Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

 • Dit onderwerp bevat 167 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 07/06/2022 om 20:43 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 168)
 • Auteur
  Reacties
 • #216041
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel misbuik en seksueel geweld in het algemeen

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215574
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Helen van seksueel misbruik

  helenvanseksueelmisbruik.nl

  Website van Ivonne Meeuwsen, zelf lotgenote en nu als coach/hulpverlener/schrijfster actief om mensen te helpen seksueel misbruik te verwerken. Op de website vind je veel nuttige informatie over seksueel misbruik en wat je kunt doen om hiervan te helen.

  In de rubriek ‘Boeken: informatie & hulpverlening’ vind je de beschrijving van haar boeken:

  #216100
  Mark
  Moderator

  Movisie

  Kennisdossier Seksueel Geweld van Movisie

  In het kennisdossier staan de onderwerpen seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Je vindt hier artikelen die ontwikkelingen in beleid en praktijk duiden. Daarnaast vindt je er feiten en cijfers, nieuws, informatie over trainingen van Movisie, interventies en praktijkvoorbeelden.

  #216132
  Luka
  Moderator

  Aanranding en verkrachting

  Hier vind je informatie over (hulp na) aanranding en verkrachting en de lichamelijke en psychologische gevolgen ervan.

  Lees verder op mindkorrelatie.nl.

  #216521
  Luka
  Moderator

  Vraag door! Seksueel geweld in de partnerrelatie

  Seksueel geweld door de partner kan ernstige vormen aannemen. ‘Door het repetitieve karakter van seksueel geweld in intieme relaties, in combinatie met fysiek geweld, behoren vrouwen die seksueel geweld door de partner meemaken tot de meest ernstig beschadigde slachtoffers in onze samenleving’, schrijven Boucher et al. in hun artikel ‘Marital rape and relational trauma’¹. Gezien de ernst van het geweld en de gevolgen voor de slachtoffers is het dringend noodzakelijk dat zij adequate aandacht en hulp ontvangen.

  Lees verder op de site van Movisie.

  #216750
  Luka
  Moderator

  Tussenkomen is niet evident. Elke situatie is verschillend en u zal zelf (snel) moeten inschatten wat te doen. De belangrijkste stelregel is: probeer de ander te helpen zonder uzelf in gevaar te brengen. Bied hulp als iemand u in vertrouwen neemt of als u getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  Enkele nuttige tips:

  • Bied hulp aan het slachtoffer:
  • Vraag of hij/zij ok is
  • Vraag of je kan helpen door vrienden/familie te bellen
  • Blijf bij het slachtoffer tot hij/zij zich weer veilig voelt
  • Probeer de lastigvaller verbaal te stoppen: roep er andere omstanders bij.
  • Bel de politie op het noodnummer 101 als de situatie erg onveilig is.
  • Onthoud de kenmerken van de lastigvaller.
  • Kom alleen fysiek tussenbeide als u voldoende sterk (of met meer personen) bent.
  • Stel u beschikbaar als getuige.

  Campagne ´Ik grijp in´ is een initiatief van de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, de Politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in België. De campagne is afgelopen. Voor algemene informatie kun je nog wel terecht op Stop Geweld (België)

  #216756
  Luka
  Moderator

  Hoe seksuele intimidatie je hoofd binnendringt #Metoo

  door Bregje Hofstede

  Toen ik op klaarlichte dag onder mijn rok werd gegrepen, ervoer ik hoe hevig seksuele intimidatie je hoofd binnendringt. Angst slaat je gedachten lam, voorzichtigheid maakt je wereld kleiner. De seksuele intimidatie waarmee bijna alle vrouwen te maken krijgen, is daarom een groter probleem dan ze misschien lijkt.

  Wanneer vrouwen klagen over seksuele intimidatie, heten ze al snel hysterisch. Goed, verkrachting, dat is erg, maar sissen, fluiten, lastigvallen: triviaal. En gewoon bekeken worden? Kom nou.

  Lees verder op decorrespondent.nl >>.

  Deze tekst is een aangepaste en sterk ingekorte versie van een essay dat eerder verscheen in het boek De herontdekking van het lichaam.

  #216921
  Luka
  Moderator

  Seksuele gezondheid in Nederland 2017

  De monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is representatief bevolkingsonderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar in Nederland anno 2017: over seksueel gedrag, beleving en attituden, seksuele oriëntatie, anticonceptie en zwangerschap, soa en hiv, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, seksuele problemen en bijzondere seksuele voorkeuren.

  Lees het rapport op rutgers.nl >>

  #216945
  Luka
  Moderator

  Als je verkracht bent: ervaringsverhalen van vrouwen

  Wat betekent het voor vrouwen om een verkrachting te hebben meegemaakt? In Nederland worden naar schatting jaarlijks ongeveer 41000 zedenmisdrijven gepleegd, waaronder verkrachting. Slechts 3 procent hiervan leidt tot aangifte. In dit artikel worden de ervaringen van verkrachte vrouwen belicht, hun eigen gedachten, gevoelens en (re)acties.

  Zeer uitgebreide verzameling van reacties van vrouwen over o.a. gevoelens, gedachten, acties tijdens en na afloop van de verkrachting of aanranding, lichamelijke reacties etc.

  Lees verder op de site van Mens en Samenleving >>

  #217021
  Luka
  Moderator

  Moslima’s op Twitter: seksuele intimidatie gebeurt ook in Mekka

  Moslimvrouwen gebruiken de hashtag #MosqueMeToo op Twitter om hun ervaringen te delen met seksuele intimidatie op religieuze plekken, zoals in moskeeën. Zij willen laten zien dat aanranding en ongewenste intimiteiten ook plaatsvinden op plaatsen die voor moslims heilig zijn.

  De beweging begon vorige week, nadat de Pakistaanse Sabica Khan een bericht op Facebook had geplaatst over haar ervaringen tijdens de hadj in Mekka. Ze schreef dat ze tijdens de massale gang rond de Kaäba verschillende keren in haar billen was geknepen. Het vierkante gebouw bekleed met zwarte doeken is de heiligste plaats van de islam en de rondgang is een hoogtepunt van de pelgrimstocht.

  Lees verder op de site van NOS >>

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 168)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 11 ▪︎ leden online: 3
Maureen89, Ollybolly, Dina
FORUM STATISTIEKEN
topics: 3.359, reacties: 18.426, leden: 2.224