Reageer op: Seksueel geweld (algemeen)

#231121
Mark
Moderator

  Podcast “Dark number”: De stilte na verkrachting

  Vorig jaar deden meer dan 4.000 slachtoffers aangifte van verkrachting. Maar volgens experten ligt het echte aantal slachtoffers nog veel hoger, het zogenaamde “dark number”. Guy De Troyer ging op zoek naar enkele slachtoffers die nooit eerder hun verhaal durfden doen en sprak met hen.

  4.157 slachtoffers deden in 2017 aangifte van verkrachting, dat blijkt uit het antwoord van een parlementaire vraag van minister van Justitie Koen Geens aan Carina Van Cauter. Maar volgens experten ligt het werkelijke cijfer verkrachtingsslachtoffers nog aanzienlijk hoger. Veel slachtoffers willen of durven geen aangifte te doen.

  Guy De Troyer ging op zoek naar de vrouwen die hun geheim koste wat het kost verborgen willen houden, en vroeg hen waarom ze dat doen. Vier vrouwen doen hun verhaal voor het eerst in deze podcast. Nooit eerder getuigden ze over wat hen overkwam. Slachtoffers die wel aangifte doen, stoten soms op een muur van onbegrip. Het overkwam onder meer actrice Hilde Van Mieghem. Haar verkrachter werd uiteindelijk toch door het assisenhof van Marseille veroordeeld tot vijf jaar.

  Dat veel slachtoffers geen aangifte durven te doen, heeft vaak te maken met schaamte en schuldgevoelens, maar ook met de te lage strafmaat. Wie veroordeeld wordt voor verkrachting zonder verzwarende omstandigheden, wacht een maximumstraf van vijf jaar. Advocate Nina Van Eeckhaut vindt die strafmaat veel te laag, en pleit voor strengere sancties.

  Luister de podcast op soundcloud.com >>

  Bron: vrt.be