Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Informatieve websites & mediaberichten Seksueel misbruik en seksueel geweld (algemeen)

 • Dit onderwerp bevat 147 reacties, 6 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 22/06/2021 om 21:31 door Luka.
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 148)
 • Auteur
  Berichten
 • #216041
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  In dit topic vind je websites en online artikelen met informatie over:

  Seksueel misbuik en seksueel geweld in het algemeen

  Wil je zelf een website of online artikel toevoegen? Plaats dan eerst de url en daaronder eventueel een korte beschrijving.

  #215574
  LSG
  Beheer
  Topic starter

  Helen van seksueel misbruik

  helenvanseksueelmisbruik.nl

  Website van Ivonne Meeuwsen, zelf lotgenote en nu als coach/hulpverlener/schrijfster actief om mensen te helpen seksueel misbruik te verwerken. Op de website vind je veel nuttige informatie over seksueel misbruik en wat je kunt doen om hiervan te helen.

  In de rubriek ‘Boeken: informatie & hulpverlening’ vind je de beschrijving van haar boeken:

  #216100
  Mark
  Moderator

  Movisie

  Kennisdossier Seksueel Geweld van Movisie

  In het kennisdossier staan de onderwerpen seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Je vindt hier artikelen die ontwikkelingen in beleid en praktijk duiden. Daarnaast vindt je er feiten en cijfers, nieuws, informatie over trainingen van Movisie, interventies en praktijkvoorbeelden.

  #216132
  Luka
  Moderator

  Aanranding en verkrachting

  Hier vind je informatie over (hulp na) aanranding en verkrachting en de lichamelijke en psychologische gevolgen ervan.

  Lees verder op mindkorrelatie.nl.

  #216521
  Luka
  Moderator

  Vraag door! Seksueel geweld in de partnerrelatie

  Seksueel geweld door de partner kan ernstige vormen aannemen. ‘Door het repetitieve karakter van seksueel geweld in intieme relaties, in combinatie met fysiek geweld, behoren vrouwen die seksueel geweld door de partner meemaken tot de meest ernstig beschadigde slachtoffers in onze samenleving’, schrijven Boucher et al. in hun artikel ‘Marital rape and relational trauma’¹. Gezien de ernst van het geweld en de gevolgen voor de slachtoffers is het dringend noodzakelijk dat zij adequate aandacht en hulp ontvangen.

  Lees verder op de site van Movisie.

  #216750
  Luka
  Moderator

  Tussenkomen is niet evident. Elke situatie is verschillend en u zal zelf (snel) moeten inschatten wat te doen. De belangrijkste stelregel is: probeer de ander te helpen zonder uzelf in gevaar te brengen. Bied hulp als iemand u in vertrouwen neemt of als u getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  Enkele nuttige tips:

  • Bied hulp aan het slachtoffer:
  • Vraag of hij/zij ok is
  • Vraag of je kan helpen door vrienden/familie te bellen
  • Blijf bij het slachtoffer tot hij/zij zich weer veilig voelt
  • Probeer de lastigvaller verbaal te stoppen: roep er andere omstanders bij.
  • Bel de politie op het noodnummer 101 als de situatie erg onveilig is.
  • Onthoud de kenmerken van de lastigvaller.
  • Kom alleen fysiek tussenbeide als u voldoende sterk (of met meer personen) bent.
  • Stel u beschikbaar als getuige.

  Campagne ´Ik grijp in´ is een initiatief van de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, de Politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in België. De campagne is afgelopen. Voor algemene informatie kun je nog wel terecht op Stop Geweld (België)

  #216756
  Luka
  Moderator

  Hoe seksuele intimidatie je hoofd binnendringt #Metoo

  door Bregje Hofstede

  Toen ik op klaarlichte dag onder mijn rok werd gegrepen, ervoer ik hoe hevig seksuele intimidatie je hoofd binnendringt. Angst slaat je gedachten lam, voorzichtigheid maakt je wereld kleiner. De seksuele intimidatie waarmee bijna alle vrouwen te maken krijgen, is daarom een groter probleem dan ze misschien lijkt.

  Wanneer vrouwen klagen over seksuele intimidatie, heten ze al snel hysterisch. Goed, verkrachting, dat is erg, maar sissen, fluiten, lastigvallen: triviaal. En gewoon bekeken worden? Kom nou.

  Lees verder op decorrespondent.nl >>.

  Deze tekst is een aangepaste en sterk ingekorte versie van een essay dat eerder verscheen in het boek De herontdekking van het lichaam.

  #216921
  Luka
  Moderator

  Seksuele gezondheid in Nederland 2017

  De monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is representatief bevolkingsonderzoek onder ruim 17.000 respondenten. Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar in Nederland anno 2017: over seksueel gedrag, beleving en attituden, seksuele oriëntatie, anticonceptie en zwangerschap, soa en hiv, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, seksuele problemen en bijzondere seksuele voorkeuren.

  Lees het rapport op rutgers.nl >>

  #216945
  Luka
  Moderator

  Als je verkracht bent: ervaringsverhalen van vrouwen

  Wat betekent het voor vrouwen om een verkrachting te hebben meegemaakt? In Nederland worden naar schatting jaarlijks ongeveer 41000 zedenmisdrijven gepleegd, waaronder verkrachting. Slechts 3 procent hiervan leidt tot aangifte. In dit artikel worden de ervaringen van verkrachte vrouwen belicht, hun eigen gedachten, gevoelens en (re)acties.

  Zeer uitgebreide verzameling van reacties van vrouwen over o.a. gevoelens, gedachten, acties tijdens en na afloop van de verkrachting of aanranding, lichamelijke reacties etc.

  Lees verder op de site van Mens en Samenleving >>

  #217021
  Luka
  Moderator

  Moslima’s op Twitter: seksuele intimidatie gebeurt ook in Mekka

  Moslimvrouwen gebruiken de hashtag #MosqueMeToo op Twitter om hun ervaringen te delen met seksuele intimidatie op religieuze plekken, zoals in moskeeën. Zij willen laten zien dat aanranding en ongewenste intimiteiten ook plaatsvinden op plaatsen die voor moslims heilig zijn.

  De beweging begon vorige week, nadat de Pakistaanse Sabica Khan een bericht op Facebook had geplaatst over haar ervaringen tijdens de hadj in Mekka. Ze schreef dat ze tijdens de massale gang rond de Kaäba verschillende keren in haar billen was geknepen. Het vierkante gebouw bekleed met zwarte doeken is de heiligste plaats van de islam en de rondgang is een hoogtepunt van de pelgrimstocht.

  Lees verder op de site van NOS >>

  #218097
  Mark
  Moderator

  Seks als slagveld

  Seks onthult misschien wel de mooiste kanten van de mens: ons vermogen om te genieten, te delen en een ander lief te hebben. Maar seks heeft ook zo zijn duistere kanten: het kan gepaard gaan met dwang, geweld en pijn. Soms is seks dan ook ronduit vreselijk – bijvoorbeeld in het geval van verkrachting.

  Dat seksueel geweld veel voorkomt, en vooral binnen een (beginnende) relatie, betekent uiteraard niet dat seksueel geweld ‘normaal’ is. Een vrouw heeft het recht om op elk moment seks te weigeren, ook als er al vier keer een duur etentje is betaald, of als ze zich halverwege een vrijpartij bedenkt. De grote meerderheid van de mannen accepteert ‘nee’. Er is dus iets mis met mannen die onder dreiging van geweld bij een vrouw binnendringen.

  Om verkrachting te verklaren, wordt de zogenaamde reactance theorie wel aangehaald. Volgens deze theorie willen mensen vrij zijn om te kunnen doen wat ze willen. Als ze dat verboden wordt –bijvoorbeeld een kind dat van zijn leraar niet met lego mag spelen – reageren ze negatief en soms boos.In het geval van seks gaat dat dan zo: de man wil seks (en heeft het idee dat hij dat kan of mag verwachten), de vrouw weigert, de man heeft het gevoel dat hem zijn vrijheid wordt ontnomen, waardoor hij 1) het verbodene nog liever wil; 2) probeert te doen wat niet mag; 3) agressief kan worden ten opzichte van de persoon die hem iets verbiedt. Een verkrachter is in dit geval niet eens (meer) zo zeer op zoek naar seksueel genot. Hij wil eerder bewijzen dat hij kan nemen wat hij wil en tegelijkertijd wraak kan nemen op de persoon die hem dwars zit.

  Een andere verklaring is dat verkrachters lijden aan narcisme.

  Lees verder op nemokennislink.nl >>

  #218682
  Luka
  Moderator

  Let op, dit filmpje kan mogelijk triggeren!

  #218787
  Luka
  Moderator

  Kleedt u zich maar even uit, mevrouw

  De fysiotherapeut die je vraagt om je helemaal uit te kleden terwijl je alleen last hebt van je onderrug, de masseur die met zijn handen op plekken komt waar hij niets te zoeken heeft, de huisarts die een inwendig onderzoek voorstelt terwijl daar geen directe aanleiding voor is. Het zal wel bij de behandeling horen, denken veel patiënten. Hoe weet je wat normaal is?

  Vaak valt het kwartje pas jaren later. Zoals bij Valerie, die bij de huisarts kwam met longklachten en verzocht werd haar beha uit te doen. “Anders kon hij niet goed naar mijn longen luisteren, zei hij. Achteraf denk ik: onzin natuurlijk, maar op het moment zelf stond ik er geen seconde bij stil.”

  Zes jaar later kreeg ze een telefoontje van de politie. De huisarts bleek haar te hebben gefilmd in de praktijk. Mét ontblote borsten. Een schok voor Valerie, die zich de arts in kwestie niet eens meer kan herinneren. “Eerlijk, ik kan me hem niet meer voor de geest halen.” Natuurlijk heeft ze zichzelf afgevraagd: waren er geen tekenen waaraan ik het had kunnen merken? Maar het is zo lang geleden, ze weet het simpelweg niet meer. “Misschien had ik kunnen denken: dit hoort niet. Maar ik heb me geen moment afgevraagd of het wel oké was wat hij deed.”

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #218788
  Luka
  Moderator

  Vertrouwenspersonen #metoo-slachtoffers gedwarsboomd door werkgevers

  Werkgevers dwarsbomen vertrouwenspersonen die binnen hun bedrijf een slachtoffer bijstaan van seksuele intimidatie of pesten. Vaak komt de bemiddelaar zelf daardoor ook in de problemen.

  Tien procent van de vertrouwenspersonen is wel eens teruggefloten door hun werkgever nadat zij zich hadden ingezet voor een slachtoffer. Voor vertrouwenspersonen die buiten de organisatie werken geldt dat in 23 procent van de gevallen.

  Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) in samenwerking met onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

  Lees verder op gelderlander.nl >>

  #218790
  Luka
  Moderator

  Kamer wil sterkere positie vertrouwenspersoon

  De rol en positie van vertrouwenspersonen in bedrijven en organisaties moet worden versterkt. Deze oproep doet de Tweede Kamer aan het kabinet.

  Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol vervullen als er sprake is van seksuele intimidatie, aldus GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. Zij kwam met het initiatief, dat meteen steun kreeg van de PvdA en regeringspartij D66 en vervolgens ook een Kamermeerderheid. De Kamer wil nog voor de zomer plannen van het kabinet.

  Bron: dvhn.nl

  #218864
  Mark
  Moderator

  resister.tear.nl

  Resister is een campagne van Tear om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op dit platform kun jij (of jouw kerk) verhalen, ervaringen of initiatieven delen. Ook delen we hier verhalen van hoe vrouwen en kerken wereldwijd omgaan met dit thema. Samen vormen we een beweging van Resisters. Iedereen die op wil staan tegen geweld tegen vrouwen of mannen kan er onderdeel van worden.

  Dit is wat Resister betekent:

  • Resist (weerstand): In actie komen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Bij Resister worden de acties en initiatieven die ondernomen worden in beeld gebracht. Dit geeft jouw inspiratie en toegang tot nieuwe ideeen en materialen om ook met het thema aan de slag te gaan.
  • Sister: Via dit platform delen vrouwen die te maken hebben gehad met geweld hun verhalen, zo sta je in verbinding met jouw ‘sisters’. Luisteren naar elkaar is ‘key’ in het herstellen van relaties.
  • Re(store): We delen informatie over de routes naar hulp en geloven dat herstel mogelijk is voor slachtoffers en daders.

  Klinkt Resister je nog wat nieuw in de oren? Dat kan goed kloppen, het is speciaal voor deze beweging bedacht. Een Resister kun je zijn, maar je kunt het ook doen. Het is een persoon met lef, iemand die zich uitspreekt of actie onderneemt om te zorgen dat geweld tegen vrouwen en meiden stopt.

  Meer weten? Bezoek resister.tear.nl >>

  #218883
  Luka
  Moderator

  Zeg ‘Angela’ tegen de barman en hij schiet je te hulp bij seksuele intimidatie

  In Engeland is een soortgelijke initiatief onder de naam: Ask for Angela. Ook in Nederland zijn er plannen: en die komen van -hoe kan het ook anders- een Angela. Te weten: de Nijmeegse nachtburgemeester, Angela Verkuijen.

  “Ik ben tijdens een congres in contact gekomen met de initiatiefneemster van ‘Ask for Angela’ in Engeland, en ik dacht: wat een goede actie!” Verkuijen deed daarop wat onderzoek onder het uitgaanspubliek in Nijmegen. “Ik kwam er toen achter dat er best behoefte aan is onder vrouwen. Daarom willen we dit de komende maanden in Nijmegen gaan uitrollen.”

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #219323
  Luka
  Moderator

  Wet op voyeurisme (België) bewijst nut: meer dan 200 klachten in eerste jaar

  In 2016, het jaar dat voyeurisme strafbaar werd, zijn 152 klachten ingediend bij de correctionele parketten en 55 bij de jeugdparketten. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter opvroeg bij Justitieminister Geens. Van Cauter was met haar fractieleider Patrick Dewael initiatiefnemer van het wetsvoorstel ter zake.

  Het lijkt vanzelfsprekend dat het binnenkijken of filmen in kleed- en slaapkamers, het fotograferen onder rokken, het gluren door een sleutelgat van een toilet, niet door de beugel kan. “Maar tot 2016 was dit niet strafbaar. Met een wetsvoorstel hebben we die lacune in de wet gedicht”, zegt Carina Van Cauter.

  Lees verder op HLN.be >>

  #219326
  Luka
  Moderator

  ‘Bescherm vrouwen en homo’s beter, seksuele intimidatie is niet normaal’

  Aan intimidatie op straat van vrouwen en homo’s moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat vinden PvdA’er Lodewijk Asscher en Madeleine van Toorenburg van het CDA, die daarover vandaag (10 maart 2018) een initiatiefwet indienen.

  De wet regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht en dat de politie boetes kan gaan uitdelen aan daders.

  Lees verder op rtlnieuws.nl >>

  #219985
  Luka
  Moderator

  ‘Dat schuldgevoel over die bijna-verkrachting is nooit meer weggegaan’
  Lust & Liefde

  ‘Alle mannen zijn beesten’, liet haar vader altijd merken. Maar Rosa, nu 50, toen 18, lapte dat aan haar laars.

  ‘In 1986 werkte ik na mijn eindexamen een jaar in een kindertehuis in Frankrijk. Op een avond, toen ik met een Nederlandse vriendin de stad in was geweest, misten we de bus. Voor ons stopte een oud gammel autootje met twee jongens die ons een lift aanboden. Mijn vriendin aarzelde, ik haalde haar over. Wat wilde ze nou, die 15 kilometer teruglopen? Er zat weinig anders op dan instappen. De jongens roken naar drank en zagen eruit of ze stoned waren, maar ze beloofden ons netjes naar huis te brengen, al moesten ze eerst even langs huis om iets op te halen. We stopten in een wijk waar ik niet eerder was geweest. Later dacht ik: waarom hebben we niet gewoon buiten op hen gewacht? Mijn vriendin was bang en ik zei haar dat ze zich aanstelde, maar boven in een kamer, deden die jongens de deur op slot. De oudste en dominantste kondigde meteen aan ons te zullen verkrachten. Mijn vriendin zei dat ze ongesteld was en wendde het acute gevaar af. De andere jongen hield zich afzijdig, maar bleef loyaal aan zijn vriend, ook nadat deze in slaap gedommeld was, en weigerde ons vrij te laten. Pas na een paar uur, toen ook hij in slaap gevallen was, vonden we in een laatje een sleutel van de deur en renden naar buiten, net zo lang tot we een bus zagen die we aanhielden en die ons meenam.

  Lees verder op volkskrant.nl >>

  #219989
  Luka
  Moderator

  Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt op werk?

  Sinds de #MeToo-discussie losbarstte staat het voorkomen van seksuele intimidatie bij veel bedrijven hoog op de agenda. Maar wat is goed beleid? „Zorg dat altijd duidelijk is wát er met een melding gebeurt.”

  3 STAPPEN – ZO GA JE INTIMIDATIE OP DE WERKVLOER TEGEN

  1. Breng in kaart welke risico’s werknemers lopen.

  Werken werknemers ook buiten kantooruren, werken ze regelmatig in het buitenland of hebben ze een flexcontract? Dat zijn allemaal omstandigheden die de kans op ongewenst gedrag verhogen. Breng die in kaart en bedenk hoe je ze kunt vermijden of inperken. In de schoonmaaksector werken medewerkers om die reden bijvoorbeeld steeds vaker alleen nog maar overdag.

  2. Zorg voor betrokkenheid van leidinggevenden.

  De vertrouwenspersoon of bedrijfsarts kan pleisters plakken, maar het zijn bovenal leidinggevenden die moeten zorgen voor een veilig sociaal klimaat. Dat is niet iets voor ‘erbij’, want als zij niet intrinsiek gemotiveerd zijn om ongewenst gedrag tegen te gaan, voelen werknemers dat aan. Cursussen voor leidinggevenden kunnen helpen om signalen te leren herkennen.

  3. Zet in je plan van aanpak hoe je met meldingen omgaat.

  Onderzoek vooraf hoe je met meldingen om wilt gaan en zorg dat die gespeend zijn van willekeur en rechtsongelijkheid. Hiermee voorkom je dat een melder met een zwakke positie het veld ruimt, en een invloedrijk persoon een vertrekregeling meekrijgt. Een goed begin is om zwart op wit te benoemen welke gedrag ongewenst is en welke sancties er volgen bij overtreding.

  Lees verder op nrc.nl >>

  #219990
  Luka
  Moderator

  ‘De dader kon het niet weten’, zegt de rechter

  Rechters oordelen veel te mild als het gaat om seksuele intimidatie op het werk, betoogde een drietal advocaten onlangs. Klopt dat? Blijft grensoverschrijdend gedrag inderdaad onbestraft? Zes arbeidsrecht advocaten delen hun ervaring.

  Het eerste signaal kwam niet van een collega, maar van een patiënt. Zijn gedrag ontstond „geleidelijk aan”, laat ze de zorginstelling op 30 november 2008 weten. Haar vader is bij het gesprek aangeschoven, net als de leidinggevende van haar begeleider. Ze is lichamelijk gehandicapt en wordt begeleid in een Zeeuwse instelling. Over haar begeleider, dan 54 jaar oud en twaalf jaar in dienst, vertelt ze die dag dat hij haar al ruim een jaar betast. Hij knuffelde haar, raakte haar billen aan, merkte op dat ze een mooi kontje had in een nieuwe broek. Na een vakantie begroette hij haar met een zoen op de mond. Ze heeft al maanden onrustige dromen en wordt misselijk als hij in de dezelfde ruimte is. Ze is bang om hem te zien, negeert hem waar mogelijk, maar nu is het genoeg.

  Lees verder op nrc.nl >>

  #219991
  Luka
  Moderator

  Loïs (21) wil verkrachting bespreekbaar maken: ‘Je bent niet alleen’

  “Ik voelde me vies, leeg en misbruikt.” Loïs Rijgersberg (21) durft inmiddels openlijk te spreken over haar ervaring met seksueel geweld. Dat is niet altijd zo geweest. Twee jaar geleden eindigde een afspraakje met een ‘vriend’ in een verkrachting.

  “Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik geen seks wilde, maar doordat hij psychische spelletjes speelde, kreeg ik het idee dat ik wel moest. Ik verlamde helemaal waardoor hij zijn gang kon gaan.”

  Als onderdeel van haar traumaverwerking organiseert ze vandaag een expositie rondom seksueel geweld. Ze verkoopt de schilderijen die ze in haar depressieve periode heeft gemaakt. De opbrengst gaat naar Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Amsterdam om naamsbekendheid te creëren.

  Lees verder op NOS.nl >>

  #220239
  Luka
  Moderator

  Creëert awareness over (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals

  Ons verhaal
  (Seksuele) intimidatie terwijl je bij een band, artiest of DJ staat te dansen: teveel mensen maken dit nog dagelijks mee. Zelfs zo vaak dat een dergelijk incident vaak wordt weggewuifd want zoiets gebeurt nou eenmaal, toch?

  Tijd om deze instelling te veranderen, vinden wij! Concerten en festivals horen een veilige plek te zijn waar je, zonder risico op een billengrijper of een andere vorm van (seksuele) intimidatie, moet kunnen genieten van muziek.

  Dit is ons doel. NO THANKS! wil bewustzijn creëren over dit probleem en het gevoel van veiligheid in concertzalen en op festivalvelden vergroten. Deze veiligheid bereiken we alleen als meerdere partijen samenwerken. Duidelijke maatregelen vanuit podia en festivals, samenwerking tussen organisaties én het bewustzijn vergroten van het publiek. Jij hebt als omstander of slachtoffer een belangrijke stem die je kunt gebruiken om het probleem van (seksuele) intimidatie tegen te gaan.

  Meer informatie over saynothnks.nl >>

  #220366
  Mark
  Moderator

  MEER MELDINGEN BIJ DE VERTROUWENSINSPECTEURS

  In het schooljaar 2016-2017 hebben de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs in totaal 2074 meldingen ontvangen. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van het schooljaar ervoor. De meeste meldingen (1004) gingen over psychisch geweld, gevolgd door 554 meldingen over fysiek geweld. Dat blijkt uit de factsheet meldingen vertrouwensinspecteurs over het schooljaar 2016-2017 die vandaag (29 maart 2018) is gepubliceerd. Dit meldt de onderwijsinspectie.

  […]

  VERTROUWENSINSPECTEURS
  Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen wanneer zich in of rond de school problemen voordoen op het gebied van seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld of discriminatie en radicalisering.

  Meldingen hierover kunnen (en in geval van seksueel misbruik: moeten) worden voorgelegd aan de vertrouwensinspecteur. Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. Als de vertrouwensinspecteur, al dan niet samen met het schoolbestuur concludeert dat er sprake is van een redelijk vermoeden van een zedenmisdrijf, dan is het schoolbestuur verplicht hiervan direct aangifte te doen bij de politie. De vertrouwensinspecteur ziet er op toe dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

  Lees het hele artikel op nationaleonderwijsgids.nl >>

  Download de factsheet  ‘Meldingen vertrouwensinspecteurs’ >>

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 148)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 21 ▪︎ leden online: 0
No users are currently active
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.759, berichten: 14.841, leden: 1.609
Scroll Up