Informatie over

Seksueel misbruik, gevolgen en verwerking

Praten over seksueel misbruik, seksueel geweld en de gevolgen daarvan is niet makkelijk maar wel nodig om het te kunnen verwerken.

Goede informatie, gebaseerd op ervaringen van lotgenoten, kan daarbij helpen.

Niet alleen vrouwen en meisjes zijn slachtoffer

De meeste informatie over seksueel geweld, seksueel misbruik, gevolgen en verwerking is gericht op vrouwen en meisjes. Logisch, denk je misschien, want zij zijn er toch ook het slachtoffer van? Dat klopt inderdaad, maar zij zijn niet de énige slachtoffers. Ook mannen en jongens worden er slachtoffer van. Daar hoor je alleen veel minder over omdat zij er nauwelijks over praten. Hierdoor lijkt seksueel geweld tegen mannen en jongens niet veel voor te komen. Het tegendeel is echter waar.

Uit recente onderzoeken* blijkt dat meer dan een kwart van alle slachtoffers mannelijk is. Onder kinderen en jongeren zijn die aantallen zelfs nog veel hoger. Van alle slachtoffers tussen de 12 en 18 jaar is een derde deel mannelijk en van alle slachtoffers tot 12 jaar maar liefst de helft! Omgerekend zijn dat, alleen al in Nederland, meer dan een half miljoen mannen en jongens.

Op LSG komen, behalve vrouwen en meisjes, ook veel mannen en jongens. Natuurlijk is veel informatie over seksueel misbruik en seksueel geweld die je elders vindt, ook op hen van toepassing. Toch geldt dit niet voor alles. Seksueel geweld grijpt bij mannen en jongens vaak diep in op hun gevoel van mannelijkheid. Dit kan allerlei problemen tot gevolg hebben die vrouwen niet kennen.

Wij vinden het belangrijk vrouwen én mannen goed te informeren. Daarom hebben wij niet alleen de kennis en ervaring van onze vrouwelijke leden gebundeld, maar ook die van onze mannelijke.

* Bronnen: ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2017′ en ‘Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2016

LSG is géén professionele organisatie, maar een platform vóór en dóór lotgenoten. De informatie op LSG over seksueel geweld, seksueel misbruik, gevolgen en verwerking is daardoor alleen gebaseerd op kennis en ervaring van onze leden.

Zoek je meer informatie en/of professionele hulp? Kijk dan eens op ons forum. Daar vind je een overzicht van websites en hulpverleningsinstanties. Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat het ons weten via het contactformulier, zodat wij ook jouw ervaringen kunnen verwerken. Zowel de informatie voor vrouwen, als die voor mannen wordt regelmatig bijgewerkt.