Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag ‘Sporen van trauma’ over impact kindermishandeling

22 november 2019, 09:30 - 17:00

€50 – €100

Elk jaar organiseert de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid een themadag voor lotgenoten en professionals. Dit jaar is het thema ‘Sporen van trauma’ en wordt de themadag gehouden op vrijdag 22 november 2019 vanaf 9.30 uur tot 17.00 uur in het Hilton Hotel in Den Haag.

Door de sporen van trauma bloot te leggen, kunnen getraumatiseerde mensen worden bevrijd van de last van het verleden en de machteloosheid en onzichtbaarheid die daarbij gepaard gaan. Door het effenen van nieuwe wegen naar herstel en het vermogen om te kunnen voelen en vertrouwensrelaties aan te gaan, kunnen zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven krijgen.

Ingrijpende jeugdervaringen drukken een stempel op het latere leven en kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk. Deze ervaringen kunnen veranderingen veroorzaken in ons biologische systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekte. Ingrijpende jeugdervaringen kunnen, als ze niet worden behandeld, het risico op hartaandoeningen verdrievoudigen en de levensverwachting verminderen. We hebben het erover tijdens deze bijeenkomst.

Voor wie

De themabijeenkomst is bedoeld voor ervaringsdeskundigen, lotgenoten en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ en rijksoverheid.

Sprekers

Op deze dag zal prof. Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater, en deeltijd hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast was hij directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling van Vlaams-Brabant en Kliniekhoofd kinderpsychiatrie Universitair Ziekenhuis Leuven) zijn lezing geven ‘Van trauma naar litteken. De sporen die traumatische ervaringen nalaten in het lichaam, het brein en hun invloed op ons functioneren.

Talkshow

Naar aanleiding van het tv-programma ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ over huiselijk geweld gaan we in gesprek met geïnterviewden Danny Dijkhuizen, René Haring en Hameeda Lakho van het gelijknamige televisieprogramma van BNNVARA aan de hand van vooraf ingestuurde vragen door de deelnemers.

Workshops

U kunt deelnemen aan verschillende deelsessies, waaronder:

Leren leven met een barst door Peter Adriaenssens
Trauma blijft een barst in het leven. Hoe de geschiedenis van trauma bij ouders kan doorwerken naar kinderen. Hoe kun je leren geschiedenis en toekomst met elkaar te verbinden?

Van kwetsbaarheid naar kracht. In gesprek met jongeren door ExpEx Den Haag
Het inbrengen van eigen ervaringen door jongeren. Stigma’s worden positief omgebogen van kwetsbaarheden naar krachten. Voorbeelden en tips om (zelf)stigma te voorkomen en het gesprek hierover aan te gaan. Het meegeven van herkenning, maar vooral ook de weg hoe jongeren eruit zijn gekomen.

Trauma en cultuur door Nermin Altintas en Bertha Suasnabar
Kindermishandeling kent geen kleur. Aspecten van kindermishandeling en de culturele diversiteit worden uitgelicht met ruimte voor eigen verhaal op basis van vragen.

Ontwrichte familierelaties en de gevolgen van trauma door Sietske Dijkstra en Hameeda Lakho
In deze workshop staan we stil bij onderlinge familierelaties die gekleurd zijn door geweld dat vroeger is gebeurd. Hoe was dat toen en hoe werkt het nu door in je relaties?

Van ervaring naar ervaringsdeskundigheid door Nienke Hoekstra i.s.m. ervaringsdeskundigen
In deze workshop bieden ervaringsdeskundigen u een kijkje in hoe vroege jeugdervaringen een schaduw kunnen werpen op levenskwaliteit en geluk. Hoe kun je omgaan met pijnlijke emoties, het verbeteren van sociale situaties, het verwerken van traumatische ervaringen en dit positief inzetten?

Kosten voor deelname (incl. lunch):

€ 50,- voor lotgenoten
€ 100,- voor professionals/organisaties

Vorig jaar

Op 23 november 2018 werd de themadag ‘Oog voor ervaringsdeskundigheid’ georganiseerd. Meer info en een inhoudelijk verslag en evaluatieverslag leest u hier. Het thema is vanuit diverse (ervaring)deskundige invalshoeken herkenbaar gemaakt voor vele lotgenoten. De reacties naar aanleiding van de indrukwekkende themadag zijn hartverwarmend en geven aan dat onze Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid voor lotgenoten een belangrijke plaats inneemt. Uit de evaluaties blijkt dat de dag zeer gewaardeerd is zowel door lotgenoten als professionals: “Fijne sfeer”, “Veel veiligheid en vertrouwen ervaren” en “Fantastisch hoe professionals, ervaringsdeskundigen en cliënten samenkomen en van elkaar kunnen leren”.De themabijeenkomst kreeg een gemiddeld cijfer van een 8,7.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, GGD Haaglanden, Fonds Slachtofferhulp, Hilton Hotel en Hameeda Lakho Training & Coaching en Advies.

Gegevens

Datum:
22 november 2019
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€50 – €100
Evenement Categorie:
Website:
www.herstel-ervaringsdeskundigheid.nl/activiteit/jaarlijkse-themadag/

Locatie

Hilton hotel Den Haag
Zeestraat 35
Den Haag, 2518 AA
Telefoon:
070 710 7000

Organisator

Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid
Telefoon:
06 51906070
E-mail:
info@herstel-ervaringsdeskundigheid.nl
Website:
www.herstel-ervaringsdeskundigheid.nl