Reageer op: Seksueel geweld en seksueel misbruik (algemeen)

#264555
Luka
Moderator
Topic starter

    Wat als diegene die jij het meest vertrouwt, al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat slimme mensen in een sekte belanden. Kan dit jou ook overkomen?

    TEASER
    Een soort god

    Wat als diegene die jij het meest vertrouwt, al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat slimme mensen in een sekte belanden. Kan dit jou ook overkomen?

     

    AFLEVERING 1
    De hoge groep

    De avontuurlijke vrienden Jeppe en Joris zijn begin twintig als ze in de sportschool kennismaken met kungfu-leraar René. Een indrukwekkende vechtmeester die hen precies lijkt te snappen. Al snel maken Jeppe en Joris onderdeel uit van een nieuwe vriendengroep die samen traint, muziek maakt en motor rijdt. Iedereen kijkt op tegen René. Maar die blijkt ook grimmige trekjes te hebben.

     

    AFLEVERING 2
    Wat is dwang?

    De sterke en lenige Manuela is een van René’s favoriete kungfu-leerlingen. Als hij haar op een dag vertelt dat hij droomde over hun liefdesrelatie in een vorig leven, verandert alles. Jaren later vraagt Manuela zich nog steeds af: was dit dwang, of had ze ook nee kunnen zeggen?

     

    AFLEVERING 3
    Totale controle

    De nuchtere Linda vindt vechtkunst prachtig, maar met de collectieve bewondering voor René kan ze weinig. Bovenmenselijke krachten? Doe effe normaal. Toch wordt ook zij langzaam Renés web ingetrokken. De groep raakt steeds verder met elkaar verknoopt: ze kopen groepshuizen en gaan samen het criminele pad op.

     

    AFLEVERING 4
    Afkicken

    Om geld te verdienen begint de groep onder aanvoering van René een eigen verslavingskliniek. Maar met de patiënten en het personeel van de kliniek dringt ook een stukje buitenwereld de gesloten kungfu-club binnen. Groepslid Jeppe ziet psycholoog Elsje aanvankelijk als een ‘maatschappijslet’ als zovelen. Maar dan blijkt ze toch anders te zijn dan hij dacht.

     

    AFLEVERING 5
    Een zuiver meisje

    Nadat ze door René werd bedreigd met een revolver, heeft Manuela nooit meer contact gehad met wie dan ook uit de kungfu-groep. Soms heeft ze nog wel nachtmerries over die tijd, maar gaat het leven door. Tot ze twaalf jaar na dato ineens een bericht krijgt.

     

    AFLEVERING 6
    Vechtmeester in een seniorenflat

    Na alle gruwelijke verhalen over René, besluiten Simone en Anneke dat het tijd is om de vechtmeester zelf te vragen hoe hij terugkijkt op zijn tijd met de kungfu-groep. Hij heet hen in Limburg welkom in zijn seniorenflatje. Blijf wel uit de buurt van zijn vechthond, waarschuwt René, ‘want als die beet heeft, laat ‘ie niet meer los’.

    Bron: de Volkskrant >>