3FM Serious Request: the lifeline komt in actie voor slachtoffers van mensenhandel

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Oproepjes 3FM Serious Request: the lifeline komt in actie voor slachtoffers van mensenhandel

 • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst bijgewerkt op 03/07/2019 om 19:31 door Luka.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #241796
  Luka
  Moderator

  WOENSDAG 3 JULI 2019

  Met 3FM Serious Request: The Lifeline zet 3FM zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft.

  UITBUITING
  ‘Mensenhandel’ staat voor uitbuiting, in combinatie met bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. Een kwart van de slachtoffers is minderjarig: jonge mensen lopen meer risico, net als mensen die op de vlucht zijn.

  (Jonge) mensen die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. Ze moeten niet alleen vernederend, zwaar of gevaarlijk werk doen waar ze nauwelijks voor betaald krijgen, maar zitten ook in constante angst: ze zijn niet vrij om te kiezen wat ze met hun leven doen.

  Mensenhandel komt overal ter wereld voor, óók in Nederland. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie (denk bijvoorbeeld aan loverboys), maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

   

  HET VERHAAL VAN ABEL
  Abel uit Ethiopië was 15 jaar toen zijn ouders hem op pad stuurden om geld te gaan verdienen. Zijn vader was ziek en er was te weinig geld voor medicijnen of school. Waar zij woonden was geen werk, maar iedereen wist dat er in Saoedi-Arabië veel vraag was naar arbeiders. Van het laatste spaargeld werd zijn reis betaald. Hij vertrok, met vele andere jongeren, op een lange reis die hij achterin vrachtwagens en soms te voet aflegde.

  Het ging mis. Hij en een groep andere jongens werd tegengehouden door gewapende mannen. Ze werden gemarteld en hun familie werd gebeld: wie losgeld kon betalen mocht doorreizen. Abels familie had geen geld, dus hij werd maandenlang vastgehouden en toen per opbod verkocht. Hij moest zwaar werk doen op het land, onder gewelddadige omstandigheden en zonder loon. Uiteindelijk lieten ze Abel gaan, vermagerd en getraumatiseerd. Hij ging terug naar Ethiopië, waar het Rode Kruis hem opving.

  WAT DOET HET RODE KRUIS?
  Het Rode Kruis zamelt samen met 3FM geld in om jongeren te beschermen voor mensenhandel, dichtbij en ver weg. Dit is hoe ze dat doen:

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
  2. Slachtoffers helpen met psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.
  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen leren herkennen. Hierdoor krijgen meer jonge mensen hulp wanneer het nodig is.

  DONEER DIRECT
  Kom in actie voor slachtoffers van mensenhandel en steun 3FM Serious Request: The Lifeline. Doneren kan nu al, via 3FM.nl/doneer.

  HELP MEE
  Wil je zelf flessen inzamelen, jezelf laten sponsoren door mee te lopen met The Lifeline, een evenement organiseren of op een andere manier in actie komen? Meld je dan hieronder aan voor de Kom-In-Actie nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief krijg je een seintje als het weer mogelijk is om je actie aan te melden! Mogen we je ook telefonisch benaderen? Vul dan je telefoonnummer in!

  Bron: npo3fm.nl

  #241797
  Luka
  Moderator
  Topic starter

  3FM SERIOUS REQUEST: THE LIFELINE
  In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.

  Op kerstavond komen de dj’s aan op de Ossenmarkt in Groningen, waar de eindshow plaatsvindt en waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend wordt gemaakt. Hieronder vind je een samenvatting van de allereerste Lifeline in 2018.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
gasten online: 18 ▪︎ leden online: 2
Manoe, Liz4321
FORUM STATISTIEKEN
topics: 2.431, reacties: 13.256, leden: 1.206
Scroll Up