Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Informatiemiddag over de latere effecten van seksueel misbruik – Houten

9 september, 13:30 - 16:30

€10

Iedereen vindt seksueel misbruik afgrijselijk en het onderwerp houdt de gemoederen erg bezig. Maar wat is er nou precies zo erg aan? Er is veel te weinig goede kennis en informatie over de schade, de gevolgen daarvan en over de verwerking.

Seksueel misbruik is een aanslag op je leven en het raakt je in het diepste van je ziel. Het beïnvloed je persoonlijkheid, je relaties, je carrière, je lichamelijke en geestelijke gezondheid. En vaak ben je je er niet eens bewust van hoe diep het in je leven ingrijpt!

Met onze informatiebijeenkomsten willen we bewustzijn creëren bij de slachtoffers en betrokkenen van seksueel misbruik over de schade en over de impact daarvan. We laten zien dat je aangeleerde patronen kan doorbreken. Dat verwerking mogelijk is!

De Doelgroep

Onze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mannen en vrouwen met seksueel geweldervaring en hun partners, ouders en familieleden, vrienden, getuigen en andere betrokkenen. Bovendien zijn hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp van harte welkom.

De dader en het misbruik hebben zich tussen jou en jouw familie, vrienden, omgeving gedrongen. Jij bent daardoor geïsoleerd geraakt en vereenzaamd. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen de direct betrokkenen, de slachtoffers, een goed begrip krijgen over de schade die het misbruik aangericht heeft.

De verwerking is geen proces voor alleen het slachtoffer maar ook iedereen om hem of haar heen. En uiteindelijk is het een zaak voor onze hele samenleving. Alleen dan kunnen wij de voortdurende toename van misbruik stoppen.

Werkwijze

De theorie en het werkmodel waarmee wij werken is ontwikkeld door Peter John Schouten. Peter John is psychotherapeut en psychodrama therapeut en docent. In zijn meer dan 35-jarige praktijk observeerde en concludeerde hij overeenkomstige gevolgen van seksueel misbruik bij meer dan duizend mannen. Hij stelde vast dat diagnoses als depressie, angststoornis, borderline of narcisme nooit helemaal passend vastgesteld kunnen worden bij deze doelgroep. Dat zij slechts de uitingsvormen, maar niet de kern van het probleem zijn.

Zijn ervaringen heeft hij beschreven in zijn boek “Traumaseksualiteit”. Wij zijn beide opgeleid in zijn behandelmethodiek.

Waar praten we precies over?

Het moment en de schade
Wat gebeurt er tijdens de eerste seksuele handeling met een kind door een volwassene? Wat is nodig na dat moment?

De gevolgen
Zeer ernstig, nooit te onderschatten.

Incubatietijd
De incubatietijd is de tijd die ligt tussen het moment van misbruik en het moment dat de herinneringen terugkomen. Dat is meestal een zeer lange periode. In die tijd is de misbruik ervaring niet weg maar ondergronds. Dat manifesteert zich in:

  • traumaseksualiteit (wat is dat?)
  • leven met gespletenheid (hoe merk je dat?)
  • vele gevolgen voor relaties, lichaam, psyché, seksualiteit, verslavingen

Het verwerkingsproces

  • Verwerken is werk
  • Hoe verloopt dit proces en is het verwerken wel mogelijk?
  • in contact komen met wat er in stilte in je leeft
  • dilemma’s doorwerken
  • de verbindingen met de dader verbreken
  • leren leven zonder het misbruik op de achtergrond, betekenis geven, vergeven,

We maken deze theorie aanschouwelijk op een levendige manier en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Presentatie

Rinke Oost en Paul van Dam (bestuursleden van de stichting voor Traumaseksuologie) en anderen, maar beiden geschoold bij Peter John Schouten. Soms zijn er in overleg ook (oud-)cliënten die iets willen zeggen of voorlezen.

Waar en wanneer

Vrijdag 9 september van 13.30 tot 16.30 uur in het Centrum voor Traumaseksuologie, Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten.

Deelname

Je kunt je aanmelden voor deze informatie bijeenkomt via info@traumaseksuologie.info, met vermelding van je naam, woonplaats en telefoonnummer.

Kosten: € 10,- incl. koffie, thee en koek.

Gegevens

Datum:
9 september
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
traumaseksuologie.nl/infobijeenkomst

Locatie

Centrum voor Traumaseksuologie
Oud Wulfseweg 1
Houten, 3992 LT
+ Google Maps

Organisator

Stichting voor Traumaseksuologie
Telefoon:
06-30385515
Bekijk de site van Organisator