Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

 • Dit onderwerp bevat 15 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 04/06/2023 om 18:29 door Luka.
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 16)
 • Auteur
  Reacties
 • #216041
  LSG
  Beheer
  Topic starter

   In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

   Seksueel misbuik en seksueel geweld in het algemeen

   Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

   #215574
   LSG
   Beheer
   Topic starter

    Helen van seksueel misbruik

    helenvanseksueelmisbruik.nl

    Website van Ivonne Meeuwsen, zelf lotgenote en nu als coach/hulpverlener/schrijfster actief om mensen te helpen seksueel misbruik te verwerken. Op de website vind je veel nuttige informatie over seksueel misbruik en wat je kunt doen om hiervan te helen.

    In de rubriek ‘Boeken: informatie & hulpverlening’ vind je de beschrijving van haar boeken:

    #216100
    Mark
    Moderator

     Movisie

     Kennisdossier Seksueel Geweld van Movisie

     In het kennisdossier staan de onderwerpen seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Je vindt hier artikelen die ontwikkelingen in beleid en praktijk duiden. Daarnaast vindt je er feiten en cijfers, nieuws, informatie over trainingen van Movisie, interventies en praktijkvoorbeelden.

     #216132
     Luka
     Moderator

      Aanranding en verkrachting

      Hier vind je informatie over (hulp na) aanranding en verkrachting en de lichamelijke en psychologische gevolgen ervan.

      Lees verder op mindkorrelatie.nl.

      #216521
      Luka
      Moderator

       Vraag door! Seksueel geweld in de partnerrelatie

       Seksueel geweld door de partner kan ernstige vormen aannemen. ‘Door het repetitieve karakter van seksueel geweld in intieme relaties, in combinatie met fysiek geweld, behoren vrouwen die seksueel geweld door de partner meemaken tot de meest ernstig beschadigde slachtoffers in onze samenleving’, schrijven Boucher et al. in hun artikel ‘Marital rape and relational trauma’¹. Gezien de ernst van het geweld en de gevolgen voor de slachtoffers is het dringend noodzakelijk dat zij adequate aandacht en hulp ontvangen.

       Lees verder op de site van Movisie.

       #216750
       Luka
       Moderator

        Tussenkomen is niet evident. Elke situatie is verschillend en u zal zelf (snel) moeten inschatten wat te doen. De belangrijkste stelregel is: probeer de ander te helpen zonder uzelf in gevaar te brengen. Bied hulp als iemand u in vertrouwen neemt of als u getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

        Enkele nuttige tips:

        • Bied hulp aan het slachtoffer:
        • Vraag of hij/zij ok is
        • Vraag of je kan helpen door vrienden/familie te bellen
        • Blijf bij het slachtoffer tot hij/zij zich weer veilig voelt
        • Probeer de lastigvaller verbaal te stoppen: roep er andere omstanders bij.
        • Bel de politie op het noodnummer 101 als de situatie erg onveilig is.
        • Onthoud de kenmerken van de lastigvaller.
        • Kom alleen fysiek tussenbeide als u voldoende sterk (of met meer personen) bent.
        • Stel u beschikbaar als getuige.

        Campagne ´Ik grijp in´ is een initiatief van de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, de Politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in België. De campagne is afgelopen. Voor algemene informatie kun je nog wel terecht op Stop Geweld (België)

        #216756
        Luka
        Moderator

         Hoe seksuele intimidatie je hoofd binnendringt #Metoo

         door Bregje Hofstede

         Toen ik op klaarlichte dag onder mijn rok werd gegrepen, ervoer ik hoe hevig seksuele intimidatie je hoofd binnendringt. Angst slaat je gedachten lam, voorzichtigheid maakt je wereld kleiner. De seksuele intimidatie waarmee bijna alle vrouwen te maken krijgen, is daarom een groter probleem dan ze misschien lijkt.

         Wanneer vrouwen klagen over seksuele intimidatie, heten ze al snel hysterisch. Goed, verkrachting, dat is erg, maar sissen, fluiten, lastigvallen: triviaal. En gewoon bekeken worden? Kom nou.

         Maar een billenknijper knijpt óók pijnlijk in je geest.

         Dat ervoer ik toen ik, inmiddels een jaar terug, op klaarlichte dag over straat liep en een onbekende man zich tegen me aan drukte en met zijn volle hand onder mijn rok greep. Ik schold hem de huid vol en weerde hem af.

         Daarna wilde ik verder met mijn dag. Ik complimenteerde mezelf met mijn nuchtere reactie. Pas toen ik weer achter mijn bureau zat, kwam de weerslag. Ik voelde me niet alleen fysiek ontstellend kwetsbaar, maar wat me ook midscheeps raakte was hoe weerloos ik me voelde juist waar ik me altijd onaantastbaar had gewaand: in mijn geest. Ik kon niet nadenken. Het duurde een poos voor ik weer iets schreef.

         Ongewenste seksuele aandacht dringt je bewustzijn binnen
         En dat effect ervaar ik niet alleen bij aanranding. Ook als ik bijvoorbeeld in de trein zit te werken, en de man tegenover me staart me indringend aan en maakt, als ik terugkijk, een lik-beweging, krijg ik geen letter meer op papier.

         Het is onmogelijk om zulke ongewenste seksuele aandacht van je af te laten glijden zonder dat ze je bewustzijn binnendringt. Bij ongewenste benadering merk ik hoe ik mijn bekkenbodem samentrek en mijn knieën op elkaar duw: een reactie die benadrukt hoe fysiek het gevoel van dreiging is waarop ik reageer, ook al raakt niemand me aan. Een man die sist kan me al rillingen bezorgen; indringend staren is werkelijk indringend.

         En dat beperkt je vrijheid op heel veel manieren
         Lastiggevallen worden – of: de situatie waarin je weet dat je, zodra je je als vrouw in de publieke ruimte begeeft, wellicht zult worden lastiggevallen – beperkt je vrijheid op verschillende manieren.

         Een even ongewenste als voor de hand liggende strategie om zulke ongevraagde aandacht te vermijden, is proberen geen signalen uit te zenden. Niet te luid lachen, niet rennen, niet leunen, niet je benen strekken, niet je armen spreiden. Niemand aankijken! Nooit iets langwerpigs eten in het openbaar.

         Niet te luid lachen, niet rennen, niet leunen, niet je benen strekken, niet je armen spreiden, nooit iets langwerpigs eten in het openbaar

         Zo’n verstarrend zelfbewustzijn hindert het meisje of een vrouw, niet degene die haar lastigvalt. Dat is precies verkeerd om. Bovendien heeft het een belangrijke bijwerking: wie niet wil zenden, kan ook niet ontvangen. Er is veel minder communicatie mogelijk. Een schelp die zich dichtklemt als je hem aanraakt, kan niet eten.

         Het is dus niet alleen onprettig om angst en afwijzing te voelen ten opzichte van de wereld. De grotere schade ligt in wat er, naast ongure types, allemaal nog méér wordt afgeschermd.

         De maatregelen richten zich alleen op vrouwen
         Wanneer ik vrouwen om me heen hoor discussiëren over de vraag of ze ’s avonds nog door het park durven, of alleen met de fiets op stap, voel ik weer de woede die ik voelde toen ik als meisje van elf op zelfverdedigingscursus werd gestuurd.

         In een muf buurtzaaltje leerden twintig leeftijdsgenotes om in te slaan op stootkussens. We leerden altijd voor de ballen en de ogen te gaan en vooral heel hard te schreeuwen, want meer dan tijdwinst zouden de trucs die wie hier oppikten, niet opleveren tegen de fysieke overmacht van mannen. We leerden dat we als meisjes altijd onveilig waren op een manier die goeddeels buiten onze controle lag. We leerden voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen: nooit alleen fietsen, nooit ’s avonds, nooit buiten de bebouwde kom.

         Van zoveel angst krimpt de wereld.

         Terwijl mijn wereld naarmate ik opgroeide jarenlang groter was geworden (het huis, de tuin, de buurt, het dorp, het bos), voelde ik dat ik op een onzichtbare grens stuitte. Hoe meer mijn lichaam groeide, hoe meer de wereld om me heen leek te krimpen.

         De voorzorgsmaatregelen die meisjes al op jonge leeftijd leren nemen, vormen zo een dwangbuis die onzichtbaar is, maar daarom niet minder echt. En beperking wordt aan de slachtoffers opgelegd, niet aan de daders. Waarom is dit ónze verantwoordelijkheid? Waarom worden jongens niet op cursus gestuurd om te leren over ongewenst gedrag?

         Defensief denken bestaat niet
         De voorzorgsmaatregelen van vrouwen tegen seksueel geweld zijn helaas terecht. 45 procent van de vrouwen heeft fysiek of seksueel geweld meegemaakt. 73 procent van de vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd. 10 procent van de vrouwen is ooit verkracht.

         Bron: Atria: ‘Geweld tegen vrouwen en cijfers’ (rapport niet meer te vinden)

         Mannen zijn in meerderheid de dader.

         Voor de gemiddelde vrouw is zoiets als in je kruis gegrepen worden geen dagelijkse ervaring, maar subtielere vormen van lastigvallen zijn dat wél. Het effect daarvan is geraffineerder, maar wel quasi-permanent. Het komt neer op een kleine verstarring, op verborgen remmingen, op iets wat je niet immobiliseert maar wat onder het oppervlak continu voor weerstand zorgt.

         Dat is de reden dat zelfs zoiets als staren of fluiten géén oppervlakkig probleem is: zoiets grijpt diep in op je denken, op een even subtiele en onontkoombare manier. Het drukt je in het defensief en defensief denken bestáát niet. Dat heet dichtslaan.

         Deze tekst is een aangepaste en sterk ingekorte versie van een essay dat eerder verscheen in het boek De herontdekking van het lichaam
         Lees hier meer over het boek De herontdekking van het lichaam. (Uitgeverij Cossee, 2016).

         Bron: de Correspondent >>.

         #216921
         Luka
         Moderator

          Seksuele gezondheid in Nederland 2017

          De monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is representatief bevolkingsonderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar in Nederland anno 2017: over seksueel gedrag, beleving en attituden, seksuele oriëntatie, anticonceptie en zwangerschap, soa en hiv, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, seksuele problemen en bijzondere seksuele voorkeuren.

          Lees het rapport op rutgers.nl >>

          #216945
          Luka
          Moderator

           Als je verkracht bent: ervaringsverhalen van vrouwen

           Wat betekent het voor vrouwen om een verkrachting te hebben meegemaakt? In Nederland worden naar schatting jaarlijks ongeveer 41000 zedenmisdrijven gepleegd, waaronder verkrachting. Slechts 3 procent hiervan leidt tot aangifte. In dit artikel worden de ervaringen van verkrachte vrouwen belicht, hun eigen gedachten, gevoelens en (re)acties.

           Zeer uitgebreide verzameling van reacties van vrouwen over o.a. gevoelens, gedachten, acties tijdens en na afloop van de verkrachting of aanranding, lichamelijke reacties etc.

           Lees verder op de site van Mens en Samenleving >>

           #217021
           Luka
           Moderator

            Moslima’s op Twitter: seksuele intimidatie gebeurt ook in Mekka

            Moslimvrouwen gebruiken de hashtag #MosqueMeToo op Twitter om hun ervaringen te delen met seksuele intimidatie op religieuze plekken, zoals in moskeeën. Zij willen laten zien dat aanranding en ongewenste intimiteiten ook plaatsvinden op plaatsen die voor moslims heilig zijn.

            De beweging begon vorige week, nadat de Pakistaanse Sabica Khan een bericht op Facebook had geplaatst over haar ervaringen tijdens de hadj in Mekka. Ze schreef dat ze tijdens de massale gang rond de Kaäba verschillende keren in haar billen was geknepen. Het vierkante gebouw bekleed met zwarte doeken is de heiligste plaats van de islam en de rondgang is een hoogtepunt van de pelgrimstocht.

            “Ik versteende. Ik voelde me zo onteerd”, vertelde Khan. Ze was bang dat niemand haar verhaal serieus zou nemen, behalve haar moeder. Haar nam ze in vertrouwen. “Ze was er kapot van. Ze verbood me daar ooit nog alleen naartoe te gaan.”

            Na dit verhaal en de vele die erop volgden, riep de Egyptisch-Amerikaanse publiciste en feministe Mona Eltahawy #MosqueMeToo in het leven. Toen zij als 15-jarige op pelgrimstocht naar Mekka ging, werd ze twee keer betast. In 2013 schreef ze erover in een boek.

            Mona Eltahawy
            @monaeltahawy

            I am glad to see women are speaking out about being sexually harassed during Hajj. Several years ago, i shared my own experience with sexual assault during the pilgrimage (see following tweets) https://t.co/7A5CeJngEy h/t @jwildeboer #MeToo

            23:41
            5 februari 2018

            De hashtag is een variant op #MeToo, waarmee vrouwen sinds het schandaal rond Hollywood-producent Harvey Weinstein vertellen over intimidatie, aanranding en verkrachting.

            Ook in de Arabische wereld vond die discussie afgelopen jaar plaats, maar niet eerder werd het seksuele geweld dat vrouwen ondergaan op de heiligste plaatsen van de islam zo openlijk besproken. Het taboe daarop is groot onder moslims.

            “Ik was bang om dit te delen omdat het misschien afbreuk zou doen aan jouw religieuze gevoelens”, schrijft Sabica Khan dan ook niet voor niets boven haar Facebookpost.

            Ze besluit haar verhaal met: “Ik geloof dat het helemaal oké en belangrijk is om open te zijn over het lastigvallen. Ik weet niet hoeveel van jullie daar een vergelijkbare ervaring hebben gehad, maar ik ben door dit incident helaas erg van streek.”

            Bron: NOS >>

           10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 16)
           • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
           gasten online: 9 ▪︎ leden online: 1
           Lyn
           FORUM STATISTIEKEN
           topics: 3.677, reacties: 20.336, leden: 2.599