesprekken. “Maar dat is geen garantie dat het niet gebeurt.”

      Iedereen zou volgens Rutte bij zichzelf moeten nagaan: heb ik wel genoeg gedaan als leidinggevende? “Dat geldt voor ons allemaal, in de media, in de politiek, bij sportverenigingen, overal.”

      Bron: nos.nl

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 15 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.769, reacties: 21.173, leden: 2.817