Weekthema

Elke week staat er op de chat een thema centraal. Op deze pagina vind je informatie over gespreksonderwerpen en data. Deelname aan thema-chats is vrijblijvend en alleen mogelijk voor leden.

Ben je nog geen lid van LSG? Meld je aan en chat mee!

Boeiende gesprekken rond de haard

Soms wil je op de chat ergens over praten maar vind je het moeilijk erover te beginnen. Bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt, denkt dat je de enige bent of omdat je niet wilt storen. Om het makkelijker te maken over dit soort gevoelige onderwerpen te praten, staat er elke week een thema centraal.

Thema-chats hebben geen gespreksleider en er wordt geen verslag gemaakt. Je kunt, net als in de andere chatrooms, inbrengen wat je kwijt wilt. Het enige verschil is dat je zeker weet dat iedereen die aanwezig is, geïnteresseerd is in het onderwerp. Je bent dus niet de enige die erover wil praten, stoort niemand en hoeft je nergens voor te schamen.

Wil je over een thema meepraten? Kijk in welke week het centraal staat en schuif op één of meerdere dagen in die week vanaf 21:00 uur aan rond de haard, één van onze chatrooms.

Het is niet verplicht om 21:00 uur aanwezig te zijn maar het wordt wel op prijs gesteld. Praten over andere thema’s kan uiteraard ook, maar dan in onze andere chatrooms of op een ander tijdstip.

Waar praten we over?

In de steek gelaten door je moeder
In de steek gelaten door je moeder

Normaal gesproken doen moeders er alles aan hun kinderen te beschermen. Helaas gebeurt dit niet altijd als je als kind misbruikt wordt. Zeker niet als het misbruik binnen het eigen gezin plaatsvindt. Soms werken moeders er (indirect) zelfs aan mee om de lieve vrede te bewaren. Of zijn ze jaloers omdat hun man meer aandacht voor jou heeft dan voor haar. Het gevolg kan zijn dat jij je in de steek gelaten voelt door je moeder en zelfs het gevoel krijgt dat het allemaal jouw schuld is.

De week van 21 t/m 27 april staat in het teken van ‘In de steek gelaten door je moeder’. Hoe heb jij de rol van je moeder ervaren en hoe is jouw relatie met haar nu? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Vreemde seksuele gevoelens en fantasieën
Vreemde seksuele gevoelens en fantasieën

Dwangmatig seksueel contact zoeken of seksueel contact juist zoveel mogelijk vermijden, constant rondlopen met perverse gedachten in je hoofd, stiekem porno kijken of steeds weer masturberen. Het voelt allemaal zo fout, je schaamt je er kapot voor en durft er met niemand over te praten. Terwijl juist heel veel lotgenoten, zowel mannen als vrouwen, er last van hebben. Zo raar of pervers als jij jezelf vindt, ben je dus niet.

De week van 28 april t/m 4 mei staat in het teken van 'Vreemde seksuele gevoelens en fantasieën'. Waar loop jij tegenaan en hoe ga je ermee om? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Omgaan met angst en paniek
Omgaan met angst en paniek

Het ene moment is er niks aan de hand en dan ineens word je totaal onverwacht geconfronteerd met iets wat je terug sleurt naar het verleden, waardoor je plotseling niet meer in staat bent te reageren. Vaak gaat het om onschuldige dingen, zoals iemand die tegen je aanstoot in de rij bij de kassa, maar soms kan het ook een heftige confrontatie zijn met iets of iemand uit het verleden. Triggers liggen overal op de loer en kunnen zomaar ineens hevige angst of paniek veroorzaken.

De week van 5 t/m 11 mei staat in het teken van ‘Omgaan met angst en paniek’. Hoe doe jij dat? Durf je de confrontatie aan te gaan of ga je het liever uit de weg? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Verstoppen achter een masker
Verstoppen achter een masker

Praten over je gevoelens, je angsten en over wat je is overkomen, is erg belangrijk voor de verwerking. Maar praten over iets waar je liever niet meer aan denkt, waar je je voor schaamt, je vies door voelt of je misschien zelfs wel schuldig over voelt, is moeilijk. Dus zet je een vrolijk masker op en doe je alsof er niks aan de hand is terwijl je van binnen huilt. Misschien zelfs wel tegenover je therapeut.

De week van 12 t/m 18 mei staat in het teken van 'Verstoppen achter een masker'. Achter welk masker verberg jij je en wat heb je nodig om het af te zetten? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Niet alleen maar toch eenzaam
Niet alleen maar toch eenzaam

Iedereen om je heen heeft plezier en doet leuke dingen, maar jij kunt het nauwelijks opbrengen om mee te doen. Sterker nog, hoe meer plezier anderen hebben, hoe eenzamer jij je voelt! Want niemand begrijpt je, niemand luistert naar je en niemand slaat eens een arm om je heen. Dan kun je nog zo’n grote vriendenkring of nog zoveel contact met je familie hebben. Als er niemand is bij wie je je hart eens goed kunt uitstorten, kun je je toch heel eenzaam voelen.

De week van 19 t/m 25 mei staat in het teken van ‘Niet alleen maar toch eenzaam’. Heb jij ook genoeg mensen om je heen maar is er niemand met wie je echt kunt praten? Wat doet dat met je en hoe ga je ermee om? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Onduidelijke lichamelijke klachten
Onduidelijke lichamelijke klachten

Je sleept je door de dagen heen, altijd heb je pijn. Je nek, je schouders, je rug, je hoofd, je buik. Of je bloeddruk is te hoog, je hebt last van hartkloppingen, telkens terugkerende infecties, verstuikingen, je worstelt met gewichtsproblemen, hebt moeite je plas of ontlasting op te houden of hebt pijn tijdens de seks. Je loopt de deur plat bij je huisarts maar een oorzaak wordt niet gevonden.

De week van 26 mei t/m 1 juni staat in het teken van 'Onduidelijke lichamelijke klachten'. Waar heb jij last van en hoe ga je ermee om? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Omgaan met je eigen kinderen
Omgaan met je eigen kinderen

Als je zelf geen veilige jeugd hebt gehad, kan het best lastig zijn met je eigen kinderen om te gaan. Misschien knuffel je ze wel, maar voel je er niks bij. Of word je heel snel boos omdat ze zo druk zijn en je dat niet kunt verdragen. Misschien ben je altijd bang dat je iets verkeerd doet en je ze kwetst als je een keer ‘nee’ zegt. Of misschien vind je het wel moeilijk ze los te laten omdat je overal gevaar ziet en hou je ze het liefst de hele dag dichtbij je.

De week van 2 t/m 8 juni staat in het teken van ‘Omgaan met je eigen kinderen’. Waar loop jij tegen aan? Durf je erover te praten en hoe wordt er dan gereageerd? Schuif aan rond de haard en praat mee!

Marieke, 23 jaar

“Ik ben zo blij dat ik deze site heb ontdekt. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik een doel heb en ik me ergens in kan verdiepen. Vooral dat traumaseksualiteit, ik wil er echt alles van weten!”

Christiaan, 68 jaar

In het verleden heb ik wel eens gediscussieerd op soortgelijke site’s, maar dat beviel mij niet zo erg. Heel fijn dat lotgenoten hier de kans krijgen hun diepste gevoel met elkaar te delen.

Sophie, 23 jaar

“Ik weet nog goed de eerste keer dat ik op LSG kwam. Toen ik las over meisjes en vrouwen dacht ik: ‘Wow, it’s me!’ Heel fijn want zoiets zocht ik al heel lang. Niets wat ik eerder vond leek op hoe ik me voelde.”